Kihirdették a Social Impact Award nyertes társadalmi projektjeit

Innováció 2021-10-04

Véget ért az idei Social Impact Award döntője, amely során három társadalmi projektet díjazott a szakmai zsűri. Az immáron harmadik alkalommal megrendezett közösségépítő és üzletfejlesztési program célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt. Az Indotek Group szakmai támogatásával megvalósuló program során a döntősök több hónapon át tartó képzésben és inkubációs folyamatban vettek részt, a minél sikeresebb társadalmi projekt elindítása érdekében. A Fenntartható Vállalkozásokért Alapítvány, az Impact Hub Budapest és az Indotek Group szervezésében megvalósuló program négy nyertes projektje összesen 5500 eurónyi támogatásban részesül.

Kihirdették az idei Social Impact Award nyertes pályázatait az Impact Hub Budapestben, amely során összesen három társadalmi projektet díjazott a zsűri és egy díjat a közönségszavazás alapján osztottak ki. A hazai program lezárásaként, a szeptember 30-ai díjátadón 5 perces előadások („pitchek”) keretében mutatták be a döntősök a fenntarthatóságra, esélyegyenlőségre, illetve különböző gazdasági témákra épülő megoldásaikat. Az idén tavasszal indult program célja az volt, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.

A program indulásakor 24 pályázat érkezett be, amelyek közül idén rendhagyó módon 8 helyett 10 csapat jutott tovább a döntőbe, ezzel együtt pedig a 2,5 hónapon át tartó inkubációs programba. Utóbbi időszak során üzletfejlesztéssel, pénzügyi tervezéssel, valamint befektetésekkel foglalkozó workshopokon bővíthették tudásukat, miközben mentoraik segítségével tovább fejleszthették egyedi ötleteiket.

Esélyegyenlőség, az időskorúak technológiai elszigeteltségének csökkentése, fenntarthatóság – ezekkel a hívószavakkal lehet összegezni az idei Social Impact Award nyertes pályázatait. A nyertes pályázatok között van a Carely, amely megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásával számolná fel a társadalmi egyenlőtlenségeket. Ugyancsak díjazták a Kontekt nevű kezdeményezést, amely egy időseknek szánt, képernyőhöz csatlakoztatható, videóhívást lehetővé tevő készüléket és szoftvert fejleszt. Elismerték továbbá az Énprojekt elnevezésű programot is, amely a mentális egészséget és karriertudatosságot támogatja, segítő szakemberek közvetítésével. A közönségszavazást pedig a Redo Fashion elnevezésű projekt nyerte, amely magyar divatmárkák szabászati és egyéb textilhulladékait felhasználva tervez divatos kiegészítőket, megváltozott munkaképességű személyek bevonásával. A szakmai zsűri által díjazott három projekt egyenként 1500 euró díjazásban részesült, míg a közönségszavazás során megválasztott projekt 1000 eurós támogatást kapott a Fenntartható Vállalkozásokért Alapítvány - Impact Hub-tól és az Indotek Grouptól.

A nyertes pályázatok lehetőséget kapnak arra, hogy megismerkedjenek a nemzetközi győztes projektekkel is az őszi SIA nemzetközi csúcstalálkozón, illetve, hogy képviseljék hazánkat a társadalmi projekteket felsorakoztató eseményen. A győztesek kiválasztása során a zsűri három főbb kritériumot vett figyelembe: a társadalmi projektek hatásában rejlő potenciált, a pályázatban rejlő innováció mértékét, valamint a megvalósíthatóságot. 

„Az elmúlt közel fél évben szemtanúi lehettünk annak, hogy hogyan lesznek társadalmilag hasznos kezdeményezések a kezdetben csak inspiráló ötletekből. A program során azon dolgoztunk, hogy támogassuk a csapatokat abban, hogy a megvalósítani kívánt projektjeik minél nagyon hatást érhessenek el, és minél sikeresebben üzemeltethessék azokat. Elégedettséggel és örömmel tölt el, hogy végigkövethettem azt, ahogyan a jövő generáció elindulnak a társadalmi segítésnyújtás útján. Úgy gondolom, hogy a programból nem csak a nyertes pályázatok, hanem annak az összes résztvevője profitálhat” – mondta el Hermann Kamilla, az Indotek Group partnere a finalisták kapcsán.

Partnereink