Mesterséges intelligencia az ingatlanpiacon. Hol tartunk és mire jó?

2023-ban az egyik legfontosabb hívószó a mesterséges intelligencia (MI) volt, szinte mindenki erről beszélt világszerte. Az MI már az ingatlanpiacon is egyre nagyobb szerephez juthat, legyen az okos otthon vagy éppen épületüzemeltetés kereskedelmi ingatlanokban. De természetesen még csak az út elején járunk, és folyamatosan kristályosodik ki, hogy az ingatlanszektorban vajon milyen haszna lehet az MI-nek.

A mesterséges intelligencia egyelőre meglehetősen friss élmény mindannyiunk számára, hiszen csak most körvonalazódik, hogy milyen szerepet is tölthet be a közeljövőben, illetve nagyobb perspektívában az emberiség mindennapjaiban. A robot vagy éppen a ChatGPT a legismertebb fogalmak ezzel kapcsolatban, de természetesen jóval komplexebb a kép. Sokan félnek, hogy az MI majd elveszi a munkájukat, és találgatják, hogy milyen foglalkozásokban képes kiváltani az embert.

Mindezek még feltételezések, bár a fejlesztések olyan ütemben zajlanak, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Az emberi civilizáció egy olyan komplex és bonyolult ökoszisztéma, amelyet áthatnak a gazdasági, társadalmi és politikai folyamatok, olyan sokoldalú kapcsolatrendszerek épültek ki, hogy az ebbe belépő MI hatását még képtelenek vagyunk teljes volumenében felfogni és értelmezni.

Elemzések és adatok

Az elmúlt évek hihetetlen tempójú fejlődési periódusában olyan fogalmak jelentek meg, mint a felhőalapú számítástechnika vagy az IoT-rendszerek, amelyek az adatelemzéseket más dimenzióba helyezik, hiszen lehetővé teszik a szakemberek számára, hogy a döntésmechanizmusokban szintet ugorjanak. E tekintetben az MI potenciális fejlődési íve szinte felfoghatatlan számunkra, mint ahogy azt sem gondoltuk 30 éve, hogy szinte egy okostelefonnal százféle tevékenységet végezhetünk.

Az ingatlanpiacon szintén számtalan módon hasznosíthatjuk az adatokat, kapott mintákat és elemzéseket. Így a kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó cégek egyre több piaci adathoz férhetnek hozzá, és kihasználhatják a technológiákat az épületek hatékonyságának növelése és a kockázatok csökkentése érdekében. Ezek pedig végső soron a befektetések és a portfóliók teljesítményének optimalizálására is lehetőséget biztosítanak.

Többek között a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia lehetőséget teremt arra, hogy a kereskedelmi ingatlanoknál a befektetési társaságok, alapkezelők elemezzenek egyes ingatlanokat, hogy melyek lehetnek az elkövetkezendő évek legjobb befektetései. Információkat gyűjthetnek a piaci helyzet, az üzemeltetés, a bérlői érdeklődés és az előttünk álló társadalmi-gazdasági élet kihívásait figyelembe véve, ezek alapján pedig döntéseket készíthetnek elő.

A vállalatok a technológiák és a pénzügyi elvárások alapján elemzési modelleket alkothatnak, de ahogy az adattudomány világa folyamatosan erősödik és fejlődik, úgy nagy változtatásokra van szükség a felhasznált adatbeviteli módszerekben, illetve az elemzések korszerűsítésében is. Egyre több platformot kell telepíteni, azokhoz a munkatársakat betanítani, vagyis a készségeiket fejleszteni.

Azonban nehézségek is adódnak az adatdivíziók létrehozása kapcsán az ingatlanszektor vállalatai számára. Egyrészt jelentős kiadás informatikai rendszereket telepíteni, másrészt a szakemberek elcsábítása sem könnyű dolog, hiszen az igazán nagymenőket a globális tech multik viszik el, azokkal meg nehéz versenyezni. Mindenesetre a proptech szektorba áramló kockázati tőke mennyisége egyre jobban fejleszti az adatplatformokat, és adaptálja az eszközöket a kereskedelmi ingatlanpiac számára is. De összességében a gépek még nem hoznak döntéseket az emberek helyett, maximum az emberi intelligenciát segítik hatékonyabb eszközökkel a jobb döntések meghozatala érdekében.

