Feltámadhat végre a Nagykörút

Iroda 2020-10-14

Átfogó tervezési folyamat indul a fővárosban az élhető Nagykörút jövőjéről, a városvezetés elképzelése szerint a fejlesztési munkákat megalapozó koncepció jövő tavasz végére készülhet majd el - hangzott el a Városházán tartott keddi háttérbeszélgetésen.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes újságírók előtt arról beszélt, hogy a fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi. Első körben egy koncepcióterv és intézkedéscsomag készül, amelyek kialakításában számítanak minden budapesti véleményére. Az enbudapestem.hu/nagykorut oldalon adnak majd tájékoztatást a projektről, az elképzelésekről, valamint itt lesznek majd elérhetőek a hivatalos kérdőívek. A főpolgármester-helyettes elmondta, már a 80-as évek óta adós a városvezetés a Nagykörút koncepciójával, jelenleg a Nagykörút "nagyon messze van attól, amit élhető környezetnek tekintünk".

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke hangsúlyozta: a Nagykörutat úgy szeretnék megújítani, hogy az hozzájáruljon az élhetőbb, zöld város megvalósításához. A részvételiség alkalmazásával a budapesteikkel együtt fogják kitalálni a Nagykörút jövőjét, megújítását. Emlékeztetett arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester korábban többször jelezte: huszonkét civil szervezet véleményére hallgatva azt szeretné, hogy a Nagykörút ne egy város autópálya, hanem élhető köztér, Budapest főútja legyen tele üzlettel, vendéglátó helyekkel, ahol érdemes korzózni.

Balogh Samu kitért arra is, hogy az előző városvezetés is foglalkozott a Nagykörút jövőjével, elsősorban a körút arculatának a megújításáról volt szó, de az ügyben nem történt előrelépés. Ezt az elvégzett munkát is szeretnék felhasználni.

A közreadott tájékoztató szerint a Nagykörút fejlesztése túlmutat a közlekedési problémákon, a cél a körút megkopott vonzerejének és presztízsének, kellemes és karakteres hangulatának helyreállítása, egy élhető városi tengely kialakítása. A közös tervezés során lefektetett elveknek megfelelően készülnek majd a megvalósításhoz szükséges műszaki tervek. A Nagykörút közös nemzeti kincsünk, éppen ezért a Nagykörút komplex megújítása során a Főváros - ahogyan 150 évvel ezelőtt, úgy most is - számít a kormány támogatására is.

Fotó: GettyImages

Partnereink