Mire számíthatunk 2018-ban? Megkérdeztük a hazai ingatlanszakma vezetőit

Iroda 2018-01-08

A realista.hu – az iroda.hu csoport tagjaként – szokásához híven az idei év elején is megkérdezte a hazai ingatlanpiac vezető szakembereit, hogy mire számítanak 2018-ban. 2017 kiemelkedő esztendőnek bizonyult a hazai ingatlanpiacon, a befektetők továbbra is megtalálják a számításaikat Magyarországon, a bérlői piac élénk, folyamatosan épülnek az irodaházak, a lakáspiac idén pedig nagyobb fokozatba kapcsolhat. 1. rész

Székely Ádám, az Infogroup ügyvezető igazgatója

2018-ban Európa, azon belül Németország és különösen Közép-Kelet Európa további reálgazdasági erősödése várható. Magyarországon is jelentős reál GDP növekedésre számíthatunk. A vállalati szektorban létszámbővítések és az EU-s források miatti erős beruházási aktivitást várhatunk, ezen felül jelentős béremelkedést is, hiszen továbbra is ez, illetve a munkaerőhiány a cégek fő növekedési korlátja. A lakossági fogyasztás – a bérek emelkedése és az alacsony kamatok következtében – dinamikusan bővül.

Az iroda- és raktárpiacon a bérleti díjak további lassú, de folyamatos emelkedésére számíthatunk, míg a kiskereskedelmi piacon dinamikusabb díjemelkedés várható. A közép- és hosszú távú euró kamatok lassan emelkednek, de továbbra is nagyon alacsony szinten maradnak, a forint kamatok a jelenlegi szinteken maradnak, ami tovább támogatja a beruházásokat. A beruházások finanszírozási kondíciói – a beruházók szempontjából – tovább javulnak. A kivitelezési költségek tovább emelkednek, ami mérsékli a kereskedelmi ingatlanok kínálatát a bizonytalanabb hosszú távú kilátások miatt. További hozamcsökkenést várhatunk a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon, a hazai hozamok a cseh és lengyel hozamokhoz konvergálnak.

Árendás Gergely, a Property Market ügyvezetője

A magyar ingatlanpiac fundamentumai továbbra is nagyon erősek. A reálgazdaságban erőteljes növekedés és kiemelkedő bérdinamika van jelen, mindez egy alacsony kamatkörnyezettel párosulva továbbra is kedvező lehetőséget jelent új beruházások indításához. Mindezen túl az idén több új, az ingatlanpiacot érintő szabály lépett életbe, tovább erősítve az ilyen célú vásárlásokat. Például az ingatlankiadásból származó és 1 millió forintot meghaladó jövedelem után idén már nem kell a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni, illetve a lakáseladók és -vevők számára is könnyítést jelenthet az a módosítás, amely szerint az eddigi 1 helyett 3 évük lesz a vásárlóknak arra, hogy eladott lakásuk forgalmi értékével csökkentsék az új ingatlan megszerzéséhez kötődő illetékalapot. A jelenlegi 5%-os kedvezményes ÁFA hatályának meghosszabbításáról szóló bármilyen irányú kormányzati döntés is érzékelhető hatással lesz az ingatlanpiacra 2018-ban. Várakozásaink szerint az irodapiacon most induló fejlesztéseknél az elvárt bérleti díjak emelkedésnek fognak indulni az idei évben, részben reagálva a kivitelezési költségek jelentős növekedésére.

Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója

A fejlesztők által meghirdetett projektátadási határidők alapján – a 2017-re várható több mint 3000 lakás után - 2018-ban akár 10 000 új otthon is megkaphatja a használatba vételi engedélyt Budapesten.  A kiadott új építési engedélyek száma – azaz a jövőben felépítendő új otthonok kínálata – már 2018 második felében csökkenésbe válthat, ha a kormány nem hosszabbítja meg vagy teszi véglegessé az új építésű lakóingatlanok 5 százalékos áfáját. E várható csökkenés oka, hogy az akkor elinduló projekteket már nem lehet majd befejezni 2019 előtt, márpedig a jelenleg ismert tervek szerint 2020-tól újra a 27 százalékos áfakulcs lesz majd érvényben az új lakások esetében. Mindemellett arra számítunk, hogy a vevői kereslet és ennek köszönhetően az építőipari megrendelések növekedése kitart, ám ezzel a kivitelezői kapacitások továbbra sem tudnak lépést tartani. Ez a kapacitásszűke egyfelől korlátozza az egész építőipar növekedési lehetőségeit, másfelől pedig – a kereslet-kínálat szabályainak megfelelően – azt eredményezi, hogy a kivitelezési árak, azon belül is főleg a munkadíjak emelkedése szintén folytatódik.

