Drasztikusan visszaesett a magyar építőanyag-ipar

Kereskedelmi 2020-05-14

A hazai építőanyag gyártókat összefogó MÉASZ kétszámjegyű visszaesést tapasztalt több építőanyag szegmensben április végéig, ezért tartós ösztönzőket tartanak szükségeseknek az építésgazdaság megerősítésére.

A MÉASZ (Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség) adatai szerint a hazai építőanyag gyártói szegmensekben az év első 4 hónapjában csak a fehér falazati és a szálas hőszigetelőanyagok terén sikerült megtartani 2019 azonos időszakának teljesítményét, a többi területen szinte kivétel nélkül visszaesésre került sor. 15% körüli csökkenést könyveltek el az égetett kerámia tégla gyártók, növekedést csak a tetőcserepek részpiaca mutatott, ez azonban még az 5% újlakás-áfa keretében befejeződő projekttel függ össze.

Míg a legtöbb gyártói szegmensben kiugró márciusi forgalom jelentkezett a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet során, ezek főként olyan előrehozott felhalmozások voltak, amelyeket határozott visszaesés követett áprilisban. A MÉASZ szerint nagy a kockázata egy elhúzódó, kétszámjegyű építésgazdasági visszaesésnek, ezért a szövetség beruházói döntéseket ösztönző intézkedés-csomagot javasolt a szaktárcának annak érdekében, hogy az iparág tavalyi teljesítménye minél inkább megközelíthető legyen.

Azzal együtt, hogy a nagyobb magasépítési projektekben érdekelt piaci szereplők még viszonylag optimisták, jelentős a kockázata annak, hogy a krízis hosszabb távon dominó-jellegű folyamatot vált ki az építőipari értékláncban. Az építésgazdasági lassulás megmutatkozik a felszabaduló kivitelezői kapacitásokban, az ipari, irodai projekt befejezések és az új projektek száma között növekvő ollóban, és egyes nagyprojekteknél a kivitelezési tervek elkészítésének halasztásában. Ezért is nagy jelentősége van az állami és önkormányzati megrendelések bővítésének és a számos szakipart vonzó lakásépítés és korszerűsítés előmozdításának.

Fontos és aktuális olyan tartós ösztönzők bevezetése, amelyek a teljes építőipari értéklánc kilábalását segítenék a megrendelői döntések előmozdításával és a köztes támogató folyamatok felgyorsításával. A MÉASZ ezért ezeket az intézkedéseket javasolta az építésgazdaságért felelős szaktárcának:

az újlakás-építésekre nézve a 27% és az 5% közötti áfa közötti különbség visszatérítését (a csok magánerős beruházás mintájára) számlakötelezettség mellett; illetve az 5%-os  újlakás-áfa ismételt beállítását olyan módon, hogy a kedvezmény közvetlenül a tulajdonoshoz jusson;

a lakóingatlanok energetikai korszerűsítésének ösztönzését, részleges áfa-visszatérítésen és támogatási programokon keresztül;

a közoktatási intézmények energetikai felújítását;

állami / közhasznú (nem szociális) bérlakásrendszer elindítását.

A nemrégiben bejelentett, rozsdaövezetekre vonatkozó 5%-os újlakás- és lakásbérleti áfára vonatkozó döntést a MÉASZ üdvözli, ennek hatása azonban idén még várhatóan nem fog jelentkezni. Az építésgazdaságban az állami beruházások mellett a szálloda- és az ipari-kereskedelmi épület beruházások jelenthetnek rövid távon fontos támaszt.

Fotó: shutterstock.com

Partnereink