Itt a takarító robotok új generációja

Nagy sikere volt a takarító robotok bemutatkozásának a LEO szakmai reggelijén. A bemutatók célja az volt, hogy láthassuk: a legújabb generációs gépek már nem a távoli jövőt jelentik, hanem a jelent.

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) legutóbbi szakmai rendezvényének középpontjában a létesítménygazdálkodás energetikai kérdései szerepeltek, emellett a takarító robotok új generációjával is megismerkedhettünk.

„A jövő már az ajtónkon kopogtat, felköszönt a születésnapunkon, felszolgálja az ünnepi tortát és feltakarítja a földről a leesett maradékot” – mondta Bökönyi Zsolt, a PrexRobot CEE Kft. ügyvezetője a bemutató kapcsán.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy az ipari takarítórobot-családok rendszere megbízhatóbb munkavégzést eredményez, amelynek jellemzője a 80 százalék vízmegtakarítás, édesvíz-védelem, és az ökolábnyom csökkentése az épületekben.

Sőt, némelyik robot a hasznos akkumulátorfeltöltés mellett óránként már 3000 négyzetméter felületet képes megtisztítani. Ha kell, önállóan visszamegy a dokkolóhoz, miközben leengedi a szennyvizet, feltölti magát árammal és tiszta vízzel.

Külföldön már számos helyen ezek a robotok végzik a takarítást. Európai hiper- és szupermarketekben, üzletekben, repülőtereken, autógyárban, vasútállomáson stadionokban, raktárakban és még hosszasan sorolhatnánk a felhasználási területeit. Csendben és hatékonyan dolgoznak, ha pedig akadály kerül az útjukba, gyors gondolkodás után megoldják a problémát.

Fotók: LEO