A kiskereskedelem továbbra is a GDP-növekedés egyik motorja

Kereskedelmi 2019-08-02

Júniusban a 5,2 százalékkal nőtt az üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve a KSH adatai alapján. A reálbérek emelkedése fenntartja a kiskereskedelmi forgalom növekedését, amelynek üteme azonban mérséklődhet, mert a jövedelmek növekvő részét szolgáltatásokra, beruházásokra fordítják, vagy megtakarításokba helyezik az emberek.

 

Ha pedig az első félévet nézzük, akkor 5,7 százalékkal nagyobb volt a naptárhatástól megtisztított forgalom, mint a múlt év azonos időszakában. Az első negyedévi 6,6 százalék után a másodikban 5,0 százalékos volt a növekedés. Az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) módszertanával számolva a háztartások vásárolt fogyasztása 5,2 százalékkal nőtt, amivel 2,6 százalékponttal vette ki részét az 5,3 százalékos GDP-növekedésből. 

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában azt emelte ki, hogy az adatok a gazdaság növekedési ütemének lassulására utal, ami a harmadik negyedévben is folytatódhat. Az év egészében a kiskereskedelemben 5 százalék körüli növekedés várható, a GDP növekedése 4,5 százalékra mérséklődhet a tavalyi 4,9 százalékosról.

Vámos György, az Országos Kiskereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedésének lassulása mögött a költekezés átrendeződése áll, sokan visszafogják a kiadásokat, figyelik a babaváró hitel, a lakáskölcsön, a szuper állampapír nyújtotta lehetőségeket. Megváltozott a háztartások fogyasztásának, kiadásának szerkezete. A lakáspiac is „befékeződött” május-júniusban, a bútorvásárlások csökkentek az előző évekhez képest, a lakással kapcsolatos kiadásoknál az emberek kivárták a júliusban induló lehetőségeket.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint idén a reálbérek növekedése meghaladhatja a 6,5 százalékot, így folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus növekedése, azonban ennek mértéke 5,5 százalékra lassulhat a tavalyi 6,5 százalékról. A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője megjegyezte, hogy erőteljes az internetes kereskedelem növekedése, a kiskereskedelmen belül tehát látszik egyfajta átrendeződés az online platformok irányába. A béremelkedések eredményeként a kiskereskedelmi forgalom növekedésére számít az egész évben, melynek mértéke 5 százalék körül alakulhat, így a háztartások fogyasztása továbbra is a GDP-növekedés egyik motorja lehet.

Fotó: ESB Professional - shutterstock.com

Partnereink