Ezt gondolták a szakértők 2018-ban a magyar ingatlanpiacról

Iroda 2019-01-02

Új év, új tervek, de mielőtt belelendülnénk, nézzünk vissza a tavalyi esztendőre. A realista.hu számos interjút készített piaci szakértőkkel, most a legfontosabb gondolatokból készítettünk egy kis összefoglalót.

Borbély Gábor (MRICS), a CBRE Üzletfejlesztési és Kutatási Igazgatója – 2018. január

Általánosságban nézve a tendenciákat, az elmúlt években optimista hangulat uralkodott az irodapiacon, ilyenkor minden szereplő előveszi a régi nagy volumenű terveit, valamint újabb projekteket is bejelentenek, de amikor a konkrét tervezés indul, akkor ezek az előzetes számok szépen lejjebb mennek, hiszen a gazdasági fellendülés ellenére is Magyarország építőipari kapacitásai végesek.

Pusztai Andrea, a Colliers International ipari ingatlan üzletágának társigazgatója – 2018. február

Nagy szükség lenne spekulatív logisztikai fejlesztésekre, melyek ki tudják szolgálni a meglévő vagy új közepes/nagyobb igényeket. Valahol még mindig az érezhető a piacon, hogy a fejlesztők kivárnak, jelentős részük konzervatívan tervez.

Püschl Nikolett, az Atenor bérbeadási vezetője – 2018. március

Mi nem érzékelünk nehézséget a bérbeadási folyamatban, hiszen magas minőségű és hatékony épületeket valósítunk meg, olyan bérlők érkeznek hozzánk, akik a kezdetektől fogva szeretnének rugalmasan bővülni, és ezt olyan komplexumban lehet leginkább megoldani, amely több épülettel is rendelkezik. A tárgyalások során nem szoktunk bérlőjelölteket veszíteni.

Nemes Rudolf, a CTP hazai country menedzsere – 2018. április

Több okot is megnevezhetünk, amiért a CTP megjelent a magyar ingatlanpiacon. Egyrészt nagyjából két évvel ezelőtt Magyarországon az üresedési ráta jelentős mértékben csökkenni kezdett, vagyis egyre nagyobb piaci igény jelentkezett bérlemények iránt, másrészt akkoriban kedvező tranzakciós lehetőségek adódtak, a meglévő ipari ingatlanállományt sokkal kedvezőbb áron lehetett megvásárolni, mint manapság.

Pál Tamás, az Eston International Iroda-bérbeadási Divíziójának vezetője – 2018. április

A standard bérleti időszak hosszabb lett, mint a pár évvel ezelőtti átlag. Elsősorban azok a bérlők keresik a rugalmasságot, akik gyorsan növekedő létszámmal kénytelenek dolgozni, mert ha például nem tudnak bővülni az adott házban, akkor az kockázatot jelent számukra. De elindult nálunk is egy olyan folyamat, hogy bizonyos méret felett hosszabb szerződéseket kötnek a bérlők, mert szeretnék magukat biztonságban tudni a területet és a bérleti díjszintet illetően. (irodapiacról – a szerk.)

Szántó Tamara, a Cushman & Wakefield irodabérbeadási vezetője – 2018. május

Ma nincs túlkínálat. Budapest a válságba túlkínálattal, magas kihasználatlansággal és több mint 30%-al alacsonyabb keresleti mutatóval érkezett. Ma egészséges piaci környezet van, stabil fundamentumokkal, a fejlesztők és finanszírozó bankok is tudatosabbak. Én optimista vagyok. (irodapiacról – a szerk.)

Sellyey Tamás, a  DVM Group Operational & Sales Directora – 2018. május

A PropTech legalább olyan mértékben fogja forradalmasítani az ingatlanszektor technológiai fejlődését, mint ahogy a FinTech hatott öt évvel ezelőtt a pénzügyi szolgáltatói szektorra és működésére. Az ingatlanszakmának folyamatosan fejlődnie kell, meg kell újulnia, keresnie kell azokat az innovatív módszereket, amelyekkel egyrészt hatékonyabban végezhetjük a munkánkat, legyen szó fejlesztésről, építésről, tervezésről, üzemeltetésről, másrészt jobban és eredményesebben kiszolgálhatjuk az ügyfeleinket.

Árendás Gergely, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója – 2018. július

Azok a nagy projektek, amelyek jól indulnak, és elérnek egy kritikus tömeget nagyságrendben és ügyfelekben, biztos lábakon állnak. Most az a különleges helyzet állt elő, hogy egyik piaci szegmensben sincs ok a panaszra (iroda- vagy a lakófunkció – a szerk.), hiszen mindkét említett funkció jól teljesített az elmúlt években. A fejlesztések legfőbb kihívása nem piaci oldalról jelentkezik, hanem inkább a kivitelezői kapacitások korlátoltsága érintheti a beruházásokat kisebb-nagyobb mértékben.

Kemenes László, a Prologis magyarországi ügyvezetője – 2018. október

A visszafogott spekulatív fejlesztés egyik oka, hogy a 2008-as gazdasági világválságot követően a kockázatérzékelés jelentősen megváltozott az iparágban. Az új személetnek köszönhetően a spekulatív fejlesztések rendszerezettebbek, jobban ütemezettek, mindezt pedig könnyebben szívja fel a kereslet. Ez fajta fejlesztési stratégia lesz jellemző ez elkövetkező évekre, de ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek spekulatív fejlesztések.

Huszár Barbara, a JLL piackutató elemzője – 2018. november

Jelenleg körülbelül félmillió négyzetméternyi irodaterület áll építés alatt Budapesten, amelyek átadása 2021 végéig várható. Az új fejlesztések között megjelentek az ún. „város a városban” koncepciók: vegyes funkciójú projektek, azaz kiskereskedelmi, lakóingatlan, esetleg hotel fázisokat is magukban hordoznak majd az irodaterületek mellett. A másik izgalmas új trend a magasházak megjelenése, a MOL Campus építésének megkezdése mellett további projektekről is lehet hallani a piacon.

Nagy Iván, a CPI Hungary fejlesztési igazgatója – 2018. december

A válság után megindult egyfajta fejlesztési láz Budapesten, és ha az elmúlt időszakot nézzük, akkor a tavalyi évhez képest még inkább megerősödött a beruházási igény. 2016 végén és 2017 elején már láthattuk, hogy nagy volumenben épülnek irodaházak és logisztikai ingatlanok. Jelenleg az üresedési ráta ezen az alacsony szinten stabilizálódott (ipari ingatlanpiac – a szerk.). Nagyon nagy mozgás érzékelhető az ipari ingatlanpiacon, sokan új bérleménybe költöznek, a megüresedő területet szinte azonnal elfoglalják.

Fotó: Noppasin Wongchum / shutterstock.com

Partnereink