Ez történt egy év alatt a lakáshitelek piacán

Lakás 2021-03-18

Rendhagyó tizenkét hónapon van túl a magyarországi lakáshitelezés a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai miatt. Fontos szerepet kapott a múlt év márciusában elrendelt hiteltörlesztési moratórium - derül ki a money.hu hitelmoratórium bevezetésének egyéves évfordulója apropóján készített összeállításából

Évfordulós a moratórium

Tavaly március közepén lépett érvénybe és a jelenlegi szabályok szerint 2021 június végéig tart a hiteltörlesztési moratórium, amely haladékot adott a hitellel - többek között lakáshitellel, személyi kölcsönnel - rendelkező háztartásoknak, valamint különböző hitelkonstrukciókat törlesztő vállalkozásoknak a kölcsön visszafizetésére.

A moratórium több mint 1 millió háztartásnak jelentett könnyítést - a jegybanki adatok szerint tavaly novemberben 1,4 millió háztartás volt érintett -, ők felfüggeszthették a hitelük törlesztését. A múlt év végén a moratóriumra jogosult lakossági hitelállomány 54 százaléka volt érintett. 

Haladék, nem elengedés

A money.hu összeállításából kiderül, hogy a hitelmoratórium időszaka alatt felhalmozódó tőke-, kamattartozást nem engedik el, pusztán az érintettek haladékot kaptak a hiteltörlesztésre. Éppen ezért érdemes felkészülniük az ügyfeleknek a moratórium lejártára és az azt követő időszakra.

A szabályok szerint az moratórium után a törlesztőrészletek - a változó kamatozású hitelek kivételével - nem lehetnek magasabbak, mint az eredeti törlesztések. A moratóriumos időszakra jutó kamatokat és díjakat pedig a futamidő meghosszabbításával fizethetik vissza az érintettek.

A családi költségvetést az idén tehát úgy érdemes megtervezni, hogy a moratórium lejárta után meglegyen a fedezete a havi törlesztőrészleteknek. Fontos azt is tudni, hogy a háztartások, magánszemélyek adósminősítését nem befolyásolja, ha éltek a hitelmoratórium adta lehetőséggel. A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy a moratóriumból bármikor ki is lehet lépni, azaz akiknek az anyagi helyzete megengedi, érdemes megkezdeni a törlesztést. 

Fotó: Getty Images

Partnereink