Irodatervezéstől a kiterjesztett valóságig

Ma már az ingatlanpiacon is egyre több esetben találkozhatunk okos megoldásokkal, amelyek az MI egyre több lehetőségét alkalmazzák. Nem véletlenül használjuk a smart vagy éppen az okos kifejezést, elég csak az okos otthonra, az okos városra vagy éppen az okos irodára gondolni. Mi most csupán néhány lehetséges alkalmazási lehetőséget villantunk fel a teljesség igénye nélkül.

Az irodák tervezésében az MI akár több száz változót is figyelembe vehet, hogy olyan terveket tegyen le az asztalra, amelyek a legjobban illeszkednek az adott céghez és a dolgozói közösségéhez. Ma már egyre több társaság alakít ki mesterséges intelligencia eredményeiből dolgozó csapatokat, amelyek segítik a fő tevékenységet. Az is igaz, hogy az MI hozott anyagból dolgozik, vagyis a rendszerbe bevitt információkat tudja feldolgozni. Minél több alternatívát kell bevinni a rendszerbe, különböző statisztikákkal megspékelve, és akkor az MI is több lehetőséget tud ajánlani.

A tervezésnél a mesterséges intelligenciának nemcsak egy adott iroda használati szokásaival kapcsolatos adataihoz kellene hozzáférnie, hanem sokféle példához is, amelyek bemutatják a különböző irodai kialakításokat és azok felhasználását. De a mesterséges intelligencia szépsége a folyamatos önfejlesztés képességében rejlik, amelyhez persze az építészek és a munkahelyi tervezők is hozzájárulhatnak.

Emellett a virtuális valóság az irodatervezés során is egyre fontosabb szerepet kap, hiszen ezek segítségével előzetesen megmutathatják például a tárgyalók elrendezését és kialakítását. Sőt, egy napon akár interaktív AR-elemeket (augmented reality – kiterjesztett valóság) is láthatunk az irodákban, amelyek segítségével megismerkedhetünk a közösségi munkaterületekkel vagy az épületen belüli étel- és italárusítókkal. Emellett a 3D-s megoldások segítenek döntéseket hozni az alaprajzok újrakonfigurálásával kapcsolatban és tájékozódni a látogatóknak az irodaházakban, még mielőtt megérkeznének.

Izgalmas példa a MOL Campus, ahol a smart épületirányító rendszer (building management system – BMS) alapján minden vezérlés távolról megvalósítható és automatikával beállítható, legyen az világítás, fűtés, redőnymozgatás, levegőztetés vagy épp szellőztetés. Eközben a digitális eszközök a rendszerből nagyon sok információt nyernek ki, amelyek alapján különböző algoritmusokat tudnak futtatni, akár mesterséges intelligenciával is. A kapott adatok alapján végzett előrejelzések pedig vonatkozhatnak az épületüzemeltetés tökéletesítésére, de akár a munkavállalói élményt is fokozhatják a levont tanulságok alapján.

Lakáspiaci sajátosságok

A Gartner egyik elemzése a mesterséges intelligencia alkalmazásának fontosságára hívja fel a lakásfejlesztők figyelmét. Az okosotthon-alkalmazások általában négy fő kategóriába sorolhatók: biztonsági rendszerek, energiagazdálkodási rendszerek, egészségügyi rendszerek, valamint a lakók kényelmét szolgáló alkalmazások. Ezek között a legismertebbek a világítást, a hűtést/fűtést és például az árnyékolást szabályozó alkalmazások. De a technológia töretlen fejlődése révén számtalan egyéb funkció is rugalmasan elérhető és integrálható ezekbe a nyitott rendszerekbe, így például multimédiás eszközök vagy éppen okos háztartási gépek is a hálózatba kapcsolhatók.

