Ezek 2016 legmenőbb hazai befektetései

Iroda 2017-03-02

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szervezésében nemrég átadták az Év befektetője díjakat. Most bemutatjuk a győzteseket, hogy eddig milyen tevékenységet végeztek Magyarországon.

Mercedes – zöldmezős beruházás

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházásáért kapott díjat. A cégcsoport 2012-ben indította be a termelést a vadonatúj kecskeméti gyárában egy 450 hektáros területen, amely Magyarország történetének egyik legnagyobb zöldmezős beruházása. Ezzel azonban nincs vége a sikertörténetnek, hiszen 2016-ban bejelentették, hogy 250 millió eurós beruházással új karosszériaüzemet létesítenek. Majd jött az újabb hír, hogy egy másik autógyár építésébe is belefognak a hírős városban: az 1 milliárd eurós beruházással évi 150 ezer autót gyárthatnak majd – a tervek szerint a fejlesztést az évtized végére fejezik be.

Samsung - bővítés

A Samsung SDI Magyarország Zrt. az év legnagyobb volumenű bővítéséért vehetett át díjat. Elektromos autók akkumulátorainak gyártásába kezd a Samsung Gödön, a százmilliárd forintos beruházás keretében 2018-ra tervezik elérni a teljes gyártókapacitást, amikor 50 ezer gépjárművet szolgálnak majd ki. A cég 2001-ben épített először üzemet Magyarországon, amely az európai piacra gyártott képcsöveket, de a kereslet csökkenése miatt bezárták a gyárat. Az új üzemben - ahol a meglévő épületek mellé újabbakat is építenek - a legfejtettebb gyártási technológia lesz.

LEGO – legtöbb munkahely-teremtés

A LEGO Manufacturing Kft. az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalataként kapott elismerést. A cégcsoport 1992 óta van jelen a magyar piacon, a LEGO Manufacturing Kft. 2008 óta működik a Nyíregyházi Ipari Parkban. Jelenleg mintegy 1500 munkavállaló számára biztosít munkalehetőséget a cég, többek között itt gyártják a kisgyerekeknek szánt DUPLO termékcsaládot. 2014-ben 60 milliárd forintból új gyárat is építettek zöldmezős beruházás keretében mintegy 100 hektáron. 2015 végén pedig bejelentették: 25-50 millió euróból újabb épületeket húznak fel, így 2018-ra megduplázódik a mostani gyár mérete.

Flowserve – SSC-beruházás

A Flowserve Hungary Services Kft. az év SSC beruházásáért érdemelt elismerést. Az amerikai Flowserve Corporation révén egy újabb globális szolgáltató központ települ Magyarországra, Debrecenben mintegy 400 munkahelyet teremtenek. A texasi székhelyű multinacionális vállalat ipari berendezések tervezésével és gyártásával foglalkozik többek között az olaj-, gáz- és vegyipar számára, ügyfélkörében több mint tízezer cég van. A szolgáltató központot 3-5 év alatt fejlesztik fel, tíz nyelven, húsz országnak nyújtanak majd könyvelői és pénzügyi szolgáltatásokat.

BP – SSC-bővítés

A BP Business Service Center Kft. az év SSC bővítéséért vehette át a díjat. A BP (British Petrol) a 2009-ben elindított budapesti mellett Szegeden is létrehoz egy szolgáltató központot, ahol 2020-ig 500 magasan képzett új munkatársat alkalmaznak majd. A szegedi helyszín mellett szól a megfelelő üzleti környezet, az egyetem jelenléte, az autópályán történő könnyű megközelítés, valamint a jó együttműködés a helyi hatóságokkal.

GE – K+F fejlesztő

Az év K+F beruházója a GE Hungary lett. A Váci Greens irodaparkban a GE három épületet vett birtokba, így egy teljes munkahelyi kampusz formálódik, ahol több ezer fő magasan kvalifikált munkatárs dolgozik és érkezik még. Itt talált otthonra a GE Globális Üzleti Szolgáltató Központja, a Healthcare és a Water, de van itt fejlesztő- és oktatási központ is. A maga színvonalú tervezést, kialakítást és munkahelyi környezetet jelzi, hogy Az Év Irodája versenyen Nagyvállalat Kategóriában a GE nyert 2016-ban.

Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Park – ipari park

Az év ipari parkjává a Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkot választották, amelyet a Xanga cégcsoport működtet. Az 1997-ben megnyílt ipari park folyamatosan bővül, a 2009-ben megkapott Az év befektetőbarát ipari parkja cím után tavaly elnyerték a Tudományos és Technológiai Park címet is. Míg húsz éve mintegy 40 hektár területen üzemelt az ipari park, ma már a 120 hektáros területre 45 vállalkozás települt, akik több mint ötezer embert foglalkoztatnak.

PEMÜ – magyar beszállító

Az év magyar beszállítójának a PEMÜ Műanyagipari Zrt.-t választották. A cég Pest megye legnagyobb és legrégebbi múltra visszatekintő műanyagipari üzeme, amely 1959-ben alakult Solymáron, az 1980-as években Solymáron kívül Cegléden és Zsámbékon is rendelkezett üzemegységekkel, a rendszerváltás után részvénytársasággá alakult át. Központi üzemei Solymáron működnek ma is. A vállalat jelenleg a Suzuki egyik legjelentősebb járműipari beszállítója.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink