Tündérkertek a budapesti irodaházak mélyén

Iroda 2016-05-26

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben az igényes parkkal vagy éppen kerttel rendelkező irodaházakat mutatjuk be. Ezek a zöld felületek ma már az új munkakultúra trendek szimbólumai, hiszen a dolgozók jólétének egyik alapfeltétele az egészséges munkakörnyezet, a mozgásra való ösztönzés és a relaxáció. (Zöld parkok az irodaházakban c. sorozatunk első két részét itt és itt olvashatjuk.)

Infopark

Az irodaparkok mindig előnyt élveznek a „szólóban” lévő épületekkel szemben, hiszen az egyes tömbök között adja magát a megoldás, hogy az irodaházakat parkokkal, zöld területekkel kössék össze. Az Infopark üzletközpont egy hatalmas parkot alkot, amelyben mértékkel szórták szét az épületeket, miközben a közelben folyik Közép-Európa legnagyobb folyója, a Duna. Az Infopark magát úgy határozza meg, mint Közép-Kelet Európa első innovációs és technológiai parkja, amit alátámaszt az itt irodát bérlő cégek profilja is, hiszen azok az informatika, a telekommunikáció és a szoftverfejlesztés területén dolgoznak. Többek között a Lufthansa Systems, az IT-Services Hungary és a Nemzeti Innovációs Hivatal is itt tart fenn irodákat, míg az Infopark E épületében az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) székel. Az irodapark közel 100.000 m2 bérbeadó területtel rendelkezik, és az egyes épületek 2002 és 2009 között készültek el az IVG fejlesztésében. A magas minőséget jól igazolják a díjak is, így a C és a D épület is több díjjal büszkélkedhet.

Officium Irodaház

Az Akadémia Parkban található az Officium Irodaház, amely a régi és az új építészet izgalmas mixét kínálja a használóknak. A Pasarét központjában található ingatlanegyüttes az Osztrák-Magyar Monarchia idején katonaiskolaként működött, és bár a közelmúltja meglehetősen viharosra sikeredett, ne felejtsük el, hogy egy gyönyörű 12,6 hektáros, részben parkos területen található. Az ősfás környezet miatt fantasztikus adottságai vannak az épületeknek. A Market Zrt. által kivitelezett Officium irodaház 2011-ben az építészeti Oscarnak nevezett International Property Awards-on díjakat nyert, így a klasszicista épület fogadótere Európa legjobb belsőépítészeti megoldása lett, mindemellett további két kategóriában (fejlesztői koncepció, építészet) is elismerést szerzett. A nemzetközi zsűri díjazta az Akadémia Park másik beruházását is. A Bauhaus stílusban irodaházként újragondolt, eredetileg elektromos generátorházként funkcionáló háromszintes Trafó Irodaház nemzeti építészeti kategóriában ötcsillagos, azaz kiváló minősítést nyert versenyen.

Central Udvar

A Central Udvar egy belvárosi épületegyüttes, amelynek három tömbjében több mint 13.000 m2 irodaterületet kínálnak. Szó szerint a belváros szívében helyezkednek el az ingatlanok, hiszen a Wesselényi utca-Síp utca mentén a régi zsidónegyedben találhatók. A környék ma a pezsgő éjszakai életéről híres romkocsma negyed része, de a műemléki környezet is lenyűgöző helyszínné avatja, elég ha csak a közeli zsinagógára gondolunk. Mondhatnánk, hogy itt aztán egy darab fa vagy zöld sincs, azonban kellemes meglepetésben lehet részünk, ugyanis ha a sűrű beépítésű utcáról belépünk az épületbe, és kicsit beljebb haladunk, akkor feltárul előttünk egy igazi oázis. Bár ez meglehetősen elcsépelt kifejezés, de ez esetben tökéletesen passzol a valósághoz, hiszen a három irodaépület egy zöld parkot vesz körbe. A kertben a dolgozók kikapcsolódhatnak, egy kicsit regenerálódhatnak a napi hajtás közepette.

Átrium Park

A 38 ezer m2-es Átrium Park a Váci úti irodafolyosón található komplexum, amely különleges formavilágával már messziről felhívja magára a figyelmet. A WING által fejlesztett Átrium Park fő építészeti különlegessége az a hatalmas, kifeszített üvegfal, amely a Váci úti forgalom zaját kirekeszti, miközben biztosítja a parkosított belső terület kilátását is. A 2009-ben átadott, öt tömbből álló komplexum belső parkjában a dolgozók nyugodtan kávézhatnak, vagy csak éppen megpihenhetnek egy kis időre. A belső kert és vízfelületei, az árkádsorok és a hangulatos sétányok a Váci út egyik legnagyobb zöld parkját alkotják. Ha kicsit elücsörgünk a kertben, akkor úgy érezhetjük magunkat, mintha egy csendes lakópark belső kertjében tartózkodnánk, semmi sem zavarja meg a nyugalmunkat.

IP West irodaház

A 2009-ben teljesen elkészült IP West irodaház a Váci út mellett a másik slágerhelyszínnek számító Dél-Budán található a Budafoki úton, és a több fázisban megépült, négy tömbből álló komplexum összesen csaknem 30 ezer m2-nyi irodaterületet kínál a bérlői számára. Bár a Budafoki út hatalmas forgalmat bonyolít le, és a közelben halad a vasút is, azonban az épületek mögött található belső kert egy olyan titkos világot rejt, amely biztosítja a kikapcsolódást és a természetközeli munkakörnyezetet. A zöld azonban nem csak az épületek között található 1500 m2-es kertet jelenti, hanem látványos tetőteraszok is várják a dolgozókat, ahol igényes növényvilág fogadja az ide látogatókat.

1. rész: A magyar irodaházak legszebb parkjai

2. rész: Tündérkertek, oázisok a magyar irodaházakban

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink