Túl sok a jóból. A digitalizáció veszélyezteti az irodaházak biztonságát?

Innováció 2022-05-05

Miközben az intelligens épületek egészségesebb munkakörülményeket és boldogabb munkahelyet, ígérnek, a kiberbiztonsági kockázatok magasra nőnek a rengeteg digitális technológia miatt.

Amint a Honeywell alkalmazottai belépnek az észak-kaliforniai Charlotte-ban lévő új központjukba, az intelligens épület azonnal munkához lát. Egy kamera felismeri az egyes alkalmazottak arcát, és már hívja is a liftet, amelyet úgy programoztak, hogy arra az emeletre vigye őket, ahol dolgoznak. 

A falakon elhelyezett érzékelők mérik a lebegő részecskék mennyiségét és a CO2-szintet a tárgyalókban, hogy friss levegőt pumpáljanak be, ha az értékek túl magasra emelkednek. Bizonyos részecskék magasabb szintje alapján pedig az épület agya arra következtethet, hogy nagyobb a valószínűsége a vírusok jelenlétének. A vezérlőteremből pedig a 23 emeletes épület minden szintje nagy képernyőkön is látható - írja a computerworld.hu.

A Honeywell 2019-ben kezdte el tervezni a charlotte-i központját. Az épület technológiájának nagy része az energiatakarékosságra és a kényelemre összpontosít. Az arcfelismerő kamerák és az intelligens liftek azt jelentik, hogy a dolgozók a garázsban lévő autójukból úgy juthatnak el az asztalukhoz, hogy semmihez sem kell hozzáérniük. Az érkező csomagokat egy kis szekrényben tárolják, amelyet egy személyes QR-kóddal lehet kinyitni.

Amikor kitört a világjárvány, a vállalat többet kezdett foglalkozni a levegőminőséggel, és olyan érzékelőket építettek be, amelyek képesek nyomon követni a részecskéket. A Honeywell mintegy 10 millió dollárt költött az intelligens épülettechnológiákra az ingatlanban. Az ilyen beruházások megtérülnek, mert az épületek zöldebbek, olcsóbban működtethetők és vonzóbbak a bérlők számára, ami pedig értékesebbé teszi őket. 

Ugyanakkor a kiberbiztonsági tanácsadók szerint sok bérbeadó kevés figyelmet fordít az épületek digitális biztonságára. Mivel az intelligens épületek legtöbb rendszere összeköttetésben áll egymással, egyetlen internetkapcsolattal működő ajtóhoz elég hozzáférni, hogy a bűnözők akár egy egész felhőkarcoló felett átvehessék az irányítást. Az ajtókat és lifteket váltságdíj kifizetéséig bezárhatják, vagy a gyenge pontokat kihasználva hatalmas adathalmazokat lophatnak el. Olyannyira, hogy ez már-már nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Fotó: https://www.honeywell.com/

Partnereink