Megnyílt a BMW debreceni képzési központja

Az épülő gyár munkavállalóinak létszáma – a duális képzésben résztvevőkkel együtt – az elmúlt félévben több mint a négyszeresére nőtt, így a vállalat már több mint 900 főt foglalkoztat. Az október 30-án megnyílt több mint száz méter hosszan elnyúló kétszintes Képzési Központ egyaránt otthont ad a BMW Group munkavállalói képzésének és a vállalatcsoport duális szakképzési programjának.

A Debreceni Szakképzési Centrummal együttműködésben indított, akár egy egész életpályát megalapozó tudást kínáló duális szakképzési programban idén szeptemberben kezdte meg hároméves tanulmányait az első száz hallgató.

A megnyitón Ilka Horstmeier, a BMW AG igazgatótanácsának emberi erőforrásokért, ingatlanokért és munkaügyi kapcsolatokért felelős tagja kiemelte: „A Neue Klasse a jövőre vonatkozó ígéretünk, mert lehetőséget ad arra, hogy teljesen újragondoljuk a mobilitást és az együttműködést. Átalakulásunkat az Emberek és Helyek kulcsfogalmai révén alakítjuk munkatársainkkal együtt – rajtuk múlik a változás. Az első 100 tanuló beiskolázásával a duális programba, valamint a Képzési Központ megnyitásával itt Debrecenben hangsúlyozzuk az oktatás és képzés jelentőségét, amely meghatározó tényező vállalatunk jövőorientáltsága szempontjából.”

A BMW a legmodernebb technológiát hozza Magyarországra és Debrecenbe, a jövőben a máshol még nem létező, kizárólag elektromos platformú gyártást vezetik majd be – emelte ki az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A hallgatók a képzés során megismerik a legmodernebb technikai eszközöket és megoldásokat is: a képzést követően ismeretekkel bírnak majd többek között a robotika, a 3D nyomtatás, valamint az Ipar 4.0, köztük, a virtuális és kiterjesztett megoldások világában, továbbá az elektromobilitás és a gépjármű-diagnosztika területén is. A képzés hangsúlyos részét jelenti az úgynevezett soft-skillek fejlesztése is. A tanulók ennek jegyében egyebek mellett kommunikációs és prezentációs technikákat, illetve projektmenedzsment ismereteket sajátítanak el, sőt még az egészségtudatos életmóddal kapcsolatban is ismeretekhez jutnak.

A BMW Group a gyáraiban világszerte rendkívül nagy hangsúlyt helyez a munkatársakkal való kommunikációra és arra, hogy lehetőséget biztosítson a visszajelzések megosztására. A műhelyeket és laborokat ennek megfelelően tágas, nyílt, átlátható terek alkotják és az oktatói irodákból is biztosított a teljes rálátás azokra. E megoldások célja olyan környezet megteremtése, melyben a hallgatókban kialakul és természetessé válik a csapatban dolgozás képessége és a visszajelzések rendszeres átadása és fogadása.

Fotó: BMW Group