A Wifi lesz a főnök legjobb barátja az irodákban?

A megoldás ehhez a mesterséges intelligenciát hívja segítségül, ami a Wi-Fi kommunikációban is használt rádiójelek elnyeléséből, visszaverődéséből és megváltozásából, valamint az emberi test anatómiájának ismeretéből képes a szóban forgó információkat kikövetkeztetni. A rendszer nem csak az emberek helyzetét tudja meghatározni, de azt is, hogy milyen testtartást vesznek fel – ezen keresztül pedig arra következtetést is lehetővé tenni, hogy éppen milyen tevékenységet végeznek., írja a pcforum.hu.

Bár Wi-Fi jelekkel a falakon átlátó megoldások már korábban is ismertek voltak, ezek alapvetően legjobb esetben is csak a közelben tartózkodó személyek relatív helyzetének meghatározására voltak alkalmasak. Az új módszer azonban azzal, hogy már a testtartást is képes azonosítani, sokkal részletesebb információk gyűjtését, illetve megfigyelését teszi lehetővé az egyes személyek által végzett tevékenységekről.

A technológiát a kutatók szerint például arra lehet használni, hogy idős, gondozás alatt álló személyek állapotát anélkül lehessen felügyelni, hogy szobáikba hagyományos kamerákat kellene szerelni. Ugyanakkor mi biztosak vagyunk abban, hogy cégek is előszeretettel alkalmazzák majd azt arra, hogy felügyeljék: dolgozóik tényleg a munkájukat végzik-e, és nem éppen „láblógatással” vagy más, nem termelő tevékenységgel töltik a munkaidejüket.

Fotó: pixabay.com