Átadták a DPD új elosztó központját Budapesten

Kereskedelmi 2020-10-05

Ünnepélyes keretek között adták át a DPD Hungária Kft. új, környezetbarát, elosztó központját, amellyel megduplázódott a vállalat csomagszortírozó kapacitása Magyarországon.

Európa egyik vezető logisztikai szolgáltatója, a DPD teljes mértékben saját forrásból valósította meg az 5 milliárd forint értékű zöldmezős beruházást. Az új elosztó központ 5,6 hektáron terül el, a csomagok szortírozását egy vadonatúj 6 300 m2-es épületben végzik.

A DPD nemzetközi CSR programjával összhangban, miszerint a vállalat nemcsak 100 százalékban kompenzálja a szén-dioxid kibocsátását, hanem egy elfogadott 5 éves program keretében jelentősen csökkenti is azt, az építés során maximálisan figyelembe vették a környezeti szempontokat. Egyrészt a belső térbe a kor legfejlettebb, legenergiatakarékosabb gépészeti és elektromos berendezései kerültek beépítésre, másrészt az épület környezetében jelentős növénytelepítés történt: 70 lombos fát ültettek el, és 20 000 m2 zöldfelületet hoztak létre.

Az 58 dokkoló kapuval rendelkező csarnokba szintén energiatakarékos, teljes mértékben automata csomagszortírozó rendszert telepítettek. A technológia kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy a lehető legalacsonyabb legyen a zajszint és a környezetterhelés. A teljes pálya összesen 340 méter hosszú, amelyen 2,5 m/s sebességgel haladnak a csomagok, teljes biztonságban. A rendszer maximális kapacitással működtetve óránként akár 11 250 csomagot képes kezelni, ezt jelenleg 9 beszállító pálya és 36 kiszállító csúszda biztosítja.

Czifrik Szabolcs, a DPD Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: "az új szortírozó központ a DPD Magyarországot a kőkorszakból az űrkorszakba repíti, több tucat fejlődési lépést kihagyva. Az eddigi hátrányunkat ezen a területen nemcsak ledolgoztuk, de piaci előnyre tettünk szert egy lépésben. Ez a létesítmény biztosítja a vállalat további fejlődésének alapját, hiszen a magyarországi csomagpiacon továbbra is dinamikus, kétszámjegyű növekedésre számítunk. Az export volumenek növekedése természetesen függhet az esetleges járványügyi intézkedésektől, ugyanakkor a fogyasztói szegmensben a korábbi, időnként robbanásszerű növekedés folytatódására számítunk. Az új elosztó rendszer nemcsak duplára növelte a szortírozási kapacitásainkat, hanem teljesen automatizált is, így jelentősen csökkent az emberi közreműködés mértéke.

Yves Delmas, a DPDgroup európai operációs igazgatója és a GeoPost alelnöke a járványhelyzet miatt online köszöntötte a résztvevőket. Beszédében fantasztikus sikersztorinak nevezte a DPD Hungária történetét. Kiemelte, hogy a régiós piac rendkívül gyors növekedése, valamint a tranzitforgalomban betöltött szerepe miatt fontos a DPDgroup számára, a most felépült elosztóközpont pedig megerősíti a cég piaci pozícióját. Beszéde zárásaként köszönetet mondott a rendkívül gyorsan elkészült beruházásban résztvevőknek – a magyar projektmenedzsmentnek és a DPDgroup kelet-közép-európai regionális igazgatójának Milos Malaniknak, illetve a DPD Hungária összes munkatársának és partnereinek.

Fotó: dpd.com

Partnereink