Ezt a lakást vagy családi házat vehetjük meg. Indul a Hitelintéző

Lakás 2020-10-22

Az ingatlan.com új és innovatív szolgáltatása, a Hitelintéző pár adat megadása után “megmondja”, hogy az anyagi helyzetünk alapján meg tudjuk-e vásárolni a kiszemelt ingatlant, ha igen, mekkora összegű állami támogatást és piaci hitelt vehetünk igénybe. Egyébként a lakáskeresők októberben átlagosan 61 négyzetméteres, a házak iránt érdeklődők pedig közel 150 négyzetméteres ingatlant kerestek.

Előfordulhat, hogy a kiszemelt lakásra nincs meg a szükséges fedezet, ebben az esetben az érintettek lakáshitelből vagy állami támogatásokból tudják finanszírozni a kérdéses összeget. A jelenlegi gyakorlat azonban az, hogy a megfelelő lakás kiválasztása megelőzi a hitelképesség felmérését, vagyis a vásárlók előbb találják meg álmaik otthonát és csak azt követően járják körül, hogy az anyagi lehetőségeik lehetővé teszik-e a vásárláshoz szükséges teljes hitelösszeg felvételét. Ezen a folyamaton fordít az ingatlan.com szolgáltatása, a Hitelintéző.

„Az ingatlan.com számára elsődleges, hogy az ügyfeleknek teljes körű szolgáltatást biztosítson. Ennek érdekében fejlesztettük az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu szakembereinek segítségével a Hitelintéző szolgáltatást. Így mostantól a lakásvásárlás szinte teljes folyamatát le tudjuk fedni, az ingatlankereséstől egészen az adásvételig” – mondta Radimeczky Géza, a money.hu ügyvezető igazgatója és az ingatlan.com igazgatósági tagja.

Vágyak kontra realitás

“A Hitelintéző pontosan megmutatja, hogy az ingatlanvásárlást tervezők a jövedelmük alapján mekkora hitelt kaphatnak, milyen támogatásra jogosultak és ez alapján az ingatlan.com kínálatában szereplő eladó ingatlanok közül melyik lehet reális célpont.  A kalkuláció teljes mértékben a vásárlóra és az adott ingatlanra szabott, hiszen az is pontosan kiderül, hogy mekkora állami támogatással vagy piaci hitellel számolhat az érdeklődő, azaz szeretne-e babaváró hitelt vagy csok-ot igényelni, és ezek legjobb kombinációját tervezi meg a Hitelintéző szolgáltatás” - teszi hozzá Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kitöltés után a Hitelintéző minden megtekintett ingatlan esetében megjelenik, azaz újabb adatok megadása nélkül egyből látható, hogy az adott ingatlan belefér-e a büdzsébe. Az ingatlan.com szakértője hozzátette: “A Hitelintéző a lakásvágyakat köti össze a realitásokkal, azaz a potenciálisan megvásárolható lakások kínálatával. Az eredmény alapján egyértelműen kiderül, hogy az érintettek számára elérhető-e az adott lakóingatlan.”

Mi szerepel a “kívánságlistán”?

A Hitelintéző idei eredményekből kiderül, hogy az ingatlant keresők egyik fele lakást, másik fele pedig családi házat szeretne vásárolni. A legtöbben budapesti lakóingatlanok iránt érdeklődtek, de a Pest megyei, Fejér megyei, Győr-Moson-Sopron és Somogy megyei ingatlanok is a népszerűbbek közé tartoznak. Balogh László szerint ezek az adatok összhangban vannak a lakáspiaci trendekkel, a főváros és Pest megye a nagyobb lakosság miatt eleve élénkebb lakáspiaccal rendelkezik. A Fejér megyei ingatlanok a fővároshoz való közelségük, valamint a Velencei-tó miatt váltak egyre népszerűbbé az utóbbi években. Hasonlóan, a Somogy megyei lakóingatlanok esetében a Balaton jelenti a fő vonzerőt.

Az egész országra vonatkozó adatok alapján a lakásokat néző “hitelintézős” felhasználók októberben átlagosan 61 négyzetméteres ingatlant kerestek, a házak esetében pedig közel 150 négyzetméter az átlagos alapterület. Ezzel szemben, ha az összes ingatlan.com-os felhasználót nézzük, akkor ők átlagosan kicsit nagyobb, 63 négyzetméteres lakásokat és 152 négyzetméteres házakat néztek az oldalon.

A Hitelintéző valamennyi lakásvásárlást tervező számára kézzelfogható segítséget nyújt, akik lakáshitelből szeretnék finanszírozni a kiszemelt lakás vételárának egy részét. Az ingatlan.com arra számít, hogy a jövőben sokan választják majd a Hitelintézőt a lakáscéljaik eléréséhez, a szolgáltatás segítségével ugyanis a lakásvásárlás és a lakáshitel-igénylés esetleges buktatói könnyebben kiküszöbölhetőek. Emellett lerövidíthető a lakáshitel-felvételre, ezáltal a lakásvásárlásra fordított idő.

Fotó: shutterstock.com

Partnereink