Sellyey Tamás, a DVM group értékesítési igazgatója

Idén az eddig tapasztalt fejlesztési és hasznosítási lendület további növekedésére számítunk. A korábbi évekhez képest jelentős mennyiségű új fejlesztésű irodaterület kerül a piacra, ez a bérleti díjakra és az üresedési rátára is hatással lesz. A lakáspiacon is folytatódik az újépítésű lakások kínálatának bővülése, ennek ellenére – csökkenő mértékben – további áremelkedésre számítunk. Az alacsony kamatkörnyezet tovább kedvez majd az ingatlanpiaci befektetési érdeklődésnek.  Az építőipar nyersanyag- és munkaerőhiánnyal kapcsolatos kihívásai tovább nőnek, de tudatos középtávú kapacitástervezéssel ezek a nehézségek megelőzhetők.

Marcin Łapiński, a Skanska magyarországi és romániai ügyvezető igazgatója

A 2017-es év rendkívül sikeres volt a Skanska Magyarország számára, aktívan növeltük tevékenységünket mind a bérbeadás, mind a földvásárlás tekintetében a piacon. A jelenleg fejlesztés alatt álló Mill Park projektünk telítettsége meghaladta a 75%-ot. A Nordic Light Trio tervét is elkészítettük (ami a jól ismert és sikeres Nordic Light iroda komplexum harmadik fázisa). 2018-ban a projektjeink kapcsán csúcsminőségű innovatív megoldások megvalósítására, valamint bérlőink jóllétére összpontosítunk. Fejlesztéseink tekintetében, befejezésre kerül a Mill Park, valamint megkezdődnek a Nordic Light Trio építési munkálatai. Továbbra is folytatjuk a jövőbeli projektek tervezését és engedélyeztetését a rendelkezésünkre álló földterületeken. Hivatalosan tájékoztatni fogjuk a piacot a Skanska Magyarország új, indulásra kész fejlesztéseiről. Összefoglalva, folytatjuk a munkánkat a fenntartható, jövőbiztos munkahelyek megteremtését célzó úton!

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója

Az elmúlt évek nehézségei után az építőipar 2017-ben kiugróan jól teljesített, az iparág 2016-os termelési volumenéhez képest folyamatos növekedés volt megfigyelhető, melyben a lakó- és irodafejlesztéseknek is komoly szerepe van. Komoly értéknek tartom azt, hogy 2017-ben a piac szereplői összefogtak és közösen dolgoztak a szektor nehézségeinek a megoldásán. Remélem, ez az együttműködés idén még szorosabbá válik majd, mert meglátásom szerint az ágazati dilemmák feloldásának ez lehet a fő motorja, így a Market Csoport biztosan ezt támogatja majd. Generálkivitelezői szemmel azt mondhatom, 2018 nem hoz majd nagy meglepetéseket: az építőipar erősödni fog, bár a kapacitási nehézségek az ingatlanpiac területén is komoly problémát jelenthetnek.

Jan Hübner, a HB Reavis Magyarország ügyvezetője

A közép-kelet-európai régió többi országához hasonlóan a magyar ingatlanpiac és az itt jelen lévő ingatlanfejlesztők nagyon aktívak. A trendeket követve ma már mindenki jobban odafigyel a hozzáadott értékre: azt látjuk, hogy egyre inkább előtérbe kerülnek az ingatlanfejlesztői szolgáltatások. Nálunk ilyen lesz a folyamatban lévő Agora Budapest projektünk részeként jövőre megnyíló HubHub co-working iroda, illetve a munkatársak igényeire épülő, produktivitás-fókuszú munkahelyeket tervező Origameo.

A munkaerő-toborzásban és -megtartásban az iroda elhelyezkedése és belső kialakítása kulcsfontosságúvá vált. A nemzetközi trendekkel összhangban szerencsére a hazai irodapiacon is kezd fókuszba kerülni a közérzet és az egészség, ennek mentén pedig a fenntartható és innovatív megoldások. A HB Reavis-nál fontosnak tartjuk, hogy olyan irodaházakat építsünk, amelyek nemcsak az ott dolgozókat, de a környéken élőket is hosszú távon szolgálják ki: élményt adunk. Az Agora Budapestet már a fenntarthatóságot és az innovációt szem előtt tartó WELL Gold és BREEAM Outstanding minősítésre terveztük, és a 15 teniszpályának megfelelő területű zöldfelület mellett hasznos közösségi terekkel is színesítjük.

A 2. rész itt olvasható.

 

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink