Menő magyar loft épületek, ahol a kreatív ipar otthonra lel

Iroda 2016-10-06

Folytatjuk mini sorozatunkat, amelyben ma már irodaházként működő loft jellegű ingatlanokat mutatunk be. A többségük valaha gyár volt, de van közöttük régi iskola vagy éppen laktanya is. Az első részt itt olvashatjuk.

Dorottya udvar

A Dorottya Udvar azon kevés fővárosi ipari ingatlanok egyike, amelyben újjávarázsolták a belső tereket, miközben a homlokzati elemeket korhű módon felújították. A Budaörsi út mentén a Bocskai úton található épületegyüttes eredetileg a Monarchia katonai egyenruha raktárának épült 1914 és 1918 között. Később volt itt Titánia cipőgyár, textilüzem, Caola-raktár meg diszkó, míg végül Grant Boyd-Gibbins angol befektető irodatereket képzelt a belső terekbe. 2002-ben nyerte el a mai formáját, amely többek között hatalmas alapterületével, nagy belmagasságával és óriási ablakaival válik különlegessé az irodaházak között. Emblematikus jellegzetessége az ég felé magasodó kémény, körötte pedig egy csodálatos park található, amely megállná a helyét a legjobb angol kastélyparkok világában is. Nyugágyak, pázsit, medencék, hidacska, fűszerkert és gyönyörű flóra várja a dolgozókat, akik itt aztán tényleg relaxálhatnak egy-egy stresszes tárgyalás vagy húzós projekt után.

Officium Irodaház

Az Akadémia Parkban található az Officium Irodaház, amely a régi és az új építészet izgalmas mixét kínálja a használóknak. A Pasarét központjában található ingatlanegyüttes az Osztrák-Magyar Monarchia idején katonaiskolaként működött, és bár a közelmúltja meglehetősen viharosra sikeredett, ne felejtsük el, hogy egy gyönyörű 12,6 hektáros, részben ősfás parkban található. A Market Zrt. által kivitelezett Officium irodaház 2011-ben az építészeti Oscarnak nevezett International Property Awards-on díjakat nyert, így a klasszicista épület fogadótere Európa legjobb belsőépítészeti megoldása lett, mindemellett további két kategóriában (fejlesztői koncepció, építészet) is elismerést szerzett. A magas minőség a múlt és a jelen nagyszerű ötvözetében jelenik meg, így a klasszicista boltívek, oszlopfejek és stukkók mellett érdemes megemlíteni a kézi munkával készített Zsolnay pult- és falburkolatokat, amelyek a fogadóterek ékkövei.

Leier City Center

A Győr központjában elhelyezkedő egykori Frigyes Laktanya területe Leier City Center néven született újjá. A közel háromhektáros területet 2005-ben vásárolta meg a Leier cégcsoport, és fogott hozzá a műemlék épületek felújításához. A vegyes funkciójú beruházás részeként „A" kategóriás irodák, exkluzív lakások, üzlethelyiségek, vendéglátó- és szolgáltató egységek, belső díszpark, valamint mélygarázs épült. Többek között felújították a buszpályaudvar melletti legénységi „A" épületet, amely 2009 őszétől 5600 m2-es irodaházként funkcionál. Az épületet egy csodálatos díszpark veszi körbe, amely igazán impozáns látvány. Az ingatlanegyüttesben egyébként más kisebb irodaépületek is üzemelnek, így az egykori fogda 2010-ra irodaházként született újjá. A 2012 nyarán átadott vegyes funkciójú, egykori legénységi „B" épület Baross út felé eső szárnyában és középső traktusában szintén 3600 m2-nyi irodaterület található, míg a másik szárnyában exkluzív bérlakásokat alakítottak ki.

Lion Office Center

Debrecenben a Vágóhíd utcai Lion Office Center, más néven Dohánygyári Irodapark a város belső körgyűrűjének keleti határán található. A 6,5 hektáros irodapark területét a DILK Kft. még 2005-ben vásárolta meg, ahol korábban a dohánygyár üzemelt, és a meglévő épületek alapterülete elérte a 33 ezer m2-t. 6 milliárd forintot fordítottak az egykori dohánygyári iparterület megújítására. Az irodapark jó néhány irodaházából több már az 1880-as években épült, van, amelyik az 1960-as években került átadásra. Sőt, új irodaházat is építettek az elmúlt időszakban: az innovációs központ mintegy 7300 m2-nyi bérelhető területtel rendelkezik, amelyet 2014-ben adtak át. Most meglehetősen izgalmas és eklektikus képet mutat az ingatlanegyüttes, amely egy kampusz képét formálja a parkosított környezetben.

Buda Loft

Nemrég befejeződtek a munkálatok, így a Buda Loft Offices is készen áll a bérlők fogadására a Lajos utcában. Vagyis hosszú idő után ismét egy loft gyöngyszemmel gazdagodik a budapesti kereskedelmi ingatlanpiac. A megújított épület korábban a Goldberger textilgyárnak adott otthont, ahol a mostani megújulás után az irodák 4 szintet foglalnak el. Az irodák az indusztriális hangulat és a hat méteres belmagasság miatt különösen alkalmasak reklám, média és kreatív IT cégek számára, ahogyan az Nyugaton is divatos. Elég csak körülnézni Amszterdamban, Rotterdamban, Koppenhágában, New Yorkban vagy éppen Liverpoolban.

GTC White House

Szerencsére a fellendülő ingatlanfejlesztési piacon is akad néhány loft beruházás. A Váci úton GTC White House néven egy 22 ezer m2-es irodaház építését kezdték meg a nyáron, jövőre át is adják az ingatlant. A projekt különlegessége, hogy a csaknem százéves Felvonógyár loftos épületét egyesítik egy ultramodern irodaházzal Tima Zoltán tervei alapján. A fejlesztés során a régit és az újat ötvözik, hiszen a hajdani gyár a teljes belső átalakítás után mintegy 2.000 m2-en kínál majd egyedi loft irodákat, a köré épülő, új irodaegyüttes pedig mindezt további 20 ezer négyzetméternyi területtel bővíti. A régi és az új épületek között egy fedett lobbi térben lesz majd a recepció, illetve innen indul egy látványos passzázs, amely a Váci utat és az Angyalföldi utat is összeköti a komplexumon keresztül.

Balance Loft

A CPI Hungary a Váci úti irodafolyosón elhelyezkedő Balance Office Parkban található régi gyárépületet alakítja át exkluzív, loft típusú irodaházzá. A különleges fejlesztés a tervek szerint 2017 novemberére fejeződik be. Az épületnek 6500 négyzetméternyi bérelhető területe lesz, amely hatékonyan, rugalmasan alakítható, 350 és 5000 négyzetméter közötti irodaterületek állnak a leendő bérlők rendelkezésére, igényektől függően. A Balance Loft szerkezetileg, műszakilag és esztétikailag is speciális megoldásokat kínál. Emberközpontú munkakörnyezetet biztosít a 3000 négyzetméter parkosított udvar is, ahol kültéri tárgyalók mellett pihenőpadok, sportolási lehetőségek, az épületegyüttesen belül pedig étterem, kávézó és üzlet szolgálja az itt dolgozók kényelmét.

Az első részt itt találjuk.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink