Az Év Legzöldebb Projektje kategória

Iroda 2017-10-20

A tudatosság nagyon fontos, ha egy épület építéséről vagy üzemeltetéséről beszélünk. A megújuló energiaforrások segítségével üzemelő irodaházak, a fenntartható épületek és minden környezettudatos megoldás egy lépéssel közelebb visz minket a környezeti terhelés csökkentéséhez. Mit lehet tudni erről a kategóriáról és milyen feltételekkel lehet indulni? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Az Év Legzöldebb Projektje díj célja, hogy elismerésben részesítse azt a kiemelkedő ingatlanprojektet, amely példamutatónak számító fenntartható és környezetbarát intézkedéseket tud felmutatni a 2017-es évre vonatkozóan az építés, üzemeltetés, szolgáltatások területén. A kategóriába bármilyen típusú kereskedelmi ingatlanprojekt, zöld irodaterület vagy bérlemény nevezhető.

A kategória 2011 óta van jelen a versenyben és nem telt el úgy év, hogy ne lettek volna rá szép számmal jelentkezők.

A 2011-es nyertes a Docler irodaház lett, mely 6500 négyzetméteres zöld területével (melyen focipálya, streetball-pálya is található), hatalmas üvegfelületeivel és egy szabadidős tevékenységeket kiszolgáló, megújuló energiaforrásokat (napkollektorral, hőszivattyúval) felhasználó, önálló klubépületével múlta felül a mezőnyt.

2012-ben a BudaWest irodaház győzött, mely energiatakarékos gépészeti berendezésekkel, hőcserélős légkezelő rendszerrel és klímák hulladékhőjével történő melegvíz ellátással szerezte meg magának a címet, ráadásul a verseny évében BREEAM minősítést is kapott.

2013-ban egy komoly versenyző adta fel a leckét a többieknek, a Green House első budapesti irodaházként nyerte el a LEED tanúsítási rendszer legmagasabb, Platina szintű minősítését. Az ’A’ kategóriás ingatlanhoz biciklitároló, biodiverz tetőkert és minimális szén-dioxid-kibocsátás „tartozik”.

2014-ben nagy harc alakult ki a Váci Corner, a Dorottya Udvar és az Eiffel Palace irodaház között, de végül utóbbi győzedelmeskedett. A LEED Gold és BREEAM Very Good minősítésű irodaház számtalan környezettudatos megoldást tartogat a bérlők számára: tetőn elhelyezett napkollektorok, biodiverz zöldfal, esővizes öntözés és mosdóöblítés, energiahatékony hűtő-fűtő rendszer, energiaoptimalizált liftek, elektromos- és hibrid autótöltők.

2015-ben a debreceni Hun-Office irodaháznak sikerült nyernie, melynek REEAM In-Use minősítése abból a szempontból is egyedi, hogy ez az első Budapesten kívüli irodaház, mely ezt a minősítést megkapta Magyarországon. További érdekesség, hogy a telek területe 38.090 m2, és ebből 22.705 m2 zöldfelület!

A tavalyi nyertes a Nordic Light irodaház lett, mely méltán érdemelte ki az elismerést. Az épület a Skanska legújabb LEED Gold előtanúsított fejlesztése, melynek éves energia-felhasználása 37-41 százalékkal alacsonyabb a magyar építési előírásokban szereplő értéknél. Napelemes panelek, esővíz-hasznosító rendszer, 45%-ban újrahasznosított szőnyegek és 100%-ban újrahasznosított acélból készült szerkezeti acél felelős a környezetbarát kivitelezésért.

A kategóriában a következő feltételekkel lehet nevezni:

- Legalább 150 m² alapterületű iroda, ipari, kereskedelmi vagy lakóingatlan.

- Az ingatlan állapota kész, átadott.

- Az ingatlan példamutatónak számító fenntartható intézkedéseket tud felmutatni.

- A fenntartható intézkedések 2017-ban valósultak meg.

- A nevezett ingatlan Magyarországon található.

 

Értékelési szempontok:

- Az ingatlan elhelyezkedése. (ökológia)

- Az épületben 2017-ban megvalósult fenntarthatósági fejlesztések.

- 3. fél által tanúsított zöld intézkedések.

- Környezettudatosság az üzemeltetésben.

- Innovatív energiatudatos megoldások.

- Az épület környezetére gyakorolt hatások.

- Bérlőknek nyújtott környezettudatos szolgáltatások.

 

Az Év Irodája versenyre Az Év Legzöldebb projektje kategóriában ezen az oldalon lehet nevezni.

 

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink