A munkahelyi élmény appok végigsöpörnek a nagyvilágban

Innováció 2021-07-19

A munkahelyi élményt kínáló applikációk egyre nagyobb ütemben épülnek ki az irodaházakban. Sőt, egyre több globális szintű tranzakcióra kerül sor, ahol a szolgáltatók a nemzetközi cégek teljes ingatlanportfóliójában telepítik a digitális megoldásokat.

A munkahelyi élmény alkalmazások gyorsan kulcsfontosságú szoftvereszközzé váltak a kereskedelmi ingatlanokban, illetve a jövőképüket is meghatározzák. A poszt-covid korszakban az alkalmazások szerepe még fontosabbá vált, hiszen miközben sok bérlő a létszámleépítés vagy a hibrid munkavégzésre való áttérés lehetőségeit vizsgálja, egyre több bérbeadó kínál teljeskörű digitalizált appot.

A globális munkahelyi élmény kapcsán fejlesztett alkalmazások nagyságrendjét az irodapiacon 2020-ban 406 millió dollárra becsülték, azonban hatalmas tempóban bővülhet a szerepük, hiszen 2025-re már egy 988 millió dolláros bizniszt jósolnak a Memoori kutatói. Ezen alkalmazásokba történő befektetések ma már túlléptek a kísérleti projekteken, hiszen az elmúlt három évben 2021 májusáig több mint 75 új irodaház-applikációt számolt össze a Memoori, amelyek munkahelyi élményt is kínálnak.

A vállalatok továbbra is erős igényeket támasztanak olyan megoldások iránt, amelyek számos munkafunkciót egyesítenek egy kompakt, munkavállalóbarát mobil applikációban. Így támogathatják az alkalmazottak biztonságos visszatérését a járvány idején és után a munkahelyekre, illetve megalapozhatják az agilisabb és jövőorientáltabb munkakultúrát és vállalati működést.

 Nagy vállalati portfóliókat csatornáznak be

Külön kiemelhetjük, hogy Európában a startup vállalkozások dominálnak a szegmensben, amelyeket később nagyvállalatok vásárolhatnak meg, vagy kockázati tőkebefektetéssel maguk is elindulnak a növekedés útján. A munkakultúrák átalakulása tehát gőzerővel folytatódik, és még nem tudhatjuk, hogy hol a vége a folyamatnak.

A Memoori összegyűjtött néhány nagyobb deal-t, amelyek jelzik, hogy a nagyvállalatok teljes ingatlanportfóliójában, bérleményeiben globálisan bevezetik az új appokat. A kaliforniai Inpixon a közelmúltban jelentette be, hogy irodai applikációját egy jelentős európai székhelyű bank több mint 50 ezer alkalmazottja számára több mint 75 helyszínen bevezeti. A Siemens még 2020-ban bejelentette, hogy világszerte telepíti a korábban megvett Comfy megoldást közel 600 vállalati irodában.

Ugyanezt az appot az Arvato 30 európai irodájában is bevezetik, összesen 63 ezer m2-nyi irodateret kiszolgálva. Utóbbi cég a németországi Bertelsmann leányvállalata, amely egy hétezer alkalmazottal rendelkező európai Fintech vállalat, és 15 országban van jelen. A svéd Flowscape a Smart Office megoldást telepítette a nemzetközi menedzsment és tanácsadói szolgáltatásokkal foglalkozó WSP csaknem 30 irodájában összesen 41 ezer m2-nyi munkatérben, miközben más földrészeken is együttműködnek. Összességében hihetetlen fejlődés előtt áll a szegmens, hiszen a folyamat csak fokozódik, újabb és újabb együttműködések születnek szerte a nagyvilágban.

Fotó: Getty Images

Partnereink