Padlót fogtak az albérletárak

Lakás 2021-02-26

Januárban megtorpant a lakbérek öt hónapja tartó csökkenése: országosan stagnáltak, de a fővárosban is mindössze 0,3%-kal mérséklődtek egy hónap alatt. Az egy évvel korábbi csúcshoz képest jelentős mértékű az árcsökkenés, a pesti belső kerületekben elérte a 20%-ot. Budapest egészében a kiadó lakások kínálata számottevően meghaladta a decemberit, amelyben a hirdetői csoportok közül erősödött az ingatlanközvetítők dominanciája.

Jelentős a főváros túlsúlya a kiadó lakások kínálatában

A figyelembe vett hirdetések kétharmada budapesti, több mint egyötöde megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott 2021 januárjában. A kiadásra meghirdetett lakások nagysága Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 m2 volt a megfigyelt időszakban. A kisebb településeken általában nagyobbak voltak a kiadó lakások, átlagos alapterületük elérte a 63 m2-t. A legnagyobb alapterületű albérleteket Pest megyében hirdették, ezek átlagosan 70 négyzetméteresek voltak.

A fővárosi dominancia miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94%-a) többlakásos épületek lakásaira vonatkozott, a fennmaradó 5,6% esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,9%-a volt utóbbi. Feltehetően az évkezdettel összefüggésben a fővárosban számottevően emelkedett a kiadó lakások kínálata decemberhez képest. Az előző hónaphoz mérten jelentősen nőtt az ingatlanközvetítői hirdetések aránya, magánszemélyektől a hirdetések 36%-a származott.

Stagnáltak az albérletárak az év első hónapjában

A nyár eleji ingadozás után augusztustól az év végéig folyamatosan mérséklődtek a lakbérek. 2021 januárjában azonban megtorpant a csökkenő tendencia: országosan mindössze 0,1%-kal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A januári kínálati lakbérszint a tavaly áprilisi mélypontnál 3,1%-kal alacsonyabb volt. Ugyanakkor a fővárosban az előző havitól 0,3, az áprilisitól 3,8%-kal maradtak el a lakbérek. 2021 januárjában az aggregált országos lakbérindex a 2015. évi bázisidőszak 127%-át érte el; ez 13%-kal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál. Budapesten ezzel egy időben a 2015. évi bázisindex 120%-ot tett ki, amely 16%-kal kisebb volt a 2020. januárinál.

Januárban enyhén csökkentek az árak Budapest egészében, azonban a különböző kerületcsoportokban eltérő irányban mozogtak. A budai hegyvidéki kerületekben az előző hónaphoz képest gyakorlatilag stagnáltak (0,1%), míg a budai egyéb kerületekben 0,5%-kal nőttek a lakbérek. Ugyanakkor a főváros pesti oldalán a belső kerületekben 1,1%-kal mérséklődtek, az átmeneti kerületekben azonban nem változtak az árak. A pesti külső kerületekben az előző havi stagnálást 1,5%-os csökkenés követte. Az áprilisitól leginkább a pesti külső kerületekben (–8,5%), míg az egy évvel korábbitól a pesti belső kerületekben (–20%) maradtak el a lakbérek. Az utóbbi kerületcsoportban 2020 júliusától folyamatosan csökkennek az árak.

Partnereink