Az Auchan Korzók a nagybetűs embert helyezik a középpontba – interjú Gábosy Balázzsal, a Ceetrus Hungary operatív igazgatójával

Interjú 2020-11-09

A Ceetrus Hungary Kft., az Auchan Korzók üzemeltetője a partnereivel együttműködve sikeresen menedzselte a járvány okozta nehézségeket, a bérlőik számára jelentős díjkedvezményeket biztosított, sőt, egyes üzlettípusok a pandémia ellenére a tavalyinál is sikeresebb évet zárhatnak. A Ceetrus a nagybetűs embert helyezi a vadonatúj stratégiája középpontjába, hiszen a kiskereskedelmi területeinek megújítása során széleskörűen bevonja a lakókat, hogy minél személyre szabottabb szolgáltatásokat és üzleteket kínáljanak a látogatóknak. Az idei különleges évről, a megújuló üzletsorokról és stratégiáról, valamint a jövőbeni tervekről beszélgettünk Gábosy Balázzsal, a Ceetrus Hungary operatív igazgatójával.

 

– Az idei év különleges a pandémia miatt, amely a kiskereskedelmi piacot erőteljesen érintette. Adódik az első kérdés: hogyan kezelték Önök a felmerülő nehézségeket a cég munkaszervezetén belül, illetve a bérlők számára milyen segítséget nyújtottak?

– Március közepétől a mi kollégáink is távmunkában folytatták tovább a tevékenységüket, szerencsére az infrastrukturális háttér adott volt a sikeres munkához, az ember a középpontban víziónk itt is maximálisan érvényesült, hiszen az volt a legfontosabb, hogy a kollégáink biztonságban legyenek. Ezzel párhuzamosan természetesen a kereskedelmi parkokat is rendszeresen látogattuk, hogy felmérjük a partnereink igényeit a szükséghelyzetben, biztosítva a bevásárlóközpontok működését, vagyis a bérlőinkkel is napi szinten tartottuk a kapcsolatot.

– Hogyan tudtak együttműködni e nehéz időszakban az Auchan Korzók bérlőivel?

– A divatüzletekben esett vissza a legmarkánsabban a forgalom, sőt, sokan be is zártak, ezért még március végén gyors döntést hoztunk arról, hogy különböző időszakokra bérleti díj-kedvezménnyel támogatjuk a partnereinket. Szerettük volna így is kifejezni, hogy nem csak a sikerekben vagyunk a bérlőink partnerei, hanem a nehéz időkben is, amit méltányoltak az üzletek, hiszen együttműködve próbáljuk az idei évből is a legtöbbet kihozni. Májusban pedig elkezdődött az újranyitás időszaka, reméljük, hogy a mostani második hullám jóval kisebb mértékben érinti a normál üzletmenetet.

– Hogyan alakultak eddig a forgalmi és látogatói számok ebben a hektikus évben, hiszen szinte hónapról hónapra változik a helyzet?

– Az első hullám idején is nyitva maradó bérlőinknek – mint pl. gyógyszertár, drogéria stb. – nem jelentett problémát ez a nehéz időszak, sőt, a remények szerint még jobb évet is fognak zárni a tavalyinál. A hipermarketek folyamatosan jól teljesítettek, hiszen nagy alapterületű üzletekről beszélünk, ahol a társadalmi távolságtartás hatékonyabban realizálható. Ez az Auchan Korzó üzleteinek egy részére is pozitív hatást gyakorolt, ezért a belvárosi plázákban tapasztalt bérlői veszteségeknél a partnereink kisebb visszaesést könyvelhettek el. Összességében az üzletsorok nem zárnak majd túl jó évet, hiszen a kereskedelmi egységek megközelítőleg 80%-a 1-1,5 hónapig zárva volt, így együtt próbáljuk az éves veszteségeket minimalizálni, nagyjából 15%-os visszaeséssel kalkulálunk éves viszonylatban. Az Auchan Korzó egyes helyszínei tekintetében viszont biztatók a látogatószámok, amelyek júliusra elérték a tavalyi azonos időszak számait.

– Az élelmiszerláncok piacán a diszkontok előre törtek, miközben a hipermarketek is új stratégiákat követnek. Az Auchan hipermarket esetében hogyan alakul a stratégia, illetve ez hogyan hat az Auchan Korzó üzleteire?

– Folyamatosan figyeljük, hogy a betérő látogatók milyen igényeket fogalmaznak meg, milyen szolgáltatásokat szeretnének igénybe venni, ezt hívjuk site-víziónak, amelyben az Auchan együttműködik az Auchan Korzóval. A kényelem egyre fontosabb szerepet játszik, emellett értelemszerűen az online kereskedelem is folyamatosan fejlődik, miközben paradox módon a járvány miatt a hipermarketek forgalma is jelentős mértékben nőtt. Arra törekszünk, hogy ezek a pozitív számok fenntarthatók legyenek hosszú távon is, amikor normalizálódik a helyzet. Megújult az Auchan üzletsorok márkaneve és logója, a korábbi „Korzó” elnevezés azért változott „Auchan Korzóvá”, mert ez az erős márkanév pozitív hatást gyakorolhat a bevásárlóközpont üzleteire. A „Vásárolj be, kapcsolódj ki” szlogen is megjelent a logóban, amely azt az üzenetet közvetíti a betérők felé, hogy az Auchan üzletsorok látogatása kiegészíti a napi bevásárlást és minőségi kikapcsolódást ígér.

