Bővül Debrecen belvárosi sétálóövezete

Iroda 2020-02-14

A debreceni Új Főnix-terv részeként február 19-én megkezdődik a Dósa Nádor tér és a Csapó utca átépítése, ezzel tovább bővül a belvárosi sétálóövezet.

Balázs Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester sajtótájékoztatón elmondta, hogy több mint 11 ezer négyzetméter újul meg, és nyolcszorosára nő a zöldterület a város új sétaterén. A város főteréhez szervesen kapcsolódó új közösségi tér kialakítása 730 millió forintba kerül, és része annak a belvárosi rekonstrukciós programnak, amelyre 1,7 milliárd forint európai uniós forrást nyert el Debrecen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán.

Jövő szerdától lezárják a járműforgalom elől az érintett területet, az ott lévő 179 parkoló kiváltására 300 férőhelyes parkolót alakított ki az önkormányzat a közeli táblabíróság épülete mellett. Debrecen új sétálóövezete a virágkarneváli időszakra készül el, augusztus 20-án ott avatják fel Szent István szobrát.

Kuhn András, Debrecen főkertésze elmondta: a sétatéren ezer cserjét ültetnek el, a Dósa nádor tér északi részén az év minden szakában virágzó nagyméretű virágágyásokat alakítanak ki, létrehoznak 360 négyzetméter új gyepterületet, a tér közepén egyedi vízjátékkal, a Csapó utca déli oldalán pedig az új virágpiac kap helyet. A fejlesztési program második szakaszában többszintes mélygarázst alakítanak ki a régi városháza Sas utcai épületszárnya alatt.

Fotó: Haidamac - shutterstock.com

Partnereink