Az irodaház-fejlesztések rendben zajlanak

Iroda 2020-06-15

Egyelőre legfeljebb a bérleti díj átütemezésére vonatkozó megkeresésekkel találkoznak az irodaház-üzemeltetők, a bérelt területek csökkentésének szándékával nem. Sőt, a védőtávolságok miatt esetenként felmerül az igény nagyobb területre, szemben a váltott munkarendben, kisebb területen is foglalkoztató cégek idővel várhatóan kisebb irodaigényével - írja a Világgazdaság.

A home office miatt az irodaházak egy része kiürült, és még mindig nem népesedett be a korábbi mértékben. A kedvező tapasztalatok nyomán lehetnek cégek, amelyek felülvizsgálják jelenlegi vagy tervezett irodaterület-igényüket, ami az ingatlanfejlesztőket is új utakra terelheti. A járványhelyzet az első negyedéves számokat nem befolyásolta, a dinamika töretlen, a fejlesztők haladnak tovább a már megkezdett munkálatokkal, a folyamatban lévő, bérleti szerződésekkel rendelkező építkezéseken nem észlelhető lassulás - közölte a Világgazdaság megkeresésére Szilvási Pál, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke.

Ma Magyarországon 200-220 ezer négyzetméter iroda épül, amelynek a 60-70 százaléka már bérbe is van adva - mondta. Jövőre ugyancsak körülbelül 200 ezer négyzetméter iroda építése várható. Rövid távon a lassúbb döntési mechanizmusok miatt lehet ennek az időszaknak hatása a befektetők döntéseire, de az utolsó negyedévtől vélhetően ez visszaáll a korábbi szintre, ha nem kell számolni a koronavírus második hullámával.

Az ingatlanfejlesztők több okból sem számítanak az irodapiaci kereslet drasztikus csökkenésére. Egyrészt a munkavállalók többsége igényli, hogy rendszeresen bejárhasson valahova dolgozni, másrészt számtalan olyan kreativitást is igénylő munka van, amelyhez nélkülözhetetlenek a napközbeni személyes interakciók. A hosszú távú előrejelzések szerint a közösségi terek, a kollaborációs területek felértékelődnek, ezek méreteit a nagyobb vállalatok növelni fogják, ami vélhetően ki fogja egyensúlyozni a home office, illetve a desk sharing irodaterület-csökkentő hatását - tette hozzá Szilvási Pál.

Fotó: shutterstock.com

Partnereink