Padlóra került a fintech ipar

A legnagyobb pénzügyi-technológiai cégek értékvesztése kiemelkedő a piacon, hiszen a pénzügyi szektor mindössze 10 százalék körüli esést produkált 2022-ben, míg a technológiai cégek összértéke nagyjából 30 százalékkal csökkent. A 2021-es 41 fintech tőzsdei bevezetéssel szemben tavaly mindössze 2 fintech került a tőzsdére – hívták fel a figyelmet.

A digitális pénzügyek elmúlt éve az ezredforduló „dotcom lufijának” idejére emlékeztet, amikor szinte bármilyen, internethez kapcsolódó vállalkozás forráshoz juthatott, és a piaci túlértékelést céges bedőlések követték. Ahogy a dotcom lufi kipukkadásával sem szűnt meg az internetes cégek piaca, a tisztulás után egy erősebb fintech ágazat is meg fog maradni – húzták alá. Hozzátették: a vízválasztó tavalyi év után 2023-ban eldőlhet, mely fintech cégek maradnak talpon és kezdenek el szárnyalni.

Rossz évet zárt tavaly az open banking, azaz a nyílt bankolás, amelynek fejlődéséhez a bankoknak meg kellene nyitniuk az ügyfél adatokat a fintechek előtt. A neobankok sem teljesítettek jól szektorszinten, a fennmaradáshoz nyereséges működésre és kritikus tömegek elérésére lenne szükség, ami csak kevesek számára reális célkitűzés. Még nehezebb időszakot hagytak maguk mögött az online brókerek, a hagyományos vagyonkezelők innovációja ugyanis megtörte a fintechek lendületét, akiknek helyzetét a piacok visszaesése és a kriptovaluták gyengélkedése is nehezíti.

A kedvezőtlen piaci körülmények között is képes volt töretlenül fejlődni az online fizetések területe, folytatódott továbbá a fejlődő piacok növekedése is, egyre több országban jelentek meg széles körben a fintech megoldások – hangsúlyozták. Arra is kitértek, hogy a magyar fintechek erős évet zártak, rekordot döntött például a Seon startup, amely áprilisban a hazai fintech szektorban rekordnak számító, 94 millió dolláros tőkét vont be. Tavaly megérkezett az első magyar BNPL szolgáltató, a PastPay, amelyet később három másik ilyen szolgáltató követett.

Az innovatív biztosítási ágazat is sikeres évet zárt: az Allianz Hungária tavaly kezdte el használni az Insurwiz blockchain megoldásait, az Euroleasingnek a Cristó fejleszt mobilalkalmazást, továbbá az UNIQA itthon elindított insurtech projektje, a Cherrisk is jó úton halad a nyereségesség felé. A Fintech.hu és a Peak indexe a piaci kapitalizációt veszi figyelembe, a mutatószám 56 nemzetközi, tőzsdén jegyzett fintech céget vizsgál.

Fotó: Getty Images