Pest varázslatos irodavilága: paloták, ikonok és egy vadonatúj városnegyed

Iroda 2017-05-04

Budapest irodapiacát az ingatlan tanácsadók 8 alpiacra osztják. A realista.hu folytatva sorozatát most Pest központi területeit mutatja be. Meglehetősen sokszínű piacról beszélünk, hiszen a 6-7-8-9. kerület jelentős részét magában foglalja. Paloták, modern irodaházak és egy egész városnegyed, ahol a múlt és a jelen értékei találkoznak.

Pest központi alpiaca meglehetősen nagy területet foglal magában, hiszen ide tartoznak a belső kerületek ( 6-7-8-9.), kivéve Ferencváros külső övezetei. A Hungária körgyűrűtől a Városliget, míg a Belvárostól a Rákóczi út és a Bajcsy-Zsilinszky út választja el, az alpiac egészen a Nagykörút dél-pesti szakaszáig terjed, hiszen azon túl már a Soroksári út található, amely egy külön lokáció.

A hatalmas terület alapvetően sűrű beépítésű lakóövezeteket foglal magában nagyobb utakkal, amelyek csomópontjaiban elszórva találhatók irodaházak, illetve egy-egy régi, patinás épületet alakítottak át irodafunkció céljára. Nagyobb barnaövezetek a belső elhelyezkedés miatt nincsenek, ellenben Magyarország és a régió egyik legnagyobb városnegyed-fejlesztése, a Corvin Sétány is itt található hatalmas irodaállománnyal. Most az alpiac néhány jellemző épülettípusát mutatjuk be a teljesség igénye nélkül.

Andrássy úti paloták

A zegzugos utcácskákban sokat mesélhetnének azok a paloták, amelyeknek meglehetősen mostoha sorsot szánt a történelem. Ezek a századfordulós épületek vagy nagy múltú vállalatok reprezentatív központjai vagy híres családok fővárosi rezidenciái voltak, majd a Kádár-rendszer pangó évtizedei után lassan megtalálták helyüket a kereskedelmi ingatlanpiacon. Kezdjük az Andrássy úttal, amely az alpiac leghíresebb és legszebb közterülete, nem véletlenül a világörökség része. Na itt aztán számtalan csodapalota található, az építészet igazi aranybányája.

Itt van mindjárt a régi rendszerben Divatcsarnok néven emlegetett bevásárlóközpont, amely később az Orco tevékenysége nyomán visszanyerte eredeti pompáját és a nevét is, hiszen ismét ez lett a Párisi Nagyáruház. A szecessziós-neoreneszánsz épület anno nem csak a divat szentélye volt, hanem – mint az első hazai vasbeton-épületek egyike – művészettörténeti jelentősége is kiemelkedő. Az irodaházként funkcionáló épület felső szintjein rendezkedett be hazánk egyik vezető világhírű startup cége, a Ustream is.

A nyüzsgő városnegyedet kedvelik a nagymenő startupok, mert egy-két saroknyira található az Andrassy Palace is, ahol a LogMeIn alakította ki hazai fejlesztő központját. Roppant érdekes épületről van szó, hiszen Erick von Egeraat tervei alapján egy kétarcú irodaház jött létre: míg az Andrássy út felől megőrizte historikus karakterét, addig a Paulay Ede utca felőli modern homlokzata szinte „kidől” az utcára.

Ne hagyjuk ki az Andrássy 66 irodaházat sem, amelyet a Wing varázsolt újjá. A neoklasszikus stílusban épült műemlékpalota belső terei a minimalizmus zászlaját emelték a magasba, az egyik iroda egyenesen a romkocsmák világát idézi meg. Ugorjunk kissé arrébb, ahol a neoklasszicista Andrássy 100 hajdan miniszterelnöki rezidenciaként szolgálta az országot, ma pedig irodaépületként funkcionál, miután 1999-ben újabb szárnnyal bővítettek.

A Nagykörút mentén

De nézzünk körül a Nagykörúton is, ahol a Mark Center kevésbé ismert irodaház, noha egy gyönyörű műemlék épületről van szó a Nyugati tér közelében. Az eklektikus épület 1885-ben készült el, ma már az olasz reneszánsz hangulatú homlokzatához nagyszerűen illeszkedik az üvegtetővel fedett látványos átrium. Az épület jelenlegi állapotát 2000-ben nyerte el, amikor a teljes felújításnak köszönhetően új profillal, megújult külsővel irodaházzá formálták.

A Blaha Lujza téren álló EMKE irodaház a rendszerváltás után kialakuló hazai irodapiac egyik első képviselője volt. Az idő vasfoga itt is nyomot hagyott, ezért 1-2 éve teljes átalakításon ment keresztül, ma pedig egy áramvonalas, modern épületről beszélhetünk Budapest egyik legfontosabb csomópontjában. A közös területek újjászülettek, a világos és elegáns lobby önmagáért beszél. Szinte átellenben a tér túloldalán található az Europeum, amely egy multifunkcionális komplexum, az irodaterek mellett bevásárlóközpont és hotel is található. A helyén állt 1949-2005 között a Sajtópalota épülete.

