Már a liftek is a globális felmelegedés ellen küzdenek! Döbbenetesen sok energiát takaríthatnak meg

A felvonók akár egy épület energiafogyasztásának 15%-áért is felelősek lehetnek, így esetükben az energiahatékony fejlesztések kulcsfontosságúak a költségmegtakarítás szempontjából. Az innovatív technológiák, mint például a sebességváltó nélküli hajtások, a regeneratív hajtások és a prediktív karbantartás javítják a felvonók hatékonyságát, csökkentik az üzemeltetési költségeket és elősegítik az épületek működésének fenntarthatóságát.

Ahogy az elmúlt időszakban az energiaárak emelkedtek, az energiahatékonyság egyre fontosabbá vált a kereskedelmi épületek fejlesztői, tulajdonosai és bérlői számára. Az ingatlanokban azonban a korszerűsítési munkálatok során sokszor figyelmen kívül hagyják a lifteket. Pedig az irodaházak, a lakótornyok és a többszintes plázák mind függőleges szállításra rendezkedtek be liftek és mozgólépcsők segítségével.

Az épületgépészeti rendszerek – a fűtési, szellőztetési és légkondicionálási technológiák – HVAC – kapják a legtöbb figyelmet az energiahatékonyság javítása terén, pedig a liftek és mozgólépcsők akár 15 százalékot is fogyaszthatnak az ingatlanok energiájából. Ezért lassan a vertikális közlekedési rendszerek is kezdenek reflektorfénybe kerülni.

Egyes energiatakarékossági funkciók nyilvánvalóak, mint például a LED-világítás, amely a legtöbb liftkabinban az izzólámpás világítást váltotta fel. Emellett a felvonók és mozgólépcsők energiafogyasztásának csökkentésére az egyik leggyakoribb módszer a készenléti üzemmód, vagyis a belső közlekedési eszköz automatikusan tartalék állapotba kapcsolható az intelligens vezérlőrendszerek és a foglaltság-érzékelők révén, ha alacsony terhelés észlelhető, vagyis éppen nem használják. A készenléti mód kikapcsolhatja az elektromosságot használó liftfunkciókat, például a világítást, a zenét, a videoképernyőket és még a szellőzést is.

Továbbá a felvonók mechanikus rendszereit is fejlesztik a hatékonyságuk növelése érdekében. Az egyik legfontosabb beruházás a hajtómű nélküli meghajtók bevezetése, amelyek a hagyományos kábelalapú megoldásokat rugalmas szalagokkal váltják fel. Ez a változtatás számos előnnyel jár, mint például a helytakarékosság, a súlycsökkentés, valamint a felvonókabin simább és pontosabb mozgása.

A felvonók motorjait is fejlesztik, így például ritkaföldfémeket építhetnek a motor forgórészébe. Az elektromos motor működéséhez mágneses térre van szükség, azonban a ritkaföldfémek beépítésével a motor akár 35 százalékkal kevesebb energiával is képes előállítani ezt a szükséges mágneses teret.

Lloyds of London Building

Áramtermelők és gépteremnélküliek

Sőt, a felvonók csökkentve az épület szén-dioxid-kibocsátását még villamos energiát is tudnak termelni. Az új generációs felvonótechnológia regeneratív hajtásokat tartalmaz, amelyek energiát állítanak elő a felvonók süllyesztése során, különösen akkor, ha nagy a terhelés. Ezt a villamos energiát visszavezetik az épület elektromos hálózatába, majd felhasználhatják az ingatlan más részeinek áramellátására. A regeneratív hajtások energiát takarítanak meg, mivel a felvonó géptermének hűtési igénye akár 50 százalékkal is csökken. Sőt, összességében a felvonó teljes energiafogyasztásának akár 30 százalékát is visszanyerhetik.

A felvonók energiahatékonyságának másik módja a gépterem nélküli felvonók (MRL – machine room-less) használata. A gépterem nélküli liftet külön dedikált gépterem nélkül tervezték. Ehelyett a legtöbb alapvető gép és berendezés a liftaknában vagy az akna melletti kompakt térben található, így nincs szükség külön helyiségre. Ezek a liftek nagyobb hatékonyságú, kompakt, sebességfokozat nélküli vontatási rendszerekre támaszkodnak, amelyek beilleszthetők a felvonófülkébe, így szükségtelenné válik egy teljesen különálló, energiafogyasztó felvonógépterem. Az energiafogyasztás megtakarítása elérheti az 50 százalékot is.

Ez a technológia még értékes, bérelhető négyzetmétereket is felszabadít, hiszen a gépterem hiánya nagyobb rugalmasságot biztosít az építészek és tervezők számára az épületek tervezésében és elrendezésében. Továbbá az MRL felvonók beépítési követelményei gyakran egyszerűbbek a hagyományos gépházas felvonókhoz képest, ami potenciálisan gyorsabb telepítési időt eredményez.

De valójában a felvonók és mozgólépcsők energiafogyasztásának csökkentésére az egyik legegyszerűbb lehetőség a karbantartás, hiszen ennek rendszerességével az ingatlankezelők gyorsan azonosíthatják azokat a problémákat, amelyek szükségtelenül leszívják az energiát. A prediktív karbantartás pedig már intelligens vezérlőrendszereket használ, amelyek elemzik a rendszer teljesítményét a karbantartás szükségességének előrejelzéséhez. Azzal a képességgel, hogy a potenciális karbantartási igényeket még azelőtt kezelni tudjuk, hogy azok ténylegesen problémássá válnának, elkerülhető a fölösleges energiatöbblet-használat, amely akkor fordulhat elő, ha bizonyos szükséges javításokat nem észlelnek.

Fotók: Getty Images