Brutális rekord a lakásépítésekben

Lakás 2021-02-24

Tavaly több mint 28 ezer új lakás épült, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban, közölte a KSH. Ezzel évtizedes csúcsot ért el az új lakások piaca 2020-ban.

A KSH kiemelte, hogy országos szinten az átadott lakások száma utoljára 2009-ben volt magasabb, mint 2020-ban. Budapesten tavaly 6341 lakást vettek használatba, 8,6 százalékkal többet, mint 2019-ben. A hivatalos számokból egyértelműen látható, hogy a vidéki újlakás-piacon robbanásszerű bővülés ment végbe: a megyei jogú városokban 55, a többi városban 31, a községekben 45 százalékkal több lakás épült az előző évinél. A természetes személyek által épített lakások aránya 41-ről 47 százalékra nőtt, a vállalkozások által építetteké 57-ről 52 százalékra csökkent.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: "bár a koronavírus-járvány a múlt évben kedvezőtlen hatással volt a lakáspiac egészére, a korábbi években elindult lakásépítések jelentős része tavaly fejeződött be, ez látszik a mostani kiugró eredményből. Az állami lakásprogramban elérhető támogatások, valamint az idei évtől elérhető új elemek, köztük a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése lendületet adott a lakásépítéseknek. Ezért sem meglepő, hogy az új lakóingatlanok iránti kereslet és a kínálat is kiugró eredményeket mutatott az idei év első két hónapjában."

Rekordszinten a kínálat

A rekordok sora ezzel nem ért véget: az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten február közepén 3464 új lakóingatlant, köztük több “tervezőasztalos”, azaz építés előtt álló, valamint épülőfélben lévő lakást kínáltak eladásra. Ez az előző évek februári kínálatához képest rekordot jelent, akkor ugyanis minden esztendőben 3 ezer alatt volt az eladásra kínált új lakások száma. Szintén csúcsot értek el megyeszékhelyek: összesen 975 új lakás volt eladósorban, ami ugyancsak a legmagasabb februári adat az elmúlt négy évet tekintve. Országosan 6900 eladó új lakás és ház hirdetéséből válogathatnak a vevők, ami szintén rekordnagyságú kínálatnak számít.

Budapesten az új lakások négyzetméterára az ingatlan.com adatai szerint 892 ezer forintot tett ki. A fővároson kívüli piacot nézve pedig az látszik, hogy Pécsen 576 ezer forintért, Debrecenben 642 ezer forintért, Kecskemét 614 ezer forintért, Nyíregyházán 434 ezer forintért, Tatabányán 431 ezer forintért kínálják eladásra az új lakások négyzetméterét.

Idén is nagyot megy majd a piac

Balogh László szerint bár még nehéz pontosan megmondani, hogy mikor ér véget a járvány és mikor indul meg a gazdasági fellendülés, de a lakáspiacon szinte biztosan erős év várható. A mostani kilátások alapján, részben az állami lakásprogramnak köszönhetően a 2020-as évek első felében a piac elérheti a korábbi évtizedekben “álomhatárnak” számító évi 40 ezer megépített és átadott lakásszámot, ami a lakásállomány megújulásához szükséges szintet jelenti.

A Cordia is úgy látja, hogy az idei évet a lakások tömeges átadása fogja jellemezni. Ennek oka, hogy most tetőzik a 2016-tól élő kedvezményes, 5%-os áfakulccsal felépült, új lakásokra kiadott használatba vételi engedélyek száma. Ezt egy-másfél évig tartó lejtmenet váltja majd fel, hiszen a kedvezményes áfa jövője körüli bizonytalanság miatt az ingatlanfejlesztők óvatosabbá váltak és kevesebb projektet indítottak 2018-tól kezdődően.

 Földi Tibor, a Cordia igazgatóságának elnöke hozzátette: "a vállalat is kiugró évre készül az idén: várhatóan 1800 új otthont adnak át tulajdonosaiknak, ami új rekordot jelent a Cordia történetében. Majd egy-másfél év után a használatbavételi engedélyek száma ismét növekedésnek fog indulni várhatóan 2026-2027-ig. A növekedést az okozza majd, hogy a tavaly újra kihirdetett kedvezményes áfa átmeneti visszaállításának hatására várhatóan beruházások hosszú sorát indítják el hamarosan a fejlesztők. Ugyanakkor az építési engedélyek száma most fog megugrani a tavalyi hullámvölgy után, de ha nem kerül meghosszabbításra a kedvező adókulcs, akkor 2026 után ismét mélypontra eshet vissza ez a mutató."

Partnereink