Beindulhat végre a magyar kiskereskedelem

Kereskedelmi 2020-05-18

Mintegy nyolcvanezer kereskedőnek jelent könnyebbséget, hogy az egész országban megszűnt a kijárási korlátozás, és a vásárlók a korábban érvényes nyitvatartási rend szerint látogathatnak el bármelyik üzletbe.

Nagy fordulópont a budapesti kijárási korlátozás megszűnése, ami azzal jár, hogy mától az országban bármilyen kereskedelmi egységbe a teljes, eredeti nyitvatartási időben betérhetnek a vásárlók a védekezést szolgáló előírások betartásával. Az Országos Kereskedelmi Szövetség ezzel együtt megfontoltságra int, mivel a koronavírus változatlan jelenlétével csak új szintre lépett a védekezés. Ezért indokoltan maradt az idősek idősávja, akárcsak a kötelező maszkviselés és a megfelelő távolságtartás.  – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára felidézte: a kormány március 11-től hirdette meg az általános veszélyhelyzetet, ami a kereskedelemben azt jelentette, hogy a nem alaptermékeket árusító boltok nyitvatartásának végét naponta 15 órában határozták meg. Március 28-ától életbe lépett a kijárási korlátozás is, ekkortól a vásárlók a nem alapvető árucikkek vagy a nem a munkavégzéshez szükséges termékek kereskedői­hez már el sem látogathattak, kivételt jelentettek az élelmiszer- és a napi fogyasztási cikkek üzletei, a drogériák, a patikák, benzinkutak – ezek továbbra is korlátozások nélkül üzemelhettek országszerte. Az enyhítések kezdetével, amikor május elejétől vidéken megszűnt a kijárási korlátozás, szabadon kinyithatott valamennyi értékesítőhely, amit egy héttel később Pest megyében is engedélyeztek, mától pedig Budapesten is, így már országszerte korlátozás nélkül bárki nyitva lehet – foglalta össze a főtitkár.

Vámos György kiemelte, a többlépcsős enyhítési folyamat májustól nagyjából nyolcvanezer üzletet érint: többek között könyvesboltok, játékboltok, ruházati és cipőüzletek, sportszer-kereskedések, ékszert vagy mobiltelefont kínáló egységek, újságosok, virágosok, piacok és trafikok is megkötések nélkül tartanak nyitva, de vannak fontos kitételek. – Tudomásul kell venni, hogy a vírus még nem tűnt el, ezért a kormány az egészségügyi szakemberek álláspontját figyelembe véve úgy döntött, hogy a védekezés folytatódik, ugyanakkor új szakaszba lép. Ezért megmaradt az idősek számára előírt háromórás vásárlási idősáv, emellett kötelező a boltban az orr, száj takarása maszkkal vagy arra alkalmas eszközzel. Továbbra is fontos szabály a megfelelő távolság betartása a vevők között – emelte ki Vámos György.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Partnereink