A MOL ikonikus székházat épít a BudaParton. Mérföldkő Budapest életében

Iroda 2017-10-02

120 méter magas székházat épít a MOL-csoport a Kopaszi gáton, a BudaPart fejlesztési területén. A 2021-ben átadásra kerülő épületkomplexum igazi világszínvonalat fog képviselni, és az új városnegyed központi épülete lesz. A terveket a Foster + Partners építésziroda szállítja, így garantált, hogy Budapest új ikonikus ingatlannal gazdagodik. Sőt, talán még ilyet nem is láttunk Magyarországon.

A Mol Campus névre hallgató új cégközpont a régió legmodernebb, legkorszerűbb és leginnovatívabb irodaháza lesz, mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója azon a sajtótájékoztatón, amelyen bejelentették, hogy a regionális energiaóriás új székházat épít a BudaPart ingatlanfejlesztési projekt területén. Az biztos a látványtervek alapján, hogy ilyen extravagáns komplexum nem nagyon épült az elmúlt évszázadban Budapesten. Voltak persze ötletek és tervek, de többnyire elhaltak.

Most talán az új székházzal léptéket vált a magyar főváros, mert szép-szép a századfordulós építészet, klassz a világörökség helyszíne, a Duna-völgy az Andrássy úttal, de jó lenne a 21. században is letenni egy különleges produktumot az asztalra. Sokan ellenzik a magasházakat, de ugyanígy sokan ellenezték az 19. század végén, hogy modernizálják Budapest építészeti állományát. Pedig az eredmény mindannyiunk büszkesége. Bár az is igaz, hogy szakértők szerint egy ún. ikonikus épület üzemeltetési és fenntartási költségei jóval magasabbak egy átlagos irodaháznál. Úgy tűnik, hogy a MOL a globális energiapiacon elfoglalt szerepe megengedi majd ezeket a plusz kiadásokat.

Lássuk a konkrétumokat! Az új székház egy 120 méteres, 28 emeletes toronyépületből és egy hozzá csatlakozó 30 méteres pódiumépületből fog állni, ahol mintegy 2500 munkatárs kap majd helyet. E két épület egységében képezi majd az olajcég munkahelyi kampuszát. Hatalmas számokról beszélhetünk, hiszen a fejlesztési terület bruttó 83 ezer négyzetméter, míg az összes irodaterület 54 ezer négyzetmétert tesz ki. Ezzel megoldódott a rejtély is, hiszen régóta találgathattuk, hogy a BudaParton építendő 120 méteres magasházban kik lesznek majd a bérlők – azt már korábban tudtuk, hogy irodaházként fog funkcionálni.

Hernádi Zsolt elmondta azt is, hogy az épület alapkövét jövőre teszik le, és a tervek szerint 2020-ra már el is készül. A cél a leginnovatívabb munkakörnyezet kialakítása, hiszen valljuk be, hogy a korábbi idejétmúlt épületük már egyáltalán nem tűnt versenyképesnek a 21. században.

A MOL mert nagyot álmodni, ennek során a Foster + Partners világhírű építészirodát kérték fel a tervek elkészítésére, amelynek magyarországi partnere a Finta Stúdió. A legfontosabb szempontok lesznek a fenntarthatóság és a jól ismert well-being. A fejlesztők célja, hogy az épület elnyerje a LEED és a BREEAM minősítést is.

A székház jól illeszkedik majd a BudaPart elképzeléseihez, hiszen a vízparti, parkokkal teli új városrészben a MOL új központi épületkomplexumát is kertek veszik körbe, amelyeket a városlakók is szabadon látogathatnak. A zöld terek a központi átriumtól egészen a tetőteraszig az épület egészét átszövik, így hozva közelebb a természetet a munkahelyhez.

A kampusz tetején egy kilátóteraszt alakítanak ki, ahol kiváló perspektívában szemlélhetjük majd Budapestet. Az alsóbb szinteken étterem, kávézók, konferenciaterem, illetve az alkalmazottak által használható további létesítmények lesznek majd (pl. baba-mama szoba, kiállítótér). Nigel Dancey, a Foster + Partners vezető tervezője szerint ez a projekt mérföldkő lesz Budapest épületében, hiszen olyan léptékű ikonikus székházról beszélünk, amelyre alig-alig van példa a magyar főváros életében.

A BudaPart fejlesztésének célja egy olyan, Budapesten egyedülálló városnegyed létrehozása, amely épített környezete kialakításával, a Duna-parti közparkhoz való közvetlen kapcsolatával kiemelkedő életminőséget, munkakörnyezetet és rekreációs lehetőséget biztosít az itt lakók és dolgozók számára egyaránt. A BudaPart főterén megépülő MOL Campus az új városnegyed fontos jelképévé válik majd, tette hozzá Árendás Gergely, a BudaPartot fejlesztő Property Market Kft. ügyvezetője.

A MOL Campus maximálisan illeszkedik a BudaPart fejlesztés beépítési koncepciójába és a Kopaszi gát közkedvelt közparkját semmilyen módon nem érinti. A gigafejlesztés szakaszos megvalósítását úgy tervezték meg, hogy a már megvalósult fázisok teljes mértékben kiépített infrastruktúrával rendelkezzenek. A területet közútról a Dombóvári útról lehet megközelíteni, gyalogosan kapcsolódik  a Lágymányosi-öbölhöz és a Kopaszi gát közparkjához. A Dombóvári útról feltáruló, a már épülő két lakóépület és a Budapart Gate Irodaház, illetve a MOL Campus által körbevett területen megvalósul a BudaPart főterének kiépítése is.

Fotók: molcampus.hu

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink