Csökkent a kelet-közép-európai régió befektetési volumene

Iroda 2020-10-29

Tizenkét százalékkal csökkent a KEE (Közép- és Kelet-Európa) régió első három negyedévének befektetési volumene a tavalyi év azonos időszakához képest, ezzel elérte a 8 milliárd eurót - derült ki a Colliers International legfrissebb, The CEE (Central and Eastern Europe, CEE) Investment Scene Q1-Q3 2020 című jelentéséből.  

A nyolcmilliárd euróból Lengyelország 50 százalékot, azaz 4 milliárd eurót jegyzett. Annak ellenére, hogy erős maradt a befektetői érdeklődés a KKE-régióban, a teljes évre vonatkozó volumen várhatóan 10-11 milliárd euró közé esik majd, amely 20 százalékos csökkenést jelent 2019-hez képest.

Ismét az irodapiaci szektor dominálta 2020 első három negyedévét. A kiskereskedelmi és szállodai szektor volumene erősen zuhant, míg a logisztikai piac határozott emelkedést mutatott, további növekedésének gátját pedig mindössze a korlátozott kínálat jelenti.  

2020 első 9 hónapjában a nyugat-európai ingatlanalapok voltak a legaktívabbak, bár az eredményt jelentősen befolyásolta a svéd Heimstaden nevéhez köthető, 1,3 milliárd euró értékű lakóingatlan portfóliós befektetése Csehországban. A főleg cseh és magyar tőkével rendelkező, KKE régiós befektetők szintén aktívak voltak mind saját országukon belüli, mind határokon túli befektetési tranzakciókkal. Az Ázsiából - legfőképpen Szingapúrból és Dél-Koreából - származó tőke is további lehetőségeket nyújtott a régióban.

A jelentés szerint mind globálisan, mind a CEE régióban 2020-ban a gazdaságok komoly károkat szenvednek el, de 2021-től gyors fellendülésük várható. A munkanélküliségi ráta is várhatóan emelkedni fog, és ezek kombinációja nyomást gyakorol majd a kiskereskedelmi forgalomra.

Fotó: shutterstock.com

Partnereink