A BudaPart gigantikus építkezésén jártunk

Iroda 2018-10-08

A Design Hét keretében a BudaPart fejlesztési területét is bejárhattuk, ahol az épülő lakóházak és projektek világába csöppentünk egy két órás túra keretében.

Már messziről jól látszanak a hatalmas daruk és épületkorpuszok a BudaPart kerítéssel elzárt fejlesztési területén a Budafoki út és a Lágymányosi öböl közötti területen. Most egy rendhagyó túra keretében bepillanthattunk a kulisszák mögé, láthattuk, hogyan is épül egy ilyen gigantikus vállalkozás, hogyan nő ki a földből egy vadonatúj városnegyed.

A Budafoki út-Hauszman Lajos utca kereszteződésében található az építkezési terület főbejárata, ahol már messziről jól látszik a kivitelező Market „Építeni szeretünk” szlogennel ellátott táblája. A bejáratnál sorra hajtanak ki a hatalmas teherautók, kis séta után elérkezünk a konténervároshoz, ahol dolgozók autóinak százai is jelzik, hogy egy gigantikus volumenű vállalkozásról beszélünk. Folyamatosan érkeznek a munkások, hogy leadják a műszakot, miközben az építkezési területen még mindenhol dolgoznak.

Az elengedhetetlen védősisak és láthatósági mellény felvétele után elindulunk az építkezésre. Schrancz Mihály, a Property Market fejlesztési igazgatója vezeti a túrát, aki rögtön az elején elmondja, hogy a terület határán található Kelenföldi Erőművet a BudaPart felől egy zöld puffer zónával választják el a BudaParttól, vagyis szánkózó dombbal, facsoportokkal, sportpályákkal, egyéb rekreációs zónákkal határolják le az ipari létesítményt, amely egyébként egyáltalán nem néz ki rosszul „indusztriális szemmel” nézve.

Már az alapszámok is ütősek, hiszen mintegy 600 ezer m2-nyi beépített összterület jön létre a felszín fölött, míg a föld alatt további 300 ezer m2-t fognak kiépíteni a projekt teljes időtartama alatt. Összesen 16 irodaház és 16 lakóépület alkotja majd a BudaPartot, az előbbiek a terület Rákóczi híd felöli, illetve Budafoki út felöli részére kerülnek, így a lakóházak is jobban védve lesznek. Mindemellett hatalmas parkot is kialakítanak, amely a fejlesztési terület zöld tüdeje lesz, ehhez járul még maga az öböl és a Kopaszi-gát rekreációs zónája. Az első épületeket 2019 vége felé adják át, majd a szalagátvágásokra 2020-tól folyamatosan kerül sor.

Már több lakóház korpusza magasodik a területen, amelyeket csúszózsalus technológiával építenek, ez megrövidíti az építési időt, valamint változatos formákat lehet létrehozni. Schrancz Mihály hangsúlyozza, hogy számos innovatív megoldás jellemzi a projektet, így például nem lesznek felszíni parkolók, csupán a taxik vagy a logisztikai céllal érkező járművek hajthatnak be.

A lakóépületek alatt nem csak a mínusz szinteken, hanem a földszinten is lesznek parkolók, hogy ha később a technológiai fejlődés gyökeresen megváltoztatja a közlekedési szokásainkat, mint pl. teret nyer az elektromobilitás, az önvezető autó vagy a közösségi autózás, akkor a szükségtelenné váló földszinti területen üzleteket, egyéb szolgáltató egységeket lehet kialakítani.

Nagy hangsúlyt fektettek az utcák megtervezésére is, ahol az épületek közötti élhető távolságot tartották szem előtt. Kis teresedések jönnek létre, kávézók és egyéb dizájnelemek színesítik a közterületeket, valamint egy szolgáltató-bevásárló utca jelenti majd a negyed ütőerét. A Rákóczi híd felőli oldalon lesz egy központi tér, ahol számos rendezvényt lehet majd szervezni, például karácsonyi kirakodóvásárt, itt egy szobrot is terveznek, amely kiemelné a terület szerepét.

A Mol Campus mellett épül meg a BudaPart Gate irodaház és még egy lakóház, ezek egyfajta kapuszerepet töltenek be a negyedben, amely fogadja az ide látogatókat, a lakókat és a bérlőket. Az épületek elszórva helyezkednek el a fejlesztési zónában, hiszen a beruházó célja, hogy minél több lakás élvezhessen minél jobb panorámát, a benapozási lehetőségeket és a szélirányokat is figyelembe vették a tájolásnál.

Hat-hét emeletnyi magasságból már jól látszik, hogy a lakások, irodák ablakából milyen kilátás nyílik Budára, Pestre és persze a folyóra. Odafentről az is kiválóan kirajzolódik, hogy a lakóházakat áttörésekkel teszik szellősebbé, így még több lakásból élvezhető a környező panoráma, és nem veszik el egymás elől a kilátást.

Összességében elmondható, hogy teljes erőbedobással halad a fejlesztés, több helyszínen is építkeznek, így ha elkezdődnek az átadások, akkor viszonylag gyorsan kialakul majd az új városnegyed szerkezete, így sem a lakóknak, sem az irodabérlőknek nem kell aggódniuk, hogy a teljes megvalósulásig egy szellemvárosban töltik a mindennapjaikat. Remélhetőleg a fonódó villamos tervezett bővítése is hamarosan finisbe érkezik, és akkor a tömegközlekedési lehetőségek tovább bővülnek. Persze még mindig a legnagyobb poén, ha hajóra szállunk, és testközelből megtapasztalhatjuk azt az életérzést, amely Budapestet a világ egyik legszebb városává avatja.

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink