Körülnéztünk a Soroksári út és a Hungária Körgyűrű irodapiacán

Iroda 2017-06-08

Lássuk a budapesti alpiacokat bemutató sorozatunk újabb részét. A Pest külső negyedeit felölelő terület a legtagoltabb, de azért itt is vannak jelentős gócpontok, ahol sűrűbben találhatók irodaházak. A Soroksári út környéke gőzerővel fejlődik, de a Hungária Körgyűrű egyes szakaszai is szép jövő előtt állnak. 

A Váci út, Dél-Buda vagy a belvárosi övezetek nyilvánvalóan a magyar főváros legnépszerűbb irodalokációi, hiszen tömegközlekedéssel, autóval könnyen megközelíthetők, modern irodaházak állnak rendelkezésre és a szolgáltatások széles körét vehetik igénybe az irodisták. De azért a város más részein is találhatunk szép reményű lokációkat, így Pest külsőbb negyedeiben is akad néhány „gyöngyszem”, amelyek szinte iroda enklávékat alkotnak a nagy pesti lakóövezetekben. Az alpiacot Nem-Központi Pestnek hívják.

Millennium Városközpont a Soroksári úton

Az alpiac méltán legismertebb körzete a Soroksári út, amely Dél-Pesten az észak-pesti Váci út párja lehetne, egyetlen egy nagy különbség azonban adódik, mégpedig a közvetlen metróvonal. Ennek köszönhetően míg a Váci út szinte teljes hosszában népszerű lokáció, addig a Soroksári út a Nagykörúthoz közelebb eső szakaszain versenyezhet a favorit irodalokációkkal. Még az ezredforduló idején fogalmazódott meg az az idea, hogy a pesti belvárost szét kellene húzni, és e cél érdekében a HÉV mellett a Duna-partra egy üzleti-kulturális negyedet álmodtak, amelyet elneveztek Millennium Városközpontnak.

1999-ben az állam az összes beépítetlen telket eladta a TriGranit érdekeltségébe, amely el is kezdte a fejlesztéseket. 2002-ben megnyílt az új Nemzeti Színház, majd 2005-ben átadták a Művészetek Palotáját. De új lakótömbök és modern irodaházak is épültek a Duna partján. A Millennium Towers első  épülete 2006-ban került átadásra, majd jöttek a többiek. Mellettük építették fel a K&H Bank székházat is.

Új irodaházak a Soroksárin

A barnamezős beruházás során a TriGranit az elmúlt évtizedben 360 ezer m2-nyi fejlesztést valósított meg a 3 hektáros projektterületen. 2017 végére elkészül a Duna Medical Center Kórháza is. Sőt, a TriGranit már építi a 37 ezer m2-es Millennium Gardens irodaházat, amelyet a tervek szerint 2019-ben adnak át. Majd a negyed befejező fejlesztése a Konferenciaközpont lesz, amelyre Budapest már évtizedek óta vár.

A Soroksári út túloldalán egy-két utcányi mélységben jelentős negyedeket rehabilitáltak, új lakóházak épültek, illetve a régi ipari komplexumok új funkciót kaptak. Ebbe a koncepcióba illeszkedik a Skanska Mill Park projektje, amelynek keretében egy régi malom helyén épül fel a 36 ezer négyzetméteres irodaház. Ha pedig az Árpád híd felé haladunk visszafelé, akkor rábukkanhatunk a Haller Gardens irodaházra, ahol többek között az UPC és a BP is jelentős irodatereket vett birtokba.