A pesti Broadway

A Pódium Irodaház a Nagymező utcában, a magyar Broadway területén épült 1993-ban, de 2014-ben kezdődött átfogó felújítás során teljesen új identitást kapott, a modern épületgépészeti technológia mellett a homlokzat is felújításra került, a recepciót átalakították, kibővítették a teraszokat. A lokáció pedig verhetetlen, hiszen a belváros szívében található.

Ha már a startupokat szóba hoztuk, akkor ne hagyjuk ki a Prezit sem, amely szintén a Nagymező utcában találta meg hazai központját, mégpedig a Merkúr Palota nagy részét vette birtokba. Többek között a Régi Kapcsolóterem is a használatukban van, amely úgy néz ki, mint egy hatalmas bálterem. A régi istállók helyét ma a fogadó tér foglalja el, vagyis az épület valóban csodálatos metamorfózison ment keresztül.

Emblematikus utcák, terek

A Rákóczi út az alpiac egyik legnagyobb utcája, ahol elszórva helyezkednek el az irodaházak. A Ferenciek tere mellett a legendás Úttörő Áruház helyén épült meg a First Site irodaház, amelyhez egy hotel is csatlakozik. Majd az Astorián található az East-West Business Center is, amely a belvárosi alpiac határán helyezkedik el, így mindkét alpiac bemutatásakor számításba jöhet. Ugye ezt az épületet tekintjük az első modern irodaháznak Budapesten, hiszen 1991-ben épült a Skanska fejlesztésében. Látványos homlokzatán a bokréta a látványlift, nemrég felújították a kor színvonalának megfelelően. A Blahánál már szóltunk az Europeumról, míg a Nagykörúton túl található az R70 Üzleti Központ.

Az alpiac keleti határán a Dózsa György úton is találkozhatunk ismert irodaházakkal a Városligettel szemben. Mindjárt itt van a már emlegetett Erick von Egeraat ING-Deloitte-székháza (Park Atrium) , amely igazi ikonikus épület, de ne feledkezzünk meg a szomszédságában a Liget Centerről sem, amely szintén a holland építész közreműködésével újult meg 2000-ben. A műemléki védettséget élvező épület eredetileg 1949-50 között épült.

A Kálvin tér Budapest egyik legizgalmasabb tere, hiszen a modern és századfordulós építészet érdekes és meglepő kontrasztja érvényesül. Itt üzemel a Kálvin Square irodaház, amelynek belső arculatát néhány ötletes és hatékony átalakítással felfrissítettek az elmúlt időszakban.

A Wesselényi utcában is találkozhatunk irodaházakkal. A Central Udvar és a Greenpoint 7 irodaház a bulinegyed vonzáskörzetében helyezkedik el, nyüzsgő belvárosi környezetben, ahol a szolgáltatások széles köre várja a bérlőket. A Greenpoint 7-ben a tulajdonos Immofinanz nemrég vezette be a Myhive irodakoncepciót, amely exkluzív és komfortos közös területek kínál, így az irodisták szinte otthon érezhetik magukat.

Corvin sétány

Ferencvárosban a Corvin negyedet senkinek sem kell bemutatni, a rendszerváltás utáni időszakban Közép-Európa legnagyobb városnegyed-rehabilitációs programjáról van szó, amelyet a Futureal irányít immár egy évtized óta. A negyed magva a Corvin Sétány, amelyre felfűzve találhatók a lakóépületek, az irodaházak, az üzletek és a Corvin bevásárlóközpont a Corvin Mozi szomszédságában. Mintegy 100 ezer m2-nyi irodaállománnyal számolhatunk, a fejlesztések a finisükbe érkeztek, hiszen a negyed keleti lezáró tömbjei épülnek. Átadták nemrég a Nokia Skypark irodaházat, illetve a szomszédságában épül az utolsó ingatlanegyüttes mintegy 27 ezer m2-nyi területet kínálva Corvin 5 néven, amelynek első fázisát a tervek szerint 2018-ban adják át.

A sorozat részei:

1. Így lett a Váci út a gépgyártás bölcsőjéből irodaparadicsom

2. Ikonikus irodaházak Budapest szívében. Menő irodák a pesti belvárosban

3. Világhírű gyárak romjain épül a budai irodanegyed

4. Pest varázslatos irodavilága: paloták, ikonok és egy vadonatúj városnegyed

5. Körülnéztünk Észak-Buda irodapiacán. Duna-part, hegyvidék, villanegyed

6. Körülnéztünk a Soroksári út és a Hungária Körgyűrű irodapiacán

 

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink