A nagy fejlesztők így látják a magyar ingatlanpiacot 2020-ban

Interjú 2020-01-21

A realista.hu szokásához híven idén is összegyűjtötte a legfontosabb hazai ingatlanpiaci szereplők véleményét, hogy mire számítanak az új évben, azaz 2020-ban, hogyan alakul a szektor jövője. Most jöjjön a második rész. Wing, Indotek, GTC, Skanska, Futureal.

Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója

A magyarországi kereskedelmi ingatlanpiac elmúlt években bekövetkezett dinamikus bővülése stabil gazdasági alapokon nyugszik, és mivel ezek az alapok továbbra is biztatóak, 2020-ban is stabilitásra számítunk a piac teljességét nézve. Az egyes szegmensek teljesítménye természetesen eltérhet valamelyest: az irodapiacon, az ipari ingatlanoknál és a kiskereskedelmi ingatlanoknál erőteljesebb növekedésre, míg a lakóingatlan fejlesztéseknél az áfaváltozás miatt az előbbieknél visszafogottabb bővülésre számítunk. Régiós összevetésben is erős éve lehet a magyar piacnak, emellett még Lengyelországban – ahol immáron a WING jelentős szereplővé lépett elő – szintén stabil növekedésre számítunk.

Ami a WING-et illeti, minden szegmensben aktívak leszünk idén, így mind az iroda-, ipari, kereskedelmi, szálloda- és lakószegmensben indítunk új fejlesztéseket itthon. Lengyelországban pedig leányvállaltunk, az Echo Investment nagyszámú iroda- és lakófejlesztést visz. A jelenleg futó magyarországi projektjeink közül az irodapiacon kiemelném a Telekom-székház mellett épülő Liberty irodaházat, a Duna-parti evosoft-Siemens irodaházat, a lakóprojektek közül pedig az átadás előtt álló Kassák Residence-t, az építés alatt álló Metropolitan Garden-t és Park West-et, valamint az induló Kassák Passage-t.

Hornok Krisztián, az Indotek Group tranzakciós igazgatója

Az ingatlanpiacon a nagy szektoroknak saját kereslet-kínálati viszonyaik vannak, melyek egymástól jól elkülönülnek. Ami általánosságban elmondható a legtöbb területről, az a jelentősen megemelkedett építési költségek, a stabil felhasználói piacok és az erős befektetői kereslet minden eddiginél alacsonyabb hozamelvárások mellett. Bár a csúcson már túl vagyunk, ezekben drámai változásra egyelőre nem lehet számítani. Az erős keresletnek fűtenie kellene a fejlesztéseket is, ebben azonban már jelentős eltérések tapasztalhatók. Az irodapiac például ezen a téren mintaszerűen viselkedik, a következő 2-3 évben nagy mennyiségű új kínálat érkezik a piacra, míg a lakáspiacon az immár 27%-os ÁFA vagy a kiskereskedelmi ingatlanok esetében a plázastop erősen fékezi, illetve akadályozza a fejlesztési tevékenységet.

Természetesen az összességében pozitív tendenciákat felülírhatja, ha a világgazdaságban valamilyen jelentős sokk történik. Ez alól a magyar ingatlanpiac sem vonhatja ki magát. Magyarország változatlanul divatos befektetői célpont – ennek megfelelően az árak is magasabbak a korábbiaknál: a piac mára elért egy olyan árszintet, ahol már csak olyan projektekbe érdemes befektetni, amelyek egy későbbi, esetleg jelentősen megváltozott piaci környezet mellett is tudják a befektetők által elvárt hozamot produkálni. Az Indotek Groupnál is ennek megfelelően alakítjuk idei tranzakciós politikánkat.

Gedai Bori, a GTC country menedzser-helyettese

2020 izgalmas év lesz az ingatlanpiacon! A gazdaság tavaly is az európai átlag felett növekedett, és ez bár jelenleg lassulni látszik, Magyarország így is jobban fog teljesíteni az átlagnál.  A 2019 rekordév volt a GTC számára, és idén is egy jó évre számítunk. Az iroda bérbeadás évek óta szárnyal és a folytatásban is ezt jósoljuk. A jelenleg épülő irodaházak sikeres előbérleti szerződéseket fognak kötni, emellett a hosszabbításoknál várható a bérleti díj növekedése és a bérbeadói ösztönzések csökkenése.

