A CTP zöld kötvénykibocsátása jelentős esemény a régiós ingatlanpiacon

Kereskedelmi 2020-10-14

A CTP sikeresen bocsátotta ki zöld kötvényeit 650 millió euró értékben. A B.V. kötvények a Moody’s-tól Baa3 (stabil), az S&P-től pedig BBB- (stabil) besorolást kaptak.

A CTP B.V. (CTPBVV) Közép-Kelet-Európa legnagyobb logisztikai ingatlantulajdonos és fejlesztő cége, valamint Európa öt legnagyobb logisztikai ingatlancégének egyike, 2020. október 1-én sikeresen bocsátott ki 650 millió euró értékű zöld kötvényt. Jelenleg a CTP zöld kötvényei jelentik a legnagyobb értékű kibocsátást a közép-kelet-európai ingatlanvállalatok körében. A kötvényeket nagy befektetői érdeklődés fogadta és többszörösen túljegyezték őket. Az ajánlati könyvben szereplő összeg meghaladta a 2 milliárd eurót.

A CTP rendkívül sikeres üzleti modellel rendelkezik, 100 parkot működtet Közép-Európában, amelyek több mint 500, piacvezető pozícióval rendelkező bérlőt szolgálnak ki a közép-kelet-európai régióban. A CTP emellett elkötelezett a fenntarthatóság iránt, és célja, hogy 2023-ig megteremtse a széndioxid-semleges működés feltételeit.

„A CTP a megfelelő piaci környezetben sikeresen bocsátotta ki kötvényeit. A logisztikai ingatlanok jelenleg stabil alapokkal rendelkeznek, különösen Közép- és Kelet-Európában. Hosszútávon elköteleződtünk a fenntarthatóság iránt, amelynek bizonyítéka az épületeinkre megszerzett BREEAM minősítések. A CTP stabil hitelfelvételi alapjait mind a hitelminősítő ügynökségek, mind a befektetők nagyon pozitívan értékelték. A vállalat két befeketetésre javasolt besorolást kapott a Moody's-tól és az S&P-től, és a turbulens piaci környezet ellenére sikeresen bevezette a zöld kötvényeket – mondta Richard Wilkinson, a CTP csoport CFO-ja.

A vállalat – a fenntarthatóság iránti elkötelezettségének megfelelően – a zöld kötvények kibocsátása mellett döntött, ugyanis 2019-ben fontos stratégiai vállalást tett: a teljes logisztikai és ipari portfóliójára a BREEAM tanúsítvány „Very Good” és afölötti minősítés megszerzését.  A kötvények kibocsátásának nettó bevételét a CTP BV zöld kötvény keretrendszerének megfelelően a meglévő fedezett adósság refinanszírozására és a jövőbeni fejlesztések finanszírozására fordítják.

„Az erős kereslet miatt a jegyzések a kibocsátás után egy órán belül megindultak, és több mint 150 komoly befektetőtől érkezett megrendelés. Ez egy nagyon sikeresen debütáló kibocsátás a CTP számára“– tette hozzá Morgan Stanley, mint a Rating and Green strukturális tanácsadója.

A kiadás széles intézményi eloszlásban zajlott, elsősorban eszközkezelőknek értékesítve (60%), a legnagyobb kereslet az Egyesült Királyságban (32%), a DACH régióban (22%), a Benelux államokban (20%), valamint a közép-kelet-európai befektetők (10%) körében mutatkozott.

„Örömmel látjuk, hogy a CTP kötvények kibocsátását ilyen szakmai támogatás kísér, amely lehetővé teszi a vállalat számára, hogy alacsonyabb költségekkel és hatékonyabban finanszírozza önmagát” – mondta Jan Evert Post, a CTP befektetői kapcsolatokért felelős vezetője.

Az ingatag piaci környezet és a Covid-19 okozta válság ellenére a CTP zöld kötvényei iránt erős volt a kereslet, lehetővé téve a CTP számára a vonzó árazást, és az eredeti terveken felül 150 millió euróval megnövelt kibocsátást. A kibocsátás az eddigi legnagyobb, és – 2 milliárd euró feletti igénnyel – az egyik leginkább túljegyzett euró alapú debütáló kötvény egy közép-kelet-európai ingatlanvállalat esetében.

A 2025. szeptember 24-én lejáró kötvény fix éves kamata 2,125 százalék.

Partnereink