Körülnéztünk Észak-Buda irodapiacán. Duna-part, hegyvidék, villanegyed

Iroda 2017-05-26

Budapest irodapiacát az ingatlan tanácsadók 8 alpiacra osztják. A realista.hu folytatva sorozatát most Észak-Buda irodaállományát mutatja be. Bár ez a városrész nem éppen az irodaházairól ismert, azért itt is találkozhatunk jó néhány egyedi épülettel.

Sokszínű domborzati viszonyok és városnegyedek

Észak-Buda hatalmas területet fed le, hiszen a XII., a II. és a III. kerület is ide tartozik, kivéve Bel-Buda negyedeit, amely önálló alpiacot alkot. Földrajzi értelemben az Alkotás úttól és a Margit körúttól, illetve a BAH-csomóponttól és a Széll Kálmán tértől nyugatra és északra elterülő budapesti területeket sorolhatjuk ide. A MOM Park és a Millenáris Park épületei még inkább Bel-Budához kapcsolódnak. Délen pedig értelemszerűen a XI. kerület határolja az alpiacot.

Topográfiai értelemben megkülönböztetjük a sűrűbben lakott Duna-környéki részeket és a hegyvidéki negyedeket. A folyóparti területeket tekinthetjük nagyvárosias övezetnek, ahol a kereskedelmi ingatlanállomány is jelentős mértékben jelen van, míg a hegyvidéki zónák alapvetően kertvárosias lakóövezetek, és a domborzati viszonyok sem kedveznek a nagyobb volumenű fejlesztéseknek, nem is beszélve a szűk tömegközlekedési áteresztőképességről. Az adottságoktól függetlenül meglehetősen sokszínű irodapiacról beszélhetünk, ahol a kisebb irodaházak mellett régi, patinás épületek, modern irodaházak is jelen vannak, sőt, irodaparkok is találhatók az alpiacon.

A Bécsi út vonzáskörzetében

Az alpiac három jelentős útja – amelyek becsatornázzák a kisebb közterületeket – a Hűvösvölgyi út, a Bécsi út és a Szentendrei út. Alapvetően a Bécsi út és a Duna-part vonzáskörzetében beszélhetünk jelentősebb számú irodaépületről. Rögtön Észak-Buda kapujában, a Bécsi út-Lajos utca-Árpád fejedelem útja csomópontjában épült fel a 11 ezer m2-es Óbuda Gate irodaház, amely nem csak a Duna-völgyre és a Margitszigetre nyújt felejthetetlen panorámát, hanem modern, esztétikus tömbjével is kiemelkedő tagja az alpiacnak.

A közeli Szépvölgyi úton – már a Budai hegyek aljában – található a Szépvölgyi Business Park, amely három épületben 9.300 m2-nyi irodát biztosít az ügyfeleinek. Az igényes parkban található házak dolgozói számos szolgáltatást vehetnek igénybe a környéken. Itt alakította ki székhelyét a világhírű navigációjáról híres NNG is, amely pár éve megnyerte Az Év Irodája versenyt.

A Kolosy tér déli bejáratánál helyezkedik el a Bécsi Corner irodaház, ahol régi és új épületek alkotnak harmonikus egységet: közel 9 ezer m2-nyi iroda és 2.000 m2-nyi kereskedelmi egység található itt. A múlt századi iskolaépület klasszicista homlokzatával a Kolosy térre néz, míg mögötte a Bécsi úton található a háromszáz éves, kétszintes barokk Serház, amely visszakapta egykori formáját. A Lajos utca-Sajka utca felőli oldalon pedig megépült az új irodaszárny.

Családias munkahelyek

Számos kisebb irodaház is található a környéken, amelyek azok számára nyújtanak ideális munkakörülményeket, akik a kisebb léptékű, családias épületeket kedvelik. Itt számos opció közül választhatunk, így például az 1100 m2-es Bécsi 49 Egyedi irodaház régi patinás épületében akár kerti tetőteraszon is dolgozhatunk.

A közeli Lajos utcában található a 2300 m2-es Buda Loft is, amely korábban a Goldberger textilgyárnak adott otthont, most pedig hamisítatlan loftos életérzés kínál az erre fogékony vállalkozásoknak. A szinte szomszédos Fényes Adolf utcában az egyedi formavilággal megáldott, 2200 m2-es Aquincum irodaházban bérelhetünk irodát, ahol korábban egy nemzetközi bank székhelye működött. A Tímár utcában pedig az 1900 m2-es Amfi Center várja a cégeket.

A Hűvösvölgyi út környéke

A Hűvösvölgyi út a II. kerület egyik legfontosabb utcája, ahol gyönyörű villaházak épültek, és ennek megfelelően kertvárosias hangulat uralkodik. De azért itt is találkozhatunk néhány irodaházzal. A csaknem ezer négyzetméteres Videoton Irodaházak a Hűvösvölgyi úton kínálnak bérleményeket. Szintén a környéken fog üzemelni a 3300 m2-es Pasarét 122 irodaház, amely modern tereivel igazi látványossága lesz a pasaréti villanegyednek.

A Hűvösvölgyi út legismertebb kereskedelmi ingatlanegyüttese az Officium Irodaház, amely a régi és az új építészet izgalmas mixét kínálja a használóknak. A 12,6 hektáros, részben ősfás parkban található komplexum 2011-ben az építészeti Oscarnak nevezett International Property Awards-on több díjat is besöpört. A magas minőség a múlt és a jelen nagyszerű ötvözetében jelenik meg, így a klasszicista boltívek, oszlopok és stukkók mellett a Zsolnay falburkolatok a fogadóterek ékkövei.

A Szentendrei út környéke

Az alpiacon észak felé haladva eljutunk a Szentendrei út vonzáskörzetébe, ahol Óbuda központjában található az 5400 m2-es Globe 3 irodaház, amely kiváló kihasználtsági mutatókkal rendelkezik. A szomszédságában található az öt épületből álló, összesen 10 ezer m2-nyi teret kínáló Flórián Udvar, amely szintén nagyon jó telítettséggel üzemel. A lokáció kiváló, hiszen számos tömegközlekedési eszközzel megközelíthető, miközben a HÉV is itt jár, amely csatlakozik a Batthyány téren a metróhoz, illetve a Margit hídnál a 4-6-os villamosokhoz.

Ha pedig tovább haladunk a Szentendrei úton, akkor hamarosan eljutunk a régi Gázgyárhoz, ahol mondanunk sem kell, hogy igazi sikertörténet a Graphisoft Park. Itt mintegy 53 ezer négyzetméternyi bérbe adható iroda, labor és oktatási terület található, amelyek kihasználtsága gyakorlatilag 100 százalékos. Idén újabb 8 ezer m2-vel bővül az irodaállomány, amelyek jelentős részét az SAP veszi birtokba. A zöld övezetben igazán esztétikus és emberléptékű épületek vannak lazán elszórva, magas minőségű munkatereket kínálva az itt megtelepedett cégek számára, miközben a közelben folyik a Duna.

Villanegyedek patinás környezetében

Bár az alpiac magasabban fekvő, hegyvidéki zónái a változatos domborzati viszonyoknak és a szűk utcácskáknak köszönhetően kevésbé alkalmasak irodaházak építésére, azért itt is találkozhatunk néhánnyal. Itt említhetjük meg a Ráth György Irodaházat a Déli pályaudvartól néhány percre, amely egy hamisítatlan villaépületben található, vagyis a nagypolgári elegancia garantált.

De a kerület fő utcája, vagyis a Böszörményi út környezetében is találhatunk nagyobb volumenben irodákat. Így a Királyhágó téren üzemel az 5800 m2-es Királyhágó Irodaház, míg a Németvölgyi úton található az N97 irodaház, amely összesen 3700 m2-nyi területen biztosít munkahelyeket. Kissé északabbra, a II. kerületi Ady Endre utcában működik a Panoráma Office, amely összesen 3700 m2-nyi térben biztosít igényes bérleményt a partnereinek. A lokáció – mondanunk sem kell – Budapest egyik legelegánsabb lakóövezetében, a Rózsadombon található, így a vállalkozások itt exkluzív környezetben dolgozhatnak nap mint nap.

A sorozat részei:

1. Így lett a Váci út a gépgyártás bölcsőjéből irodaparadicsom

2. Ikonikus irodaházak Budapest szívében. Menő irodák a pesti belvárosban

3. Világhírű gyárak romjain épül a budai irodanegyed

4. Pest varázslatos irodavilága: paloták, ikonok és egy vadonatúj városnegyed

5. Körülnéztünk Észak-Buda irodapiacán. Duna-part, hegyvidék, villanegyed

6. Körülnéztünk a Soroksári út és a Hungária Körgyűrű irodapiacán

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink