Rohamtempóban zajlik a logisztikai piac digitalizációja

Innováció 2020-12-02

A Prologis Research új tanulmányának első részében az ellátási láncok automatizálási helyzetét elemzi. A technológia gőzerővel fejlődik, egyelőre különösen az e-kereskedelemben hatékony.

Az automatizálás a jövőben forradalmasíthatja a logisztikai folyamatokat, ráadásul a pandémia felgyorsította ezt a trendet, hiszen néhány hónap alatt annyi átalakulás zajlott le, mint átlagos körülmények között egy év alatt. A lehetőségek bővülésével és a költségek csökkenésével párhuzamosan a beruházások gyorsabb megtérülése is gyorsítja az automatizálással kapcsolatos fejlesztéseket.

A Prologis szerint az automatizálás fejlődése három alapvető trendnek köszönhető. Egyrészt a koronavírus-járvány miatt a munkaerő jelentős hányada nem jár be dolgozni a munkahelyére; másrészt a folyamatos technológiai fejlődés új lehetőségeket kínál és csökkenti a költségeket; harmadrészt gyors ütemben bővülnek a munkaerőt igénylő tevékenységek, különösen az e-kereskedelemben.

A logisztikai ügyfelek egy része jelentős összegeket invesztál az automatizálás fejlesztésébe, ami kiszélesíti a lehetséges logisztikai helyszínek körét is, hiszen az automatizálás különböző formái bármilyen modern épületben alkalmazhatók. Bár ez a tendencia nem módosítja a működési elavulás mértékét, viszont új, nagyobb termelékenységű helyszíneken lesz lehetőség a fejlesztésekre – mondta Eva van der Plumijm-Kok, a Prologis európai kutatási és stratégiai igazgatója.

Az automatizálási megoldások bevezetése azonban nem csak a logisztikai szolgáltatók számára jelent előnyt, hanem az ügyfelek is profitálnak, hiszen ezek a folyamatok növelik a munkavállalók biztonságát és a termelékenységüket. Emellett az automatizáció csökkenti a működési, a beruházási és a használatba vétellel járó költségeket, valamint optimalizálja az ellátási láncokat, hiszen a logisztikai telephelyek jobb helyszíneken is megjelenhetnek.

De az előnyök még nem értek véget, hiszen további hozadéka a technológiai fejlődésnek, hogy rövidebbek a kiszállítási idők és csökkennek a szállítási költségek, emellett a digitalizáció megkönnyíti a közvetlen kiszállítást, hiszen lehetővé teszi a végfelhasználók közelében található, kiváló minőségű helyszínek megnyitását. 

Azonban az automatizálás a logisztikai épületekben a magas költség, a rugalmatlanság és a lassú megtérülés miatt egyelőre korlátozott, ezért elsősorban az e-kereskedelemben terjed gőzerővel, hiszen ott a munkaerőigény a háromszorosa a hagyományos logisztikai tevékenységeknek.

Mit jelent az automatizálás?

Az automatizálás célja a hatékonyság növelése, így a logisztikai központok termelékenyebbek, kevesebb problémával működnek, rövidebbek az átfutási idők, javul a munkavállalók biztonsága és a költséghatékonyság.

Az automatizálást szolgáló technológiák két csoportra oszthatók. A fix automatizálást jelentik többek között a szállítószalagok, az automata leválogatók, a tároló- és visszakereső rendszerek. A mobil és félig mobil automatizálás már látványosabb megoldásokat jelentenek, hiszen ide tartoznak az önálló robotikai megoldások, amelyek többféle környezetben bevethetők, elég, ha csak az automatizált irányított járműveket (AGV), a targoncákat, vagy az autonóm mobil robotokat (AMR) említjük.

A sokféle automatizálási megoldás az alapvető raktári funkciók közül csupán egy vagy kettő kezelésére szolgálnak, ezért a funkciók és a technológiák közötti integráció igen összetett és költséges. A mobil technológiák és a társrobotok a legegyszerűbb funkciók automatizálását szolgálják, így a leggyorsabb megtérülést biztosítják és megkönnyítik az integrációt, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy a tevékenység során az emberi erőforrást is igénybe vegyék.

Kép forrása: prologisce.eu

Partnereink