Trendek ide, vagy oda, szeretjük, ami jó minőségű és egyedi

Kereskedelmi 2014-05-20

Az új évszakkal együtt mi is megújulunk, kívül-belül, ruhatáron innen és túl. Jöhetnek az idei kötelező darabok, a márkás kiegészítők és táskák: még van időnk, hogy megvegyük a kiszemelt kedvenceket.

Az idei trendekből legtöbben a pasztellt választjuk, az üzletek tavaszi-nyári kínálatából legalább 3 új darab - ruha vagy kiegészítő – kerül a gardróbba. Nem mindig elég a divatos szabás, a jó szín és fazon, ha tehetjük, bevásárláskor a jó minőségű, egyedi darabokat választjuk - derül ki az Arena Fashion Index tavaszi, legfrissebb trendfelméréséből.

Mivel frissítjük fel ruhatárunkat a melegebb hónapokra? Mire figyelünk vásárlásnál? Fontos-e a márka? Mi az, amire többet is áldozunk? Az Arena Plaza legújabb, divattal kapcsolatos felmérése sokunkat foglalkoztató kérdések nyomába eredt. Az Arena Fashion Index izgalmas eredményeket hozott: vezető márkák és egyediség kéz a kézben értek célba. A Facebookon elérhető online kérdőívet 1167-en töltötték ki 2014. április 10. és 16. között.

Hódít a pasztell, nyomában a virágminta és a klasszikus fehér ing

Itt a jó idő, de mit vegyünk fel? Az adatok azt mutatják, bevásárlás előtt ötleteket leginkább divatlapokból (24%), online divatoldalakról (22%) merítünk, de befolyásolnak minket a barátoktól, ismerősöktől kapott tippek (16%) és a divatbloggerek tanácsai (15%) is. Trendérzékenyek vagyunk, de nem követjük szolgaian a legújabb irányzatokat: a legtöbben (81%) kiválasztunk néhány új darabot, ami ténylegesen illik is hozzánk. A pasztell az idei tavasz és nyár egyértelmű nyertese: a válaszadók negyede (23%) tervezi, hogy bevásárol a sokféleképpen hordható, finom árnyalatokból. A virágminták (16%), és a klasszikus fehér ing (14%) mellé is sokan letették voksukat, köszönhető ez a vezető divatlapok, online magazinok előrejelzéseinek.

Az iránytű már megvan, de végül mit veszünk tavaszra, nyárra? A válaszadók közel fele (39%) szinte teljes gardróbfrissítéssel kezdi a szezont, minimum 4 új darabot választ az üzletek friss kínálatából. A legtöbben (58%) 1-3 friss, a legújabb divatnak megfelelő darabbal tervezik felújítani ruhatárukat. Leginkább új ruhát (25%) és cipőt (24%) keresnek, de sokan tervezik egy új táska (14%) vagy fehérnemű (13%) beszerzését is.

Nem csak a divat a fontos – első helyen a minőség

Ha shoppingolni indulunk, legtöbben a megfizethetőbb dolgokat keressük. A válaszadók többsége 1-1 új táskára, sportruhára, ékszerre, fehérneműre maximum 10.000 forintot költene. Egy-egy márkásabb, különlegesebb darabért azonban néha hajlandóak vagyunk többet is áldozni, hogy stílusosabbak legyünk. Egy új ruha láttán már könnyebben elcsábulunk: a megkérdezettek közel fele (39%) 20.000 forintot is kiadna egy-egy szebb darabért. A stílusos cipő mindennél fontosabb: a felmérés szerint cipőre vagy sportcipőre a legtöbben (43%) 20.000 forintot költünk, de a megkérdezettek negyede (23%) akár 30.000 forintot is kifizet, csak megfelelő, márkás és kényelmes lábbelit találjon.

Kedvenc márkáink a Swarorvski és a Michael Kors, a GAS, a Guess és a Tommy Hilfiger

Az Arena Fashion Index eredményeiből azt is megtudhatjuk, melyek a kedvenc exkluzív márkák és termékek. Ha ékszer, akkor Swarovski: a válaszadók többsége büszkén viseli a népszerű márka fülbevalóját, gyűrűjét vagy nyakláncát. Exkluzív márkás táskát és órát leginkább a Michael Kors-ból választunk, de sokak kedvenc darabjai kerülnek ki a GAS, a Guess és a Tommy Hilfiger kínálatából is.

„Azt gondolnánk, a divatos jelző a legfontosabb egy-egy márkás darab kiválasztásánál. A felmérésünk azt mutatta, a nagy klasszikusok, mint a megbízható, jó minőség (29%) és az egyediség (25%) szerepelnek első helyen a válaszadók szempontjai között” – tette hozzá Voith Kinga, az Arena Plaza marketing menedzsere.

Partnereink