Rá sem ismerünk az irodabútorokra! – 10 forradalmi változás az irodapiacon

Iroda 2019-10-11

Hatalmas átalakuláson ment keresztül az iroda az elmúlt évtizedben, az új munkakultúrák és új generációk kikövetelték maguknak az új irodabútorokat is. Az ergonomikus székek és asztalok mellett a közösségi terek mobíliái kerültek előtérbe. A sorozatunk kilencedik részében a bútorokról értekezünk röviden.

Az ergonómia térhódítása elhozta az irodaszékek evolúcióját, amely a dolgozói jóllét, a wellbeing trendjével együtt egyre nagyobb szerepet kap, de érdemes általában is jellemezni az irodabútorok metamorfózisát. Az irodabútorok természetesen nem önmagukban létező fizikai tárgyak, eszközök, hanem a munkafilozófia, a vállalati kultúra és a legújabb HR-irányzatok összességének fizikai megtestesülései a munkahelyeken.

Napjainkban a modern irodák kialakításánál és berendezésénél a kényelem, a design és az ergonómia a kulcsszavak. Számtalan stílus, szín és forma határozhatja meg az irodabútorok világát, árkategória szerint is a luxustól a tömegtermékekig széles a választék. Az irodák nagy részében vendégeket is fogadnak, ezért egyre több cégnek lett fontos a bútorok formavilága és designja, hiszen ezek tükrözik vissza a cég stílusát, arculatát.

Először azonban az irodák fejlődését érdemes röviden áttekinteni. A Herman Miller által kitalált cubicle vagyis irodafülkés munkatér az ezredforduló idejére már jócskán elvesztette népszerűségét, ma pedig egyértelműen az akadályok, falak, elválasztó rendszerek lebontásán munkálkodik a korszellem, a fluiditás a bűvös kifejezés. Illetve olyan multifunkcionális térszerkezetek kerültek előtérbe, amelyek könnyen konfigurálhatók, többféle tevékenységre is alkalmasak.

Az egyterű irodák térhódításával együtt az egészséges munkakörnyezet is hangsúlyos szerepet kapott, amely az állítható magasságú asztalokban és az ultramodern, 3D-ben mozgó és satöbbi előnyökkel felvértezett irodaszékekben érhető tetten, hiszen általában napi 6-10 órát töltünk ülő pozícióban,

Ma az egyedi formavilággal megáldott közösségi terek uralják az igényes munkahelyek világát, amelyekhez olyan fogalmak társulnak, mint a munkáltatói márkaépítés, a közösségi szemlélet, az együttműködés, a kommunikáció, az információszerzés, a brainstorming. A társalgók, a tárgyalók, a relaxációs szobák, a többfunkciós terek lehetnek étkezők-informális meeting helyek, lehetnek agórák-társalgók-rendezvényhelyszínek, amelyek bútoraikkal integrálják az adott munkaszervezetet, vagy szebben fogalmazva munkaközösséget.

A funkcionalitás egyesül az esztétikummal, hiszen például egy félig nyitott tárgyalókuckó akusztikailag rendben van, miközben szín- és formavilága egyedi bútorként jelenik meg a térben. De a telefonfülkék sem a régi idők telefonfülkéi, amelyek zárványként álldogáltak az utca forgatagában, hanem kényelmes ülőmobiliákkal felszerelt kis relaxációs terek, amelyek üvegfelületei a nagy terekkel egyesítik a kis nyugalom szigeteit.

Nagyon fontos természetesen a tervezők és fit-out szakértők munkája, hogy a számtalan formában, színben és funkcióban rendelkezésre álló irodai és közösségi bútorokat egységes szemlélet mentén igazán karakteres stílusban, a vállalati márkával összhangban, tudatos térszerkezetben egyesítsék, miközben a szépség oltárán nem veszhet el a funkcionalitás és a hatékonyság, de ugyanígy fordítva egy abszolút racionális tér az esztétikumtól függetlenül nem lehet vonzó az újabb generációk számára.

Fotók: Az Év Irodája - Dentsu Aegis-iroda

A sorozatunk többi része elérhető a cím alatt szereplő "10 forradalmi változás az irodapiacon" címkére (tagre) kattintással.

Partnereink