Strapabíró a magyar építőipar

Kereskedelmi 2020-05-12

Körülbelül 3-5 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye május 10-ig az előző év hasonló időszakával összehasonlítva. Ugyanakkor ez jó adatnak számít például az Európai Unió átlagával összehasonlítva, amely 15-20 százalékos teljesítménycsökkenést jelez - mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke az M1 aktuális csatornán.

Az elnök elmondta: a kedvezőbb adatok annak is köszönhetőek, hogy tavaly nagy értékű szerződéseket kötöttek a szektorban, és annak is, hogy minden szükséges járványügyi intézkedést bevezettek és be is tartottak a munkáltatók.

Becsléseik szerint május 10-én körülbelül 18 százalékkal kevesebb volt a megrendelés az ágazatban, mint egy évvel ezelőtt. Ezen belül a mélyépítések rosszabb helyzetben vannak, ezek 25 százalékkal maradnak el a tavalyi adatoktól.

Koji László felhívta a figyelmet, egyre többen vállalnak itthon munkát azok közül, akik a járvány miatt hazatértek Nyugat-Európából. A cégek igyekeznek ajánlatot tenni ezeknek a dolgozóknak, hiszen ők a saját szakterületükön a legjobbaknak számítanak a tapasztalataik miatt.

Kiemelte: fontos, hogy a kormányzat most több intézkedésével is ösztönzi a beruházásokat, hiszen ez jelent valódi segítséget az ágazatnak. Közvetlen segítséget jelent ugyanakkor az adókedvezmény is.

Fotó: shutterstock.com

Partnereink