20 millióért lakás Budapesten? Nehéz ügy

Lakás 2018-11-27

Csak a pesti peremkerületekben van esély arra, hogy húszmillió forint körüli összegért garzont, esetleg annál valamivel nagyobb lakást vegyen valaki a fővárosban - írja a Magyar Idők.

Az elmúlt évek drágulása oda vezetett, hogy húszmillió forint körül már csak számos kompromisszumot megkötve lehet lakást venni a fővárosban. Az áremelkedés ugyanis épp a nagyon keresett kisebb lakásoknál a legmarkánsabb. A jelenséget jól mutatja az Ingatlan. com összeállítása, amely szerint a jelenleg kínált mintegy 46 ezer budapesti lakásnak mindössze öt százalékát hirdetik húszmillió forintnál és 16 százalékát 25 milliónál kevesebbért.

E szempontból az I., a II. és az V. kerületben a legrosszabb a helyzet, ahol gyakorlatilag nincs értelmezhető kínálat a legfeljebb húszmilliós árkategóriában, akármilyen méretű vagy állapotú otthont keresnénk is. A hirdetési oldal adatai ugyanakkor e lakások népszerűségét is jól mutatják: az érdeklődések 40 százaléka esik a legfeljebb 25 millió forintért keresők csoportjába.

A kínálat szűkössége és a nagy érdeklődés szempontjából a külső kerületek olcsó lakásainál a legellentmondásosabb a helyzet: a X. és a XIX. kerületben a kínálat ötöde érhető el húszmilliónál olcsóbban, de ezekre a lakásokra érkezik a keresések fele, a XX. kerületben csaknem egyharmadnyi ilyen jellegű kínálatra jut az érdeklődések kétharmada, és hasonlóan koncentrált a csepeli és a XXIII. kerületi piac is. Ha a 25 millió forintos ársávot nézzük, akkor Újpesten, Budafokon és a XVI. kerületben a legkiélezettebb a helyzet.

- A külső kerületek egyre jobban felértékelődnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy itt a legnagyobb a verseny a kerületekben található megfizethető lakásokért, mert itt még van számottevő kínálat is, amelyből lehet válogatni - mondta a Magyar Időknek Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője. Szerinte az átlagos alapterületet tekintve is látszik, hogy ugyanazért a pénzért a külső kerületekben nagyobb lakás vásárlására van lehetőség, ezért is egyre inkább előtérbe kerülnek a periféria városrészei.

Az adóhivatal 2018- as forgalmi adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan- értéktérkép szerint a nyolc belső kerületben legfeljebb egy garzonra futná húszmillió forintból - sőt az I., a II. és az V. kerületben inkább csak egy minigarzonra -, igaz, a peremkerületekben akár egy kétszobás lakás is kitelik ebből az összegből. A XXIII. kerület átlagárai alapján elméletileg ott akár egy 70 négyzetméternél nagyobb otthonra is futja ennyi pénzből.

Partnereink