– A Ceetrus intenzív kampányba is kezdett, ismert arcokat vont be a vállalati kommunikációba, akik szinte az otthonainkba hozzák a márkát. Mi a célja ennek az új stratégiának?

– Az új B2C stratégiánkat a folyamatos kommunikációra alapozzuk, intenzív párbeszédet folytatunk a lakosokkal, hogy minél személyesebben szólíthassuk meg az embereket, vagyis a nagybetűs látogatót helyezzük a középpontba. A bérlőink is azt várják el tőlünk, hogy több látogatót vonzzunk be, és minél jobban állítsuk reflektorfénybe a nálunk működő márkákat. Az új, friss kampányunkban ismert emberek szólítják meg a lakosokat, ráadásul olyan céges nagyköveteket választottunk, akik hisznek az emberközpontú megközelítésünkben, sőt, nálunk vásárolnak maguk is.

 Milyen bérlői mix-ben és milyen szolgáltatási palettában gondolkodik a Ceetrus, amelyek segítségével akár a belvárosi plázák kínálatával is felveheti a versenyt?

– Az Auchan hipermarket mellett alapvető szolgáltatásokat kínál az Auchan Korzó, mint például fodrász, virágüzlet, posta stb. Most azonban újabb szolgáltatásokkal rukkolunk elő, így az ételudvarunk kínálatát és minőségét fejlesztjük, a gyorsétterem kategória mellett igényes vendéglátóipari márkák is megjelentek. Így például a Starbucks Magyarországon első, nem belvárosi kávézóját a budaörsi Auchan Korzón nyitotta meg, de jól működik a Buddha Original is – ezek a vendéglátóipari cégek később más helyszíneinken is (pl. Dunakeszi) megjelentek. Emellett a divatmárkák egy részét is meg tudtuk győzni, hogy a látogatószám és a vásárlóerő alapján kisebb alapterületű bevásárlóközpontokban is sikereket érhetnek el egy-egy lokációnkban, erre példa a NewYorker, a H&M vagy éppen a rövidesen nyíló Douglas. Összességében olyan szolgáltatásokat honosítunk meg, amelyek kiegészítik a hipermarketet, illetve a Ceetrus elődje, az Immochan által fejlesztett kiskereskedelmi parkok nagy partnereit (pl. Ikea, Decathlon stb.) is szeretnénk bevonni az együttműködésbe, hogy a szinergia révén egymást erősítsük.

– A Ceetrus az üzletsorok megújítása és felfrissítése mellett még milyen fejlesztésekben gondolkodik a jövőben, milyen szegmensekben aktív jelenleg?

– Alapvető célunk, hogy a már működő üzletsoraink sikeresek legyenek, és az elért sikerek folyamatosan fenntarthatók maradjanak, ezért a következő években több helyszínt is szeretnénk felújítani, vagyis a szolgáltatások és funkciók bővítése mellett dizájnfrissítésre is sor kerül, miközben az otthonosságra is nagyobb figyelmet fordítunk. Olyan bevásárlóközpontokat szeretnénk fenntartani, ahol az üzletek a hipermarkettel együtt az adott város vagy kerület városközpontjai lehetnek. Számos lokációban törekszünk erre a szerepre, de előzetesen széleskörű közvéleménykutatások segítségével felmérjük a helyi lakók igényeit.

Emellett jelentős beruházásokat is megvalósítunk, a Ceetrus vegyes funkciójú fejlesztésekben gondolkodik. A víziónkat az Auchan Aquincum Óbuda melletti projektünk szemlélteti legjobban, ahol az ország első street food és gasztroplázáját, a Le Garage-t tervezzük. Ezen a helyszínen a környező lakótelepek és a Római part lakosainak, valamint a Graphisoft Park irodaközösségének véleménye alapján további fejlesztésekben gondolkodunk, így például olyan funkciók jelenhetnek meg, mint például hotel, egyetemi kollégium, fitneszközpont, vagy éppen közösségi iroda.

De az országban még számos helyszínen tervezünk beruházásokat, így Budaörsön a Decathlon mellett van egy fejlesztési területünk, ott is vegyes funkciót tervezünk, Kecskeméten a Boróka lakópark építése mellett további fejlesztések lehetségesek, akár egy újabb szálloda is. Dunakeszin az Auchan Korzó hasonlít leginkább a belvárosi plázamodellhez, itt jelentős a vásárlóerő is, folyamatosan fejlődik a környék, ezért további vendéglátóipari egységekben és funkciókban gondolkodunk. Sőt, akár big box típusú új szakáruházak is épülhetnek.

A retail szektorban is vannak olyan partnereink, akik az elmúlt években kétszámjegyű növekedést produkálva új üzleteket nyithatnak, vagy akár új márkák is érkezhetnek hozzánk. Érdemes továbbá megemlíteni, hogy jelentős telekportfóliónkat is a közösségek és a környezet érdekeit szem előtt tartva szeretnénk hasznosítani, erre példa egy most kialakítás alatt lévő biofarm, de a megújuló energia is napirenden van egyes fejlesztéseinknél.

Partnereink