Az ArgonSoft új irodájában Rejtő Jenő és Corleone is otthon van

Iroda 2016-01-07

Az ArgonSoft Kft. különleges formavilággal kialakított egyterű irodája a Capital Square irodaházban vonzza az Y-generáció tagjait. A Rejtő Jenő képregény részletekkel borított játékszoba pedig igazi kuriózum.

Az ArgonSoft Kft. egyedi szoftvereket fejleszt nagy országos szervezetek részére (pl. bankok, államigazgatás). A 2008-ban alapított cég 2013-ban költözött be a Capital Square irodaházba, és mivel az irodaházzal elégedetten voltak mind a lokáció, mind a szolgáltatások tekintetében, ezért az épületen belül oldották meg a kétszintes, csaknem 200 négyzetméteres irodájuk bővítését. A Capital Square szomszédos tornyában vettek birtokba újabb 320 négyzetmétert, amely a régi irodából egy látványos tetőteraszon keresztül is megközelíthető. Jelenleg harmincöten dolgoznak a két irodában, de további fejlődésre számítanak a jövőben, így még jó néhány munkaállomás várja a leendő új kollégákat.

A két iroda közvetlenül nem kapcsolódik egymáshoz, ezért úgy döntöttek, hogy az új munkakörnyezetet vadonatúj dizájnnal látják el. A két munkahely így érdekes kölcsönhatásban áll egymással, kiegészítik egymást, hiszen amíg a régi iroda a visszafogott eleganciát és a klasszikus térszerkezetet jeleníti meg, ahol a menedzsment dogozik és a recepció található, addig az új irodát a technológiai cégekre jellemző sokszínű, egyedi belsőépítészeti elemekkel kialakított, modern, egyterű struktúra határozza meg. Az új munkahelyen is érdekes kettőség érvényesül, hiszen a visszafogott, elegáns jellemzőket vegyítették a dizájnos stílussal, a játékos és kreatív könnyedségnek a tudatos visszafogottság szab határokat. A kisebbik „Corleone” tárgyaló  színvilága a régi iroda hangulatával rokonítható, így egyfajta hídszerepet is betölt a két munkatér között.

„Fontos volt számunkra, hogy ne csak kvázi egy hatalmas játékszobát alakítsunk ki, amit láthatunk egyes startup cégeknél, hanem hogy az egész tér a modernitás mellett egységességet és eleganciát is tükrözzön. A tervezés folyamatába bevontunk néhány kollégát is - a dizájnelemek egy része a munkatársak kreativitását  dicséri - illetve nagy segítségünkre volt többek között Budai Ildikó lakberendező támogatása is. Az volt a célunk, hogy a klasszikus nagycéges irodadizájn párosuljon a családias légkörrel, ami bizonyos cégméret fölött már igen komoly szakmai feladat. Remélem, hogy sikerült ezt az egyensúlyt megteremtenünk” – mondta Kázmér Adorján, az ArgonSoft Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Az egyterű iroda jól láthatóan három fő zónára oszlik, miközben az üvegfelületek biztosítják a transzparenciát. A középső pillérek adottak voltak, azonban előnyt kovácsolva a hátrányból itt helyezték el a közösségi térként funkcionáló „flipperasztalokat”, amelyek mellett dolgozni vagy éppen beszélgetni is lehet, de ehhez a zónához kapcsolódik még egy kis meeting kuckó is. A közösségi zóna két oldalán a három munkasziget található. A bal oldalon a két divízió alkotta nyitott irodatereket az üvegfalakkal határolt „Submarine” tárgyaló osztja ketté, míg a közösségi zóna a harmadik munkazónát választja le, amely mellett a már említett „Corleone” tárgyaló nyílik.

Rögtön a bejárat mellett alakították ki a konyha-étkezőt, amelyet ügyes megoldással úgy rejtettek el, hogy ha becsukják az ajtaját, akkor kívülről csak egy lekerekített formájú kék szekrénysort láthatunk, így ez a helyiség szervesen illeszkedik a céltudatosan megvalósított koncepcióba. A konyha-étkezőt és a munkaállomásokat egy üvegfal választja el egymástól a másik oldalon, így itt is az átláthatóság érvényesül. A neonzöld székek szinte ragyognak az étkezőben, ahol amerikai retrós hangulat uralkodik. Oldalt pedig zárható szekrényekben tárolják a munkatársak a személyes tárgyaikat, hiszen a cégnél a clean desk policy érvényesül. Az egyik vizes blokkban egy zuhanyzót is elhelyeztek, hiszen sokan kerékpárral közlekednek.

A sárga-kék arculati színek uralják a tereket, a téglalap alakú logót pedig két ülőfülkében is megjelenítették. De nem csak a logó formák meghatározó dizájnelemek, hiszen a falakon elhelyeztek három felhőforma falgrafikát is. Így a marketingfelhő a céges értékeket jeleníti meg, az „emotion-felhő” olyan jelszavakat tartalmaz, amelyek az életben is fontosak egy dolgozó ember számára, míg a harmadik felhő a munkához kapcsolódó szakkifejezéseket tartalmazza. Ezen kívül a mennyezetre függesztett akusztikai felhők színesítik a munkaszigeteket, amelyek egyrészt esztétikai értéket képviselnek, másrészt hangszigetelő funkcióval rendelkeznek. Az irodabútorok egyébként a Kinnarps termékei, az egyedi bútorokat (kék szekrények, ülőfülkék, konyhabútor, flipper asztalok) pedig a Framir Belsőépítészeti Kft. készítette, amelyek az enteriőrt is alapvetően meghatározzák.

Az iroda hátsó traktusában alakították ki a játékszobát Xboxszal, csocsóval, dartsszal, ahol a akár a földre is leülhetünk a műfűre, mintha csak egy majálison lennénk, miközben egy fotóállványra szerelt ernyős lámpa biztosítja a hangulatvilágítást. A falakat Rejtő Jenő regényeiből összeállított képregény-részletek borítják kisebb egyedi poénokkal fűszerezve, mint például az egyik jelentben „Internetkávézó” szerepel egy kocsma felirata gyanánt, vagy éppen a kétes múltú szereplők laptoppal meetingelnek, de az egyik autó rendszáma az „Argon01” feliratot viseli, miközben a Váci út 76. szám alatt járunk.

Jól megkomponált kis ékszerdoboz az iroda, ahol minden a helyén van, és mindenből annyi van, amennyi kell, egyik dizájnelem sem nyomja el a másikat, miközben sehol sincs hiányérzetünk.

+++

Az Év Irodája verseny résztvevőire azevirodaja.hu oldalon lehet szavazni. A címadó kategóriában 41 iroda között választhatunk!

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink