A rugalmas irodaterek veszik át az uralmat. Jönnek a hubok és a klubok

Iroda 2020-08-14

A munkavállalók szívesen térnek vissza az irodákba, mert hiányolják az emberi- és társasági interakciókat. Ugyanakkor azt is igénylik, hogy hetente 1-2 napon otthonról végezhessék munkájukat – olvasható a JLL  3 ezer munkavállalót felölelő globális tanulmányából. A világjárvány felgyorsította a rugalmas és agilis térrendezési stratégiák iránti igényt.

A járvány miatt a rugalmas iroda (flexibilis - flex) iránti igény más formában ugyan, mint korábban, de továbbra is növekedni fog, mivel a vállalatok és a befektetők egyaránt reagálnak a ügyfelek növekvő mobilitás iránti igényére. A JLL-kutatás azt jósolja, hogy 2030-ra a teljes irodaterület 30%-a flexibilisen kerül felhasználásra.

Ahogy egyre több vállalat alkalmaz egyre nagyobb mértékben szétosztott vállalati ökoszisztémákat, a munkavállalói elégedettség szempontjából a rugalmasság kulcsfontosságúvá válik, mivel az iroda továbbra is a vállalati kultúra alapvető része marad. A JLL felmérése szerint az ingatlan-döntéshozók 67%-a növeli a munkahelyi mobilitási programokat, míg csupán 4%-a jelezte, hogy szerződést köt az említett programokra.

"Az irodahelyiségek továbbra is fejlődnek, formálódnak a világjárvány következtében, és vitathatatlanul még nagyobb szerepet játszanak majd a vállalati jólét és a termelékenység növelésében" - mondta Ben Munn, a JLL globális flex-space vezetője. „Mivel a szervezetek alkalmazkodni szeretnének a ’következő normálhoz’, ahol a fő irodaterületek szellősebbé tételét kell megvalósítani, arra számítunk, hogy a piac egy úgynevezett ’hubs & clubs’ modell felé tart, amely az iroda lokációkat közelebb viszi az emberek lakóhelyéhez. Ezek a szétszórt lokációk vagy ’klubok’ nagy valószínűséggel erősen fognak a rugalmas térelosztásra támaszkodni.”

Előretőr a coworking, a rugalmasság és a szórakoztatás

Az elmúlt évtizedben a tapasztalatközpontú iroda design mozgalom, amely ötvözte a mobilitást és a rugalmasságot, a ’co-working’ és a ’flex’ irodák drámai növekedésében nyilvánult meg - ami szintén növelte az irodai sűrűséget, vagyis az egy főre eső négyzetmétert. Noha a COVID előtt meghatározott sűrűség valószínűleg lazábbá válik, legalábbis ideiglenesen, azonban a flexibilis irodatér fellendüléséhez vezető keresleti tényezők továbbra is fennállnak. Ezeket a trendeket erősíteni fogja, hogy a szervezetek vonakodnak majd a hosszú távú bérleti-kötöttségektől, és hogy nagy capex projektek mellett kötelezzék el magukat, ezért inkább az előre felosztott helyiségeket választják rugalmas bérleti opciókkal.

"Arra számítunk, hogy alapvető változás következik be az irodaterületek felhasználásában" - mondta Alex Colpaert, a JLL EMEA irodapiaci elemzés vezetője. „A coworking szolgáltatók drámai fellendülési ciklust tapasztaltak meg, és a COVID egyedi kihívásokat jelent az ipar számára, ám az ingatlanpiac jövője megőrzi azt a számos kulcsfontosságú elemét, amelyek ezt a változást elősegítették. Az irodák funkciójukat tekintve ’gyorsak’, rugalmasak és szórakoztatóak lesznek egyszerre. Az előre beépített helyiségek, az agilis tervezés, a technológiai integráció, a rugalmas bérleti opciók és a vendéglátói szolgáltatások normákká válnak, és a kereskedelmi ingatlanokat árucikkekről fogyasztási termékekké alakítják át.”

Míg az otthoni munkavégzésre való képesség folyamatosan integrálódik a munkanapokba, hosszú távon nehéz lehet a termelékenység fenntartása az irodától távol, és az életvitel miatt az otthoni munkavégzés gyakran nem az optimális választást jelenti. A céltudatosan tervezett irodaterületre az alkalmazottak tartósan, hosszú távon vágynak, melynek része az egyre inkább integrált, likvid és rugalmas ingatlanstratégia, aminek középpontjában a biztonság és a jólét áll.

Ahogy az irodahelyiségeket átalakítják és újratervezik, várhatóan nagyobb figyelem fordul majd azokra a terekre is, amelyek ösztönzik a együttműködést. Amint a bérlők visszatérnek irodájukba, prioritást élvez az üzletmenet folytonossága és a működés rugalmassága - és mivel az irodaterek flexibilitását gyorsan és könnyen el lehet érni, a vállalatok valószínűleg a rugalmas megoldások felé fordulnak, azzal is támogatva a portfóliócsökkentési és a költségmegtakarítási stratégiájukat ebben a bizonytalan gazdasági időszakban.

„Az iroda már régóta helyet szolgáltat a koncentrált munkavégzés számára, és egyre inkább az együttműködés, a kapcsolat, az innováció és a társadalmi interakció helyszínévé válik. E tulajdonságok iránti vágy nem csökkent. Egy újjáéledt poszt-pandemikus piacon, ahol az alkalmazkodóképesség kiemelkedő jelentőségű a vállalati kultúrában, és a ’hub’ irodák célja az együttműködés köré épül, a ’flex’ helyek iránti kereslet és a növekedés vissza fog térni a COVID előtti magas arányokhoz” - tette hozzá Munn.

Fotó: shutterstock.com

Partnereink