A befektetői piacon egyre nagyobb a verseny, idén az lesz a kihívás, hogy az intézményi befektetők által támasztott elvárásoknak megfelelő minőségű ingatlanok kerüljenek ki eladásra a piacra. Az új fejlesztések mellett a fejlesztőknek, nekünk kötelességünk, hogy a már elavult, első generációs irodaházakat korszerűsítsük és újrapozícionáljuk. Az újratervezésnél nagy hangsúlyt kell fordítani a hatékonyságra mind energiafelhasználás, mind üzemeltetés szempontjából. Mindkettő a közös költségek kordában tartását célozza meg, mely kihívás lesz a jövőben, de már idén is.

Marcin Łapiński, a Skanska Magyarország ügyvezető igazgatója

Az irodapiacon mind a befektetők, mind a bérlők részéről további erős keresletet várok. A bérlői keresletnek köszönhetően még mindig rekord alacsony üresedési rátát tapasztalhatunk majd, ami arra fogja ösztönözni a nagy bérlőket, hogy a bérleti szerződésük lejárata előtt legalább 2,5-3 évvel ismét körülnézzenek a piacon, hogy új irodahelyiséget biztosítsanak maguknak. Emellett az alacsony munkanélküliségi ráta is további nyomást gyakorol a munkaadókra, hogy vonzó, jó elhelyezkedésű, egészséges és minősített irodákat nyújtsanak a jelenlegi és jövőbeni munkavállalóiknak. Azok az irodai projektek, amelyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak, hamar bérbe adhatók és értékesíthetők lesznek, természetes módon igen likvid befektetésekké válva a piacon.

Figyelembe véve az alacsony, a következő néhány évben fennmaradó kamatszintet, a teljes egészében bérbeadott, tökéletes elhelyezkedésű, egyedi épületek lesznek keresettek a befektetők között, és rekord alacsony hozamot érnek majd el. A munkaerőhiány és az építőanyagok árának emelkedése következtében magas építési költségek továbbra is kihívások elé állítják a piacot. Azonban vannak olyan jelek, amelyek arra engednek következtetni, hogy az árcsúcs már mögöttünk van, és valamivel kisebb nyomást tapasztalhatunk majd a túlfűtött lakáspiac oldaláról, amelyet korábban az alacsony áfa is támogatott.

Ami a Skanska-t illeti, olyan izgalmas projektjeink vannak folyamatban, amelyek megfelelnek a fent említett kritériumoknak, annak érdekében, hogy mind a befektetők, mind a bérlők szempontjából sikeres fejlesztéseket valósíthassunk meg. A már teljes egészében bérbeadott és értékesített Nordic Light Trio irodaházunk idén elkészül. A Fővárosi Vízművek egykori, a Dózsa György út és a Váci út sarkán álló épületének lebontását követően most véglegesítjük a telken fejlesztésre kerülő új irodakomplexum terveit, a környéken élők igényeit is szem előtt tartva. Összefoglalva, továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a legmagasabb színvonalú innovatív és fenntartható épületeket fejlesszünk, a rendelkezésünkre álló legújabb technológiák által nyújtott lehetőségek felhasználásával.

Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója

Idén az irodapiacon már nem érdemes gondolkodni a 18 euró/négyzetméternél alacsonyabb bérleti díjakban, a drasztikusan megemelkedett kivitelezési költségek miatt. Az Y, és lassan a Z generáció munkába állása, a digitalizáció, valamint a dolgozók jóllétének előtérbe kerülése pedig új kihívások elé állítja a fejlesztőket. Továbbra is nagy veszélyfaktort jelent a munkaerőhiány, ami gátolja a bérlők növekedését és ezáltal a nagyobb irodaterek iránti igényüket is.

Egyre fontosabbá válik, hogy az iroda jól megközelíthető és megfelelő szolgáltatási környezetben helyezkedjen el,  mivel a munkavállalóknak ez akár napi egy óra időmegtakarítást is jelenthet, így a magasabb bérleti díj végül forintosítható hasznot hoz a bérlő és/vagy a munkavállaló számára. Ezek a trendek pedig az A+ kategóriás irodákat fejlesztő vállalatoknak kedveznek. A mesterséges intelligencia ugyancsak komoly változást indít el a szegmensben, ami hosszú távon nagy mennyiségű humán erőforrást válthat ki. A gazdaság várható lassulása a headline bérleti díjak növekedését korlátozza ugyan, ám mivel hosszabb ideig alacsonyan tartja a kamatokat, az ingatlanbefektetések továbbra is az aranykorukat élik.

Az első rész szintén piacvezető vállalatok szakértőivel itt olvasható.

Fotó:  StockLite - shutterstock.com

Partnereink