Az összekapcsolt IoT-eszközök többek között az épületek hatékonyságának növelését, biztonságát, az energiaköltségek csökkentését és a környezeti károk minimalizálását támogatják az érzékelők és a jelzőrendszer segítségével. Például az érzékelőknek köszönhetően az okos épületek dinamikusan reagálnak a lakók jelenlétére, optimalizálva ezzel az energiaköltségeket. Emellett az ott tartózkodók számától vagy éppen a különböző jogosultságoktól függően szabályozzák a bejutást az épület különböző helyiségeibe a szolgáltatásokat nyújtók – például futárok, karbantartók – számára.

Más ágazatokban is töretlenül fejlődik

A logisztikai parkok és ipari gyártócsarnokok is hihetetlen változáson mennek keresztül, nemcsak esztétikai nívójukban és a dolgozói jóllét tekintetében, hanem a digitális megoldásaikban is, legyen az a robotika vagy éppen egy intelligens árukészletezési rendszer. Nem véletlenül az MI-alapú fejlesztések a magyarországi Bosch működésének is az egyik fókuszterületét jelentik. A cégcsoport hazai telephelyein számos területen használja ezt a technológiát, amelynek a gyártási folyamatok során van meghatározó szerepe, legyen szó a gyártásoptimalizálásához szükséges adatelemzésekről, egyes folyamatok optikai ellenőrzéséről vagy a gyártósori berendezések karbantartásának tervezéséről.

A smart megoldások sokkal személyre szabottabb szolgáltatásokat kínálnak a szállodákban is, hiszen például a vendégek beállíthatják a hőmérsékletet és a világítást, de a szobaszervizt is sok helyen a virtuális térbe terelték. A pandémia óta a szállodák olyan technológiákat is elkezdtek alkalmazni, mint a kiterjesztett és a virtuális valóság. Ezt a technológiát olyan interaktív elemek biztosítására használják, mint térképek és látnivalók, digitális történeti túrák, valamint hozzáférés egyes információkhoz, például éttermi menük. Összességében tehát az érintésmentes bejelentkezéstől a rendelésen át a robotikáig a technológiai újítások átformálják a szállodaipart, és új szintre emelik a vendégélményt.

Hatalmas a tempó

Mivel hatalmas tempóban terjed az MI szerepe a globális társadalmi-gazdasági élet számos területén, felmerülnek komoly aggályok, amelyekkel foglalkoznunk kell. Tavaly például a brit kormány összehívott egy magas szintű nemzetközi MI-biztonsági konferenciát, amelynek nyitónapján 28 ország és szervezet aláírta a Bletchley Declaration nevű nyilatkozatot. Ebben sürgős feladatnak nevezték a mesterséges intelligencia jelentette potenciális kockázatok felismerését és kollektív kezelését. A rizikótényezők közé tartoznak többek között a kiberbiztonsági, a biotechnológiai és a dezinformációs kockázatok.

Még számos példát említhetünk, így 2023-ban az EY 1200 vezérigazgató bevonásával készített nemzetközi kutatása szerint a döntéshozók az MI társadalmi, etikai és biztonsági kockázataitól tartanak leginkább. A felmérés alapján az MI legalább annyi munkahelyet fog teremteni, mint ahányat kivált majd. Az üzleti világnak komolyan foglalkoznia kell az MI rosszindulatú alkalmazásának következményeivel, vagyis az a paradox helyzet állt elő, hogy a vállalatoknak egyszerre kell befektetniük a mesterséges intelligenciába, és felkészülniük arra, hogy hogyan óvhatják meg tőle a szervezetüket.

Fotók: Getty Images. A cikk megjelent az Ingatlan Évkönyv 2023/2024 kiadványban – Kiadó: Az Év Irodája Kft., ingatlan.com csoport