Okos államokat alapíthatnak a technológiai cégek

Innováció 2021-03-01

Nevada kormányzója lehetővé tenné a technológiai cégeknek, hogy miniállamokat hozzanak létre. Saját adótörvények, saját rendfenntartó erő is szerepel a javaslatban, amit nemrég nyújtottak be.

"Ez a javaslat egy izgalmas és példátlan koncepció, amely Nevadát a technológiai innováció központjává teheti, eközben pedig azonnali pozitív hatásai lesznek a gazdaságra" - nyilatkozta Steve Sisolak az Associated Press beszámolója szerint.

Nevada állam kormányzója egy olyan javaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné a technológiai cégeknek, hogy úgynevezett "innovációs zónákat" hozzanak létre, amelyeken belül gyakorlatilag a saját törvényeik érvényesülnének. A javaslat azokra a cégekre vonatkozik, amelyek legalább 200 négyzetkilométernyi területtel rendelkeznek az államban, fejlett technológiákon dolgoznak és ígéretet tesznek rá, hogy legalább 1,25 milliárd dollár értékű beruházást visznek Nevadába, írja a raketa.hu.

Bár a javaslat nem nevesíti, de az AP megjegyzi, hogy a javaslat a Blockchains LLC-re lett szabva, vagyis egy olyan kriptovalutákkal foglalkozó vállalatra, amely már jelenleg is 270 négyzetkilométernyi területtel rendelkezik az államban, amelyen egy okosvárost terveznek felépíteni a következő 10-15 évben.

A Renótól néhány kilométerre fekvő város a tervek szerint mintegy 15 ezer otthont teremtene, és teljesen egyedi, blokklánc alapú technológiával működne. A javaslat alapján az ilyen innovációs zónákat egy háromtagú testület kormányozná, amelyet a kormányzói hivatal nevezne ki, azonban a testület legalább két tagját maga a cég delegálná.

Fotó: Blockchains LLC Facebook-oldal

Partnereink