Továbbra sincs gond a hazai létesítménygazdálkodási szektorban

Iroda 2020-06-25

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) három hónapja már a pandémia hatásait is nyomon követi. A legújabb májusi koronavírus index stagnálása arra enged következtetni, hogy az FM-ipart nem sújtja mélyebb recesszió, sőt, lassan minden visszatérhet a régi kerékvágásba több-kevesebb kiigazításokkal.

A LEO már három hónapja méri a járvány hatásait a létesítménygazdálkodási piacon, a szektor vállalatai körében végzett elemzés alapján hozzák nyilvánosságra a Létesítménygazdálkodási Vezetői KoronaVírus Indexet (LVKVI).

Alapvetően az 50 pont jelenti a semleges értéket, ehhez képest a vállalatok a járvány berobbanása hónapját, márciust 45,22 ponttal értékelték áprilisban, vagyis jelentős visszaesés következett be. Majd az áprilisi helyzetképet tükröző májusi koronavírus index pozitív meglepetést okozott az ágazatban, amikor az LVKVI 48,78 pont lett, vagyis javuló tendenciát mutatott az érték, nagyobb mértékű visszaesés és veszteség nem érte az FM-szektort.

Most pedig a LEO közzétette a májusi állapotokat jellemző júniusi indexet, amely 48,13 pont lett, vagyis továbbra is az üzemeltetési szektor enyhe visszaesését jelzi. Ellenben ha pozitívan szemléljük az eseményeket, akkor azt láthatjuk, hogy a májushoz képest a júniusi adat stagnálást mutat, vagyis a márciusi pánikidőszak hangulata egyelőre már a múltté.

Sőt, érdemes a már hatodik éve publikált Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulat Index (LVHI) második negyedéves számával is összehasonlítani a koronavírus indexet, amely 41,57 pont lett az első negyedévben, március végén, amikor a pandémia okozta válság megjelent a magyar gazdaságban is.

Egyelőre a koronavírus első hulláma után megkezdődött a konszolidáció, és bár még nem sokat tudunk az esetleges őszi második hullámról, az 50 pont közeli koronavírus érték egyfajta megnyugvást és stabilitást mutat az FM-szektorban.

Újraindult az élet

A stabilitáshoz hozzájárulhat, hogy a kereskedelmi ingatlanokba visszatérnek a bérlők és a látogatók, így a biztonsági és higiéniai intézkedések mellett ismét elindul az élet, ami nyilván hozzájárul az ügyfelek veszteségeinek mérsékléséhez és az üzletmenetek felpörgéséhez.

Bár még a bérlők és tulajdonosok közötti megállapodások kisebb-nagyobb mértékben folyamatosan alakulnak, az épületek egyértelműen ismét rendeltetésszerűen működni kezdenek, a tulajdonosok és/vagy a bérlők plusz szolgáltatásokat rendelnek meg a biztonságos munkatér érdekében, amely pozitívan hat az FM-szolgáltatók teljesítményére is.

A LEO a legújabb koronavírus index adatot így kommentálta: „május már a harmadik "koronavírusos" hónap, amikor az FM szolgáltatók által várt jelentős visszaesést a tényadatok nem igazolják vissza. A bevételekre továbbra is az ügyféloldali többlet védekezés gyakorol jótékony hatást, miközben az opcionális, projektmunkák elmaradása, elhalasztása negatív tényezőként jelentkezik.

A válaszadó 16 cégből két cég esetén figyelhető meg az átlagnál sokkal rosszabb eredmény, nélkülük a számított index 50,17 lenne, amely alapján már nem is beszélnénk visszaesésről. Az elmúlt években az FM szektorra jellemző munkaerőhiány enyhült, a megjelenő minőségi munkaerő akár a szolgáltatási színvonal emelkedéséhez is vezethet.”

Végezetül érdemes megjegyezni, hogy a Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulat Index csúcspontját 2018-ban mérték, amikor az adat meghaladta az 55 pontot.

Partnereink