LogMeIn: egy magyar sikercég fantasztikus budapesti irodája!

Iroda 2013-05-23

A LogMeIn azon magyar startup-vállalkozások egyike, amely a globális erőtérben is jelentős karriert futott be. Bár a cégközpontot Bostonban alakították ki, a fejlesztőrészlegük Budapesten az Andrássy úton egy csodálatos palotában található. A méretek is lenyűgözőek: 4 emelet, 3200 m2 és 230 munkatárs. A patinás tereket az Y-generáció lendülete hatja át.

A technológiai vállalatok Magyarországon is sikertörténeteket írhatnak, főként ha egy kockázati tőke-társaság a hónuk alá nyúl. Így lett nemzetközi hírű startup vállalkozás a Prezi, a LogMeIn vagy éppen a Ustream. Bár a távvezérlésre, fájlmegosztásra, rendszerfelügyeletre szakosodott LogMeIn cégközpontja Bostonban található, fejlesztőrészlegüket egy különleges budapesti épületkomplexumban alakították ki 2009-ben. Az Andrássy út- Káldy Gyula utca-Paulay Ede utca határolta Andrássy Palace ugyanis a sugárút felől egy gyönyörű neoreneszánsz épület, míg a Paulay utcai traktus egy Erick von Egeraat által tervezett irodaház.

Az Európa-hírű holland építészhez egyébként olyan nagyszerű épületek fűződnek, mint az ING-székház a Dózsa György úton, de a Városháza Fórum el nem készült tömbjét is ő tervezte, amely Budapest egyik ikonikus színfoltja lehetett volna. A kétarcú épület meglepően egységes hatást mutat, odabent szinte észre sem vesszük, amint száz évet ugrunk az időben. Egyébként az épület eredetileg az ING-é volt, majd a CBRE Global Investors vásárolta meg.


 

Miközben fel-alá járkálunk a palota körfolyosóin vagy épp az Egeraat-féle épület lépcsőházában, Kovács Tamás ügyvezető igazgató a cég történetéről mesél az irodablog.hu-nak, amely valóban olyan, mint amikor a legkisebb fiú egy szál tarisznyával nekivág a nagyvilágnak. Anka Márton egy Margit körúti lakásban kezdett el dolgozni, majd 2003-ban Michael Simon kockázati tőkével támogatta az ötletet. 2005-ben aztán Bostonban alakították ki a cégközpontot, ahol jelenleg több száz munkatárs dolgozik.

Budapesten a LogMein négy emeleten bérel irodahelyiséget a régi és az új szárnyban, és kifejezetten örültek annak – folytatja Kovács Tamás –, hogy az új irodaház belmagassága a régi patinás épület léptékét követi, hiszen így igazi szabadság-érzetük lehet a munkatársaknak, valamint egyfajta menő loft fílinget érzékelhetünk. Majd hozzátette, hogy azért is választották 2009-ban ezt az irodaházat, mert a nyüzsgő belváros közepén helyezkedik el, így az Y-generációra jellemző biciklis bejárás sem okozhat gondot – ennek érdekében két szinten kerékpár-tárolókat alakítottak ki zuhanyzókkal. 2012-ben még az új épületszárny két legfelső szintjét – közel 1000 m2-t – is kibérelték, ahol a közösségi terek hangsúlyosabb szerepet kapnak. Ezeket a látványos, új tereket Varjú Réka és Kiss Emese tervezte. 

Nehéz tervszerűen beszélni egy olyan irodáról, ahol négy szinten 3200 négyzetméteres alapterületen 230 munkatárs dolgozik, ezért inkább csak élménybeszámolót tartunk, hiszen mi is elkeveredtünk az erdőben, miközben egyik szárnyból a másikba tértünk át. A belsőépítészeti kialakítás nem is titkoltan a technológiai cégekre – így például a Google irodáira – jellemző színes, vicces, minimalista dizájnt teremti meg, ahol random jelleggel elszórt babzsákok között vezet az utunk, a felső szintet pedig egy hatalmas közösségi tér található „játékteremmel”, konyhával és tetőterasszal. A tervek az Europa Design nevéhez fűződnek, és az volt az alapvető cél, hogy minél több informális teret kreáljanak. Az irodabútorokról és a dizájntermékekről pedig a Steelcase-t is képviselő Blue Business Interior Kft. és a Basic Collection gondoskodott. 

A nyitott irodaterek váltakoznak a közösségi terekkel, a divíziókra osztott munkaállomásokat tárgyalók és egyéni munkavégzésre is alkalmas cellás irodahelyiségek egészítik ki, valamint két konyha szolgálja a kollégák igényeit. A modern trendek alapján megosztott munkaállomások a LonMeIn-nél nem jellemzőek, mindenkinek saját íróasztala van, hiszen az alkalmazottak nem egy laptopon dolgoznak, amelyet simán lehetne ide-oda cipelni, hanem helyhez kötött komoly számítógépes rendszer támogatja a munkájukat. Ezt a speciális munkakörnyezetet ellensúlyozzák a közösségi terek, ahol bőven van hely ötletelni, tapasztalatot cserélni. Egyébként van virtuális ötletdobozuk is, ahová bárki bedobhatja világmegváltó javaslatát: hogyan alakítsák a teret, vagy mi az, amire még szükség volna. 

Az előbb említett legfelső emeleti közösségi térben a sportok szélet tárháza várja a lazítani vágyó munkatársakat, hiszen biliárdozni, csocsózni, flipperezni, dartsozni, Xbox-ozni, dobolni és gitározni is lehet. És ha valakinek mindeközben Heuréka-effektusa van, akkor két biliárdkör között a hatalmas fehér táblára skiccelheti Einstein relativitáselméletének cáfolatát, a tábla méreteinél fogva még a levezetés is odafér. Ebben a közösségi térben egyébként mítingeket is rendeznek, sőt, DJ is megfordult itt már – igazán klassz hely egy klassz bulira. Ha kilépünk a tetőteraszra, akkor pedig fél Pest a lábaink előtt hever, a piros cserepes háztetők Párizs mandzárdtetős hangulatára hajaznak. Sőt, ha jól fordulunk, akkor „elkapjuk” a Szent István Bazilika hatalmas kupoláját, szóval perspektívákból nincs hiány se odabent, se odakint. 


 


 


 


 

 


 


 


 

 


 

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

fotók: irodablog.hu

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink