A Parkl forradalmasítja a parkolást az irodaházakban is - beszélgetés Somogyi Zsolttal

Innováció 2020-07-10

Idén a Parkl Business lett az Év PropTech Megoldása a Real Estate Awards-on. A szolgáltatás még tavaly vált elérhetővé a kkv-k és a nagyvállalatok számára, sőt, egyre több irodaházban is működik már a rendszer. A járvány csak felerősítette a digitális megoldások iránti igényeket. A tapasztalatokról és a jövőről beszélgettünk Somogyi Zsolttal, a Parkl Digital Technologies Kft. alapító-tulajdonosával.

– A parkolás a nagyvárosokban szinte már krónikus problémává nőtte ki magát. A túlzsúfoltság és a szabad parkolók keresése rengeteg időt, energiát emészt fel, a járvány idején az ingyenes parkolás hatására ez csak fokozódott. E tekintetben mit kínál a Parkl és hogyan működik a gyakorlatban?

– Már a kezdetekkor az volt a missziónk, hogy ezekre a problémákra megoldást találjunk, vagy legalábbis mindent megtegyünk azért, hogy megkönnyítsük az autósok életét, így az elmúlt négy év alatt a szolgáltatásaink köre kiszélesedett. Azonban a járvány okozta helyzet hatására ez még jobban felértékelődött bennünk is, vagyis az, hogy átgondoljuk, mi volt az eredeti koncepciónk.

Ez pedig az, hogy az autósoknak könnyebbé tegyük a parkolóhely keresést és megnyissunk előttük Budapesten számtalan parkolóházat, mélygarázst és egyéb zárt téri parkolási lehetőséget, ami által nem terheljük tovább a közterületeket. Az applikációnk fejlesztésével a célunk az volt, hogy a parkolási folyamatot digitalizáljuk és a sorompónyitást, fizetést, bérletvásárlást és minden egyéb folyamatot a telefonunkról lehessen kezelni, érintésmentesen.

– Most azért ismét visszaállt a parkolás régi rendszere. Az ingyenes időszak után talán valamivel csökkent az utcán parkolók száma, de a zsúfolt utcák nem fognak eltűnni.

– Emiatt is fontosnak tartottuk, hogy ezen autósok igényeit és lehetőségeit is megkönnyítsük, így az applikációnkkal most már nem csak a parkolóházakban lehet érintésmentesen parkolni, hanem közterületen is két kattintással indíthatjuk el a parkolásunkat, anélkül, hogy zónakódra kéne vadásznunk, vagy aprópénzt kéne dobálnunk az automatába. A víziónk az, hogy Magyarország első számú autós mobilapplikációja legyünk, így attól sem riadtunk vissza, hogy – az elektromos autózás gyorsan növekvő népszerűsége miatt – elektromos töltők üzemeltetésébe vágjuk a fejszénket.

– Az alkalmazást folyamatosan fejlesztik, bővítik a felhasználási lehetőségeit. Milyen plusz szolgáltatások épültek be a rendszerbe az elmúlt időszakban, vagy éppen milyen megoldásokon dolgoznak jelenleg is?

– Nagyon szerencsésnek tartom magunkat abból a szempontból, hogy ugyan a járványidőszak alatt – főleg az ingyenes parkolás bevezetését követően – a működésünk egy ideig megváltozott, mégis a felhasználóinktól ebben az időszakban is rengeteg pozitív visszajelzést és fejlesztési ötletet kaptunk. Ezekre reagálva a veszélyhelyzet feloldása után az első dolgunk az volt, hogy megkérdezzük az autósokat arról, hogyan élték meg az ingyenes parkolás okozta nehézségeket, mennyire volt stresszes a helykeresés, mennyiben változott egyáltalán az autóhasználatuk, vagy épp mennyire fontos számukra az érintésmentesség.

Érdekes, hogy a felmérés alapján az emberek több mint felének nehezebb volt parkolóhelyet találni a fővárosban a járvány hatására, mint korábban, a jövőre vonatkozóan pedig a megkérdezettek közel negyede változtatni szeretne a fizetés módján. Ezek mindenképp olyan adatok, amiket fel fogunk tudni használni a jövőben a fejlesztéseink során.

Ha csak a tavalyi évre gondolunk, akkor is mondhatom, hogy több olyan változást is eszközöltünk, amik ezen vélemények alapján voltak szükségszerűek. Például ennek hatására került bele alkalmazásunkba az emlékeztető funkció, ami arra ad megoldást, hogy ne felejtsük el leállítani a parkolásunkat utcán, miután távoztunk a helyszínről. Nemrégiben a Duna Pláza parkolójában vezettük be a szolgáltatásunkat, ahol jegyhúzás, sőt, a telefonunk elővétele nélkül, rendszámfelismeréssel automatikusan tudunk ki és bejutni, valamint fizetni is. Ez mindenképp egy olyan irány, ami nemcsak egy zöldebb, hanem és digitálisan is fejlett jövő felé vezet minket.

– Az app megjelent az irodapiacon is, ahol különösen nagy a szórás a mélygarázsok foglaltságát tekintve. Az irodaházakban mire használhatják az alkalmazást a dolgozók? Vannak-e már eredmények?

– A parkolási nehézségek az irodaházakban legalább annyira jelen vannak, mint közterületen, hiszen a kapacitás problémák itt is gyakoriak. Probléma azonban az is, hogy bizonyos parkolóhelyek kihasználatlanul, üresen állnak az irodaházak parkolóiban, mivel sok esetben azon dolgozók, akik számára azokat fenntartják nem tartózkodnak a helyszínen, vagy aznap éppen nem autóval érkeztek. A Parkl rendszere lehetővé teszi egyrészt, hogy ez ne forduljon elő, másrészt pedig egy parkolóhelyre egy nap akár több, az irodában tartózkodó dolgozó is leparkolhasson. Az applikációban lefoglalhatjuk az idősávot, amikor parkolni szeretnénk, és a helyszínre érkezéskor anélkül, hogy a kártyánkat elővennénk, vagy a recepcióra becsöngetnénk, a sorompó a rendszámfelismerő kamera segítségével azonnal beenged minket, az applikáció pedig kiírja, hogy melyik parkolóhelyre parkolhatunk. A rendszer ezenkívül a vendégként érkező autósok be- és kiengedésére is hasonlóképp alkalmas, ami tovább növeli az ügyfélélményt.

– Hogyan győzné meg a dolgozók mellett az épülettulajdonokat, üzemeltetőket, hogy számukra miért előnyös az applikáció?

– A Parkl a parkoló üzemeltetői számára is előnyös, hiszen a digitalizáció segítségével költségeket takaríthatnak meg, és emellett maximális kihasználtságra törekedhetne. A szolgáltatásunkat tavaly novemberben vezettük be a HillSide Irodaházban a Fundamenta megrendelésére, ezenkívül hasonló módon működik a rendszer a Spirál Irodaházban is. A napokban indítottuk be a szolgáltatást a Haller Gardens Irodaházban, továbbá a Bécsi Corner Irodaház parkolójának digitalizálásán is dolgozunk a Biggeorge Property megbízásából. Örömmel tapasztaljuk, hogy van rá igény a piacon, így célunk, hogy tovább bővítsük az ügyfélkörünket. Mivel a járványhelyzet után a digitális és érintésmentes szolgáltatásoknak az irodaházakban is felértékelődik a szerepe, várhatóan fokozódni fog az igény az okos parkolás és a rugalmas parkolóhely kezelés iránt is. Ezentúl végképp nagy öröm számomra, hogy nemcsak az ügyfeleink szeretik a szolgáltatásainkat, hanem a szakma is elismeri: 2019-ben az a megtiszteltetés ért minket, hogy elnyerhettük Az Év Proptech Megoldása díjat is a Real Estate Awards keretein beül.

– A környezettudatos és okosváros szemlélet gyakorlatba való átültetéséhez hogyan járulhat hozzá a Parkl, vagyis átfogóan milyen pluszt jelenthet a városlakók számára?

– A Parkl missziója arra irányul, hogy élhetőbbé tegyük a nagyvárosokat azáltal, hogy a parkolást megkönnyítjük az autósok és a lakosok számára. A digitalizációval egyre könnyebbé válnak a mindennapjaink, a parkolást akkor miért ne tehetnénk könnyebbé, vagyis digitális megoldássá? Arról nem is beszélve, hogy a koronavírus után az emberekben felértékelődtek ezek a megoldások, hiszen az érintésmentesség mindenkinek alapvető elvárássá vált a szolgáltatások terén, mi is valamennyi folyamatunkat ehhez szeretnénk igazítani.

Partnereink