„Igen erős volt a mezőny” – interjú Finta Sándorral, Budapest főépítészével

Interjú 2015-02-06

Az Év Irodája verseny díjait február 5-én ötödik alkalommal osztották ki a Díjátadó Gála keretében. Ennek apropóján a tapasztalatokról, a trendekről, a hazai ingatlanpiacról, a fenntarthatóságról és az élhető városról kérdeztük Finta Sándort, Budapest főépítészét, aki az idei évben a szakmai zsűri elnöki tisztét is betöltötte.

– Az Év Irodája verseny nyolc kategóriájában számtalan pályázat közül kellett kiválasztani a győzteseket. Mi az Ön benyomása a versenyről, ahol a hazai ingatlanszakma legismertebb cégei, szereplői vettek részt idén is? Optimista, pesszimista vagy realista a beérkező teljesítményeket és a jövőt tekintve?

– Elmondható, hogy a versenyen igen erős volt a mezőny. Az épületek szinte mindegyikére igaz, hogy a fejlesztők nemcsak jól értékesíthető épületeket akartak létrehozni, hanem a fellépő igényekre komplex megoldást kerestek. Így a magas építészeti színvonal és a gazdaságos üzemeltetésre vonatkozó törekvés a benyújtott pályaművek döntő többségére jellemző volt, ami mindenféleképpen optimizmusra adhat okot.

– Mennyiben érződnek a hazai teljesítmények mögött a nemzetközi trendek az építészeti kialakítások, belsőépítészeti koncepciók, irodatervezések vonatkozásában? Illetve lehetséges-e a mai globalizálódó világban hazai „ízeket” belekeverni a projektekbe, van-e az egyéniségnek, a talentumnak lehetősége alakítani egy-egy projektet Magyarországon?

– A hazai irodapiac speciális műfaj abban a tekintetben, hogy az épületeket az esetek többségében nemzetközi cégek bérlik, akik helybéli munkavállalókat foglalkoztatnak. Ebből adódóan az irodaházaknak nemcsak a hazai elvárásoknak kell megfelelniük, hanem a nemzetközi trendeknek is, ami a tervezés során egyfajta kihívást jelent. Szintén kihívást jelent, hogy a meglévő – akár a századfordulón elkészült – épületekben hogyan lehet olyan térkapcsolatokat kialakítani, amelyek úgy szolgálják ki a mai kor igényeit, hogy eközben nem sérülnek az eredeti építészeti értékek sem. A tervezők és a megbízók kreativitására van bízva, hogy mindezek tudatában, milyen tereket és milyen formát hoznak létre.

– A fenntarthatóság a kulcsszó manapság az ingatlanpiacon is. E tekintetben a versenyből mire lehet következtetni? Tartjuk-e a lépést a nemzetközi trendekkel vagy jócskán el vagyunk maradva?

– A fenntarthatóság már itthon is alapvető elvárás az irodaházakkal szemben. A versenyen résztvevő épületek többsége ezt a kérdéskört kiemelt prioritással kezeli, amit jól szemléltet az a tény, hogy az új irodaházak egyre nagyobb arányban felelnek meg a LEED és a BREEAM minősítési rendszerek szigorú követelményeinek. Elmondható tehát, hogy a fenntarthatóság tekintetben az irodapiac tartja a lépést a nemzetközi trendekkel.      

– A versenyen sokféle teljesítményt értékelnek a zsűritagok, mégis a megvalósított projektek mennyiben illeszkednek egy átfogó városfejlesztési stratégiába, tehát az élhető város koncepciója mennyiben érhető tetten az épületek láttán?

– Az élhető város erőforrásaival bölcsen gazdálkodik, hatékony és kiegyensúlyozott városszerkezettel rendelkezik, közterületei és épületei fenntarthatóak, és lakói szívesen tartózkodnak benne. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy egy ilyen állapot elérésére nincs olyan részletekbe menő, kész forgatókönyv, amit elő lehetne venni egy-egy ingatlan fejlesztése kapcsán. Az élhetőség elsődleges fokmérője maga az ember, tehát az épületeket úgy kell megtervezni, hogy szívesen tartózkodjanak benne és olyan inspiráló környezet jöhessen létre, ami segíti a mindennapi használatot. Pozitív volt azt látni, hogy a pályázatra benyújtott épületek kialakításánál a minél gazdaságosabb üzemeltetés mellett mennyire fontos volt az ergonomikus és kényelmes terek létrehozása, a közösségi funkciók kialakítása, a rugalmas térstruktúra megteremtése, valamint az épületek környezetének rendezése. Ezek olyan tényezők, melyek éppen úgy hozzátesznek az „élhető város” kialakulásához, mint a kiegyensúlyozott területhasználat vagy a fenntartható közlekedés. 

Ők győztek Az Év Irodája versenyen.

Partnereink