Hungária Körgyűrű: az Árpád hídtól a Népstadionig

Pest külső területeinek egyik másik jellemző irodalokációja a Hungária Körgyűrű, amely hosszan elnyúlva köti össze Pest külső kerületeit. A körgyűrű számos jelentős csomóponton áthalad, természetesen az üzleti élet számára azok a szakaszok bírnak jelentőséggel, amelyek a metróvonalak közelében helyezkednek el, bár a gyorsvillamos szintén jó pontnak számít. A Róbert Károly körút és a Váci út metszéspontja környezetében több kereskedelmi épület is található, egészen a Városligetig jó néhány irodaházra bukkanhatunk. A Liget Budapest projekt nyilvánvalóan felértékeli majd a környéket, bár még azok hatását nem tudjuk kiszámítani az irodapiacra. A Városliget mellett található a Hermina Business Tower, illetve már a Thököly útnál üzemel a Hungária Irodaház.

A Népstadion környéke a piros metró miatt szintén kitüntetett helyszíne a Hungária Körgyűrűnek, elég ha csak az itt található Aréna Cornerre gondolunk, ahol többek között a Vodafone szolgáltató központja is otthonra lelt. Nemsokára kész az 5900 m2-es Hungária Center is. A közelben üzemel Magyarország egyik legnagyobb bevásárlóközpontja az Arena Plaza a maga 66 ezer négyzetméterével.

A Népligettől a Lurdy Házig

Ha tovább haladunk a körgyűrűn, akkor hamarosan elérkezünk a Népligethez, illetve az Üllői úti csomóponthoz. A zöld park mentén ezen az útszakaszon több irodaház is üzemel, illetve a Groupama Aréna mellett már javában épül a Magyar Telekom 57 ezer négyzetméteres székháza, amely mindjárt három irodaházzal is felér. Már sokszor beszéltünk az épületről, mindenesetre lesz itt futópálya a tetőteraszon, park, fitneszközpont és egy hatalmas oszlopsor a központi bejáratnál. A túloldalon a távolsági buszpályaudvar és a kék metró mellett található a Népliget Center is, amely a Skanska fejlesztésében kiváló bérleményeket kínál.

A Rákóczi híd felé tendálva eljutunk a Lurdy Házig, amely jelentős irodatereket kínál, miközben konferencia- és bevásárlóközpont is egyben. A szomszédos területen egy barkácsáruház szomszédságában üzemel a Kész Mester Udvarház, valamint száz méterre innen a Wing különleges Máriássy Ház fejlesztése található, ahol a régi borjúvásárcsarnok loftos terei mellett egy modern irodaház várja a bérlőket. Pár utcára lejjebb épült fel a 12 ezer négyzetméteres Office Campus Budapest, ahol szintén minőségi irodákat kínálnak a cégeknek.

A Budapest Airport felé

Az alpiacon a külvárosokba sugarasan kifelé haladó nagyobb utak mellett is találhatók irodaházak, így Angyalföld és Zugló jelentősebb ütőerei mentén számos opcióval találkozatunk (pl. Twin Office Center, Petneházy Irodaház, Róna Office Center), vagy Észak-Pest felé haladva az AsiaCenterben is bérelhetünk munkahelyet magunknak.

Az Üllői út és az onnan a Liszt Ferenc Repülőtér irányába kiágazó négyes út mentén szintén több kereskedelmi ingatlanegyüttest láthatunk. A két út kereszteződésében kiváló helyen találhatók a Laurus Irodaházak pompás tömbjei, amelyek igényes zöld területen helyezkednek el. Kifelé haladva az Üllői úton üzemel az Europark, míg a 4-es úton pedig a Köki Terminálba térhetünk be. Mindemellett az Üllői út vonzáskörzetében a városközpont irányába is számos irodalokáció található, ahol a legkülönbözőbb bérleményeket választhatjuk ki.

A sorozat részei:

1. Így lett a Váci út a gépgyártás bölcsőjéből irodaparadicsom

2. Ikonikus irodaházak Budapest szívében. Menő irodák a pesti belvárosban

3. Világhírű gyárak romjain épül a budai irodanegyed

4. Pest varázslatos irodavilága: paloták, ikonok és egy vadonatúj városnegyed

5. Körülnéztünk Észak-Buda irodapiacán. Duna-part, hegyvidék, villanegyed

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink