Az év első felében nagyot nőtt a budapesti irodapiac. De a járvány is nyomott hagyott

Iroda 2020-07-13

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma friss adatai szerint a második negyedévben 88 ezer m2-rel bővült a fővárosi irodaállomány. Az év elején további két irodaház nyílt meg 45 ezer m2-nyi bérleményt kínálva, vagyis eddig összesen már 132 ezer m2-vel nőtt az állomány. Azonban már a járvány következményei is meglátszanak a statisztikákban.

A 2020 második negyedéves irodapiaci adatok már tükrözik a világjárvány miatt bekövetkezett gazdasági változásokat. A piaci kereslet jelentősen visszaesett, a tranzakciók száma nagyméretű csökkenést mutatott. Azonban a kínálati bérleti díjak alapján csak minimálisan változtak az árak, azok is elsősorban a „B” kategóriás épületekben.

Miközben a kereslet drasztikusan visszaesett, a kínálat jelentősen nőtt, hiszen a már épülő létesítmények közül öt irodaház kivitelezése befejeződött. Az év elején megnyílt a BudaPart Gate és a Budapest ONE irodapark első fázisa, most pedig Dél-Buda után Pesten is folytatódtak az átadások: a nagy irodaparkokban újabb épületekbe költözhetnek be a bérlők.

A HB Reavis gigavállalkozása, az Agora Budapest lassan megtelik élettel, hiszen átadták az Agora Towert (34.500 m2), amely elsőként fogadja a bérlőket az irodaparkban. Szintén a Váci úti irodafolyosón immár a Váci Greens F épülete (25 ezer m2) is várja a bérlőket. Utóbbi kampusz idén végleg elkészül, épp ezért a fejlesztő Atenor már másik lokációban is aktív, ennek ékes bizonyítéka, hogy elkészült az Arena Business Campus első fázisa (20.400 m2) a Hungária körgyűrűn közel a Stadionokhoz.

Emellett a fővárosi állomány része lett a belvárosi Kálmán Imre 20 (2.300 m2), illetve a saját tulajdonú ingatlanok a Market Zrt. új székházával bővültek. Tehát a teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3.817.305 m2-t tesz ki.

Így alakult a kereslet

Az üresedési ráta 7,3%-ra nőtt, ami éves szinten 1 százalékpontos növekedést jelent. 2020 második negyedévében a legalacsonyabb üresedési rátát, 2,8%-ot az Észak-Buda alpiacon regisztrálták, míg a legmagasabb üresedési ráta (33,6%) szokás szerint az Agglomerációban mérhető.

A nettó abszorpció a második negyedév során 31 ezer m2 volt, azonban a bruttó kereslet 88 ezer m2-t tett ki, ami az előző év azonos időszakához mérten 46%-os visszaesést jelent. A teljes keresleten belül továbbra is a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt, hiszen a bérbeadási volumen 55%-át tették ki, míg az új szerződések csak a kereslet 27%-át tették ki, a bővülések részaránya 4%-ot, az előbérleti szerződések 14%-ot tettek ki.

A legmagasabb bérlői aktivitás a Váci úti folyosóhoz kötődik, ahol a teljes volumen 25%-a realizálódott. A második legaktívabb alpiac a Pest Központ alpiac volt 23%-os részesedéssel, míg a teljes volumenből Dél-Buda 19%-kal részesedik.

A BRF összesen 114 irodahasználati szerződést regisztrált a második negyedév során, a tranzakciók száma közel felére esett vissza 2019 azonos negyedévéhez viszonyítva. A tranzakciók átlagos mérete 772 m2 volt, ezen kívül kilenc szerződést kötöttek 3.000 m2

Partnereink