Innovatív LED világítótesteket fejleszt a Hofeka Kft. és a Pannon Egyetem

Innovatív, környezetbarát LED világítótesteket fejleszt 599,14 millió forint uniós forrás segítségével a Hofeka Elektromos Ipari és Kereskedelmi Kft. és a Pannon Egyetem konzorciuma.

A konzorcium a vissza nem térítendő támogatást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pluszból nyerte el. A fejlesztés teljes összege meghaladja a 939 millió forintot. A projekt 2024-re az új világítástechnikai trendeknek, és a jelen kor kihívásainak megfelelő LED világítótestek gyártását teszi lehetővé.

A tervezett világítótest a kifejlesztésre váró szenzorok segítségével képes lesz jelezni az üzemelés alatt az egyes komponensek még várható élettartamát, így csökkenthető a közvilágításban az üzemszünet, az üzemeltetési és karbantartási költség. A projekt válaszol az intelligens világítás iránti igényekre is, IoT alapú, egyedileg fejlesztett szenzor és rendszerelemei a világítótestekben lehetővé teszik például, hogy az időjárás és a forgalom függvényében szabályozzák a fényerőt, ami jelentős energiamegtakarítást és jobb látási viszonyokat biztosít.

A fejlesztésnél az egyetem szakemberei megvizsgálják a piacon elérhető LED fényforrásokat, ez alapján állítják be az új termék paramétereit, külön figyelmet szentelve a hosszú élettartamra. Az Ipar 4.0 mentén megvalósuló világítótest-fejlesztés alkalmas lesz rövid határidejű, kis darabszámú, egyedi igények kiszolgálására is.

Forrás: MTI