Mire számíthatunk 2017-ben? Megkérdeztük az ingatlanszakma krémjét

Iroda 2017-01-09

Már 2016 is elég jól sikerült az ingatlanpiacon a korábbi évekhez képest. De vajon mit várhatunk az idei esztendőtől, ezt kérdeztük az ingatlanpiac prominens szereplőitől. Úgy tűnik, hogy az építőipar lehet az ágazat Achilles-ina, a fellendülés az árak emelkedését hozhatja.

Futó Gábor, a Futureal-csoport alapítója

„Az idei évben továbbra erősödhet az ingatlanpiaci kereslet, azonban az építőiparban fellépő munkaerőhiány miatt az építési költségek drasztikus növekedésnek indultak. A fejlesztőket komoly negatív meglepetés fogja érni, sok projekt profitabilitása messze el fog maradni a tervezettől. E meglepetés hatására a túlhevült telekárak jelentős csökkenése várható. A kapacitáshiány a kisebb fejlesztők projektjeinek csúszását fogja eredményezni. A Cordia kutatásának adatai szerint a 2016-ban indult fejlesztések több mint felében, azaz mintegy 4000 lakás esetében még nem kezdték meg az építkezést. Az irodapiacon várhatóan alacsony üresedés mellett továbbra is nagy lesz mind a bérlői, mind a befektetői kereslet. A kivitelezési költségek emelkedését némileg kompenzálja az intézményi befektetők hozamelvárásának csökkenése, de a bérleti díjak emelkedése elkerülhetetlen.”

Baross Pál FRICS, a Közép-európai Egyetem fejlesztési igazgatója, a HuGBC elnöke

„Erős fejfájás. A már elindított fejlesztések nem azon az áron és nem a tervezett átadási határidőre fognak megvalósulni. 2017-ben az építőipari kapacitás hiánya jelenti majd az új fejlesztések indításának és a meglévők befejezésének legnagyobb kihívását. Az elmúlt három évben “konszolidált” fővállalkozói struktúra olyan ármeghatározó pozícióba került, amivel húsz-harminc százalékos felárat próbál érvényesíteni az új megrendeléseknél. Az elvándorlás következtében az építőipari munkaerőhiány tovább súlyosbítja az alvállalkozói szinten is a kapacitás problémát. A 2016-ban elindult ingatlanpiaci konjunktúra további kivitelezési árinflációt fog gerjeszteni, amit viszont nehéz lesz lekövetni a keresleti oldalon. Az elmúlt évek pangása után az ingatlanfejlesztői szektor nincs hozzászokva az árinfláció kezeléséhez.” 

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója

„Az ingatlanpiacon folytatódik az élénk mozgás, sok beruházás indul. Hosszabb építési idővel, magasabb építési költséggel, és ennek következtében magasabb bérleti díjakkal kell számolnunk. A lakásfejlesztések tempója véleményem szerint elmarad a várttól az építőipari kapacitások elégtelensége és a magasabb építési költségek miatt. Sok értékesítést várok, és a befolyt bevételek visszaforgatását a piacra.”

Kovács Attila MRICS és Czár Balázs, a Horizon Development ügyvezető partnerei

„Reményeink szerint a 2017-es évben is folytatódnak a 2016-ra jellemző, rendkívül lendületes, előremutató tendenciák az ingatlanpiacon. A Horizon Development a megnövekedett bérlői és vásárlói igényekre – legyen szó kereskedelmi vagy lakóingatlanokról – a megszokott kimagasló minőségű, kiváló műszaki tartalmú fejlesztésekkel kíván választ adni. Folyamatban lévő fejlesztéseink a Váci úti irodafolyosón épülő Promenade Gardens irodaház és a belváros szívében hamarosan induló Szervita téri projekt, de további piacok és szegmensek feltérképezésében is gondolkodunk az idei év során.”

Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke

„A gazdaságban 2016-ban elindult növekedési folyamatok – elsősorban a gépipar, a gyógyszeripar és a kereskedelem területén áthúzódóan – tovább folytatódnak 2017-ben is. Ezek a növekvő termelő, kereskedő tevékenységek generálják a logisztikai létesítmények fejlesztését is. A fejlesztők bátrabban fejlesztenek spekulatív alapon, mert már 2016-ban is bejött, és a BTS (konkrét igény alapján testre szabottan megvalósuló) beruházások tovább folytatódnak az idén is. Várhatóan lesz  átrendeződés a meglévő kapacitások terén, mert a logisztikai szolgáltatók  igyekeznek korszerűbb és olcsóbb ingatlanban folytatni a tevékenységüket (pl. BILK bérlőcsere).”

Tóth Mariann, a HB Reavis magyarországi bérbeadási igazgatója

„A megnövekedett bérlői igényeknek megfelelően számos új fejlesztés kerül piacra, melynek csúcsa 2018-2019-re várható, mikor közel 350.000 m2-nyi új irodaterület átadására számítunk. Az újonnan induló fejlesztések miatt ugyanakkor komoly verseny is várható a piaci szereplők között. Egyre inkább felértékelődnek az irodaházak közötti különbségek: a legfontosabb döntési kritériumok, azaz a kiváló megközelíthetőség és a költséghatékonyság mellett az innovatív fejlesztői megoldások, a rugalmas irodaterek, az emberközpontú környezet vagy a „well-being élményt” szem előtt tartó házak kerülnek előtérbe a bérlők körében, amelyek már messze túlmutatnak a „hagyományos” iroda koncepción. A legújabb – a Váci úti irodafolyosó szívében elhelyezkedő – Agora Budapest projektünk ezen trendekkel összhangban kíván megoldást nyújtani a vállalatok számára, nagy hangsúlyt fektetve az  emberközpontúságra. A projekt részeként zöld közösségi tereket és kényelmi szolgáltatásokat alakítunk ki, amelyek elősegítik a munka és a mindennapi élet közti egyensúly megteremtését. Tervezett újításaink és kulturális programjaink pedig a budapesti közösségi életben is pezsgő színfoltot jelentenek majd.”

A 2. rész itt olvasható.